‘Preglasno da bi bilo istinito’: Sprema li Rusija zamku u Hersonu?

Očekuje se da će ukrajinske trupe krenuti u napad na Herson, jednu od četiri djelimično okupirane pokrajine koje je Rusija anektirala.

Pripadnici ukrajinske topničke jedinice pripremaju se za vatru prema Hersonu [Bulent Kilic/AFP]

Kremlj već danima trubi o evakuaciji civila iz ključnog dijela južne ukrajinske regije.

Pokrajina Herson veličine Belgije, koja služi kao ulaz na aneksirani Krimski poluotok, zauzeta je nekoliko dana nakon početka invazije.

Presječen moćnom rijekom Dnjepar, Herson je postao prva ukrajinska regija koju je Rusija u potpunosti okupirala, a Moskva je tamo rasporedila desetke hiljada vojnika.

Ruska kontrola nad dijelom zapadne obale Dnjepra posebno je važna jer omogućava napredovanje dalje na sjever i zapad.

No posljednjih su sedmica ukrajinske snage ponovo zauzele desetke sela i gradova na zapadnoj obali i hirurški precizno gađale mostove i trajekte preko Dnjepra, uključujući i skladišta.

Tako su posljednjih deset dana Moskva i njena marionetska “uprava” u Hersonu pozivali desetke hiljada civila koji žive na zapadnoj obali da odu na Krim i kopnenu Rusiju.

Tvrdili su da se oko 70.000 civila dobrovoljno evakuisalo – i da će im biti izdane “potvrde” za besplatno stanovanje bilo gdje u Rusiji.

“Drago mi je da su svi koji su željeli brzo i sigurno napustiti područja koja je granatirala ukrajinska vojska to i učinili”, rekao je “šef” Krima, Sergej Aksjonov, kasno u četvrtak.

U međuvremenu, prokremljski mediji izvijestili su da su ruske trupe koje su se povlačile sa sobom odnijele teške brončane statue dvojice ruskih komandanata iz 18. stoljeća.

Službeno objašnjenje Moskve za povlačenje je tvrdnja da Ukrajina planira bombardirati branu Nova Kahivka kako bi poplavila regiju; Kijev odbacuje te optužbe.

Prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, evakuacija civila – i spomenika – nije ništa drugo nego kremljovska zamka za stvaranje iluzije panike.

“Njihove najbolje obučene trupe su na mjestu. Niko nije otišao. Mi to vidimo i ne vjerujemo im”, rekao je u četvrtak za talijanske novine Corriere della Sera.

Ukrajinski vojnik koji je proveo mjesece na južnim linijama fronta kaže da je brujanje ruskih medija previše unaprijed proračunato i glasno da bi bilo istinito.

“Ne padamo na to, sve je osmišljeno da stvori medijsku buku “, rekao je izvor za Al Jazeeru pod uvjetom anonimnosti.

Nema nade za čudesno povlačenje Rusa iz takve strateške regije, a vrh Ukrajine mora se usredotočiti na poboljšanje životnih uvjeta na prvoj liniji Hersona, u golim, vjetrovitim stepama koje ne nude zaklon od vremenskih nepogoda i ruskog granatiranja, dodao je.

“Puno više se mora uložiti u opstanak postojećeg ljudstva”, rekao je.

Obavještajni podaci i satelitske fotografije pokazuju da su Rusi posljednjih dana gradili utvrde i odbrambene linije u regionalnoj prijestolnici, koja se također zove Herson, i Novoj Kahovki, gradu pored brane i hidroelektrane.

“Evakuacija civilnog stanovništva s desne obale [Dnjepra] na lijevu su pripreme i propagandni trikovi”, rekao je za Al Jazeeru Ihor Romanenko, bivši zamjenik načelnika Glavnog štaba ukrajinskih oružanih snaga.

“Zapravo, oni tamo jačaju svoju grupu, ljudstvom. Ima toga još”, rekao je.

“Čak se spremaju za mogući protunapad”, dodao je.

Muškarac vozi biciklo u blizini oštećenih zgrada u gradu Velika Oleksandrivka, koji se nalazi u regiji Herson [Metin Aktas/Anadolija]

U prvim danima invazije, Moskva se nadala da će njen blitzkrieg srušiti vladu Zelenskog. Ali nakon sedmica teškog otpora i neuspjeha, povukla je svoje snage iz sjeverne Ukrajine i oko Kijeva.

Moskva se nadala da će napredovati na istoku i jugu kako bi zauzela crnomorsku obalu Ukrajine i utrla put do otcijepljene promoskovske regije Transnistria, u susjednoj Moldaviji, gdje su ruski “mirovnjaci” stacionirani godinama.

I te su se nade izjalovile jer je Ukrajina oslobodila veći dio istočne regije Harkov, zadala teške udarce ruskim snagama u Lugansku i Donjecku i počela ponovno preuzimati dijelove Hersona.

Posljednjih dana obilne kiše i blatnjave ceste usporile su napredovanje Ukrajine, rekao je Romanenko.

Međutim, male grupe ukrajinskih vojnika neprestano bodu Ruse uništavajući komandne centre, skladišta i opskrbne rute i sprječavajući dopremu ljudstva, rekao je.

“Moramo identificirati slabe tačke neprijatelja, moramo prikupiti rezerve, povećati naš potencijal i tek onda donijeti konačne odluke za više akcije”, rekao je.

Promoskovska računica kaže da nedavna odluka Rusije da mobilizira 300.000 ljudi i uništi ključnu ukrajinsku infrastrukturu krstarećim raketama i bespilotnim letjelicama znači da Kijev nema izbora nego hitno krenuti naprijed u Hersonu.

“[Ukrajina] je prisiljena požuriti s napredovanjem dok su njene pozadinske strukture još operativne”, napisao je u nedjelju na Telegramu Igor Strelkov, bivši “ministar odbrane” u separatističkom Donjecku, koji se nedavno vratio na prvu liniju frotna.

Drugi analitičar je rekao da zaustavljeni napredak Ukrajine odražava nedostatak radne snage – i njenu sve oprezniju strategiju pomicanja malih trupa naprijed.

Gotovo svakodnevno ukrajinska vojska trpi velike gubitke, prema ruskim izvještajima, ali i dalje traži nove “rupe”, rekao je Al Jazeeri Nikolay Mitrokhin, ruski istraživač na njemačkom Univerzitetu u Bremenu.

“Takve se rupe pojavljuju kao rezultat učinkovite topničke vatre ili rada bespilotnih letjelica, tako da postoje šanse”, rekao je.

Međutim, Rusija promptno popunjava rupe hiljadama novomobiliziranih vojnika iako nemaju gotovo nikakvog obučenog i borbenog iskustva.

“Zato se Ukrajina i dalje nada da će njena taktika uništavanja komandnih mjesta ili neprijateljske radne snage na prvoj lini topništvom ili bespilotnim letjelicama koje bacaju male bombe ravno na glave ruskih vojnika postupno uspjeti”, rekao je Mitrokhin.

Izvor: Al Jazeera