Je li se Ankara osvetila PKK-u nakon napada u Istanbulu?

Washington je kurdske milicije u Siriji posmatrao kao saveznike u suočavanja s terorizmom, što je stvorilo problem s Turskom, koja Radničku partiju Kurdistana smatra terorističkom organizacijom.

Cilj operacije turske vojske nazvane ‘Kandža – mač’ je odmazda za podmukao napad u Istanbulu (Al Jazeera)

Sedmicu nakon eksplozije u središtu Istanbula, u kojoj je bilo više poginulih i ranjenih, za koju je Ankara optužila Radničku partiju Kurdistana (PKK), Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da su turske snage kasno u subotu navečer pokrenule napade na, kako ih je nazvalo, uporišta terorističkih organizacija na sjeveru Sirije i Iraka, misleći pritom na PKK i saveznike.

Ministarstvo odbrane, koje je objavilo prve snimke napada, saopćilo je da je cilj operacije, koja je nazvana “Kandža – mač”, odmazda za, kako je opisan, podmukao napad, misleći na nedavnu eksploziju u Istanbulu.

Prema onome što je dopisnik Al Jazeere prenio od lokalnih izvora, bombardirani su vojni položaji Sirijskih demokratskih snaga (SDF), na različitim područjima u sjevernoj Siriji u blizini granice s Turskom.

Početak nove vrste operacija

Reuters je citirao glasnogovornika SDF-a, čiju okosnicu čine kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), da su turski avioni bombardirali dva sela u kojima žive prognanici u sjevernoj Siriji.

Analizirajući razloge ove turske operacije, politički i vojni analitičar Necdet Ozcilik izjavio je, gostujući u programu Al Jazeere “Ma wera al khaber” (Iza vijesti), da se ova operacija može svrstati u pokušaje obračuna s PKK-om, a ne kao odgovor na napad u Ulici Istiqlal u Istanbulu.

Ova operacija se smatra početkom nove vrste operacija, jer se očekuje da će se opsežna turska operacija nastaviti sve do pokretanja velike predviđene operacije u Siriji.

Turska je bila prva zemlja koja je poduzela jednostrane mjere protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), a nakon toga su pripadnici YPG-a postali najveći neprijatelj Istanbula.

Također je naglasio da ne treba potcjenjivati važnost ove operacije u turskoj strategiji suočavanja s PKK-om, s ciljem da se spriječe nove operacije u Turskoj, kako je rekao.

Iz američke perspektive, Washington je kurdske milicije u Siriji posmatrao kao snage najbliže Americi u smislu suočavanja s terorizmom, što je stvorilo problem s Turskom, koja PKK i sve strane povezane s ovom organizacijom smatra svojom najvećom prijetnjom na polju terorizma, prema onome što je rekao Max Abrahams, profesor političkih nauka na Univerzitetu Northeastern.

SAD-u saveznik, Turskoj zakleti neprijatelj

Međutim, taj saveznik Amerike u borbi protiv terorizma ujedno je i zakleti neprijatelj Turske, što je stvaralo stalne tenzije između dvije zemlje u suočavanju s terorizmom.

Ističe da su turske vlasti identificirale mete napada kao pripadnike PKK-a.

Situacija je složena i problematična, jer turske vlasti ne dijele svoje dokaze s Amerikom, koja nije previše uvjerena u to da je PKK odgovoran za napad.

Washington je u savezu s kurdskim milicijama u Siriji i obučava ih kako bi se suprotstavile ISIL-u u Siriji, zbog čega osjeća da im duguje kao saveznicima u borbi protiv terorizma.

Izvor: Al Jazeera i agencije