‘Lavlja jazbina’ izaziva nemir u Izraelu

Ime palestinske grupe otpora “Lavlja jazbina” iz grada Nablusa na Zapadnoj obali dospjelo je proteklih sedmica na naslovnice u arapskim i svjetskim medijima.

Grupa ''Lavlja jazbina'' pojavila se 2022. godine u Starom gradu u Nablusu (Reuters)

Piše: Talal Meshati

Ime palestinske grupe otpora “Lavlja jazbina” iz grada Nablusa na Zapadnoj obali dospjelo je proteklih sedmica na naslovnice u arapskim i svjetskim medijima, nakon što je svojim napadima izazvala nemir u izraelskim krugovima koji donose sigurnosne i političke odluke.

Izraelske novine Israel Hayom potvrdile su činjenicu koja se ne može zanemariti, a to je da se Izrael suočava s talasom napada čiji se kraj ne nazire.

Grupa ”Lavlja jazbina” pojavila se 2022. godine u Starom gradu u Nablusu. Grupu su činili naoružani pripadnici nekoliko palestinskih frakcija, a okupljala je Brigade mučenika Al-Aqse, koja pripada Palestinskom nacionalnom oslobodilačkom pokretu (Fatah), Saraya Al-Quds, vojni ogranak pokreta Islamski džihad, Brigade Al-Qassam, vojni ogranak Islamskog pokreta otpora (Hamas), te Narodni front za oslobođenje Palestine. Također, uključuje i bivše članove palestinskih sigurnosnih službi koji su odbili pristupiti nekoj određenoj frakciji.

Prvi znakovi djelovanja ove skupine počeli su se pojavljivati u februaru 2022. godine, kada je izraelska okupatorska sigurnosna služba primijetila značajan porast pucnjave na izraelske vojne ciljeve u okolini Nablusa. Izrael je to pripisao maloj naoružanoj skupini formiranoj u gradu, po uzoru na “Brigadu Jenin”, koja sebe naziva “Brigada Nablus”.

Izraelski list Haaretz izvijestio je da je, na temelju obavještajnih podataka, Izraelska služba unutrašnje sigurnost (Shin Bet) odlučila da poduzme aktivnosti protiv njih u to vrijeme. List dodaje da je u februaru 2022. godine Shin Bet skrenuo pažnju na to da četvorica pripadnika ove jedinice namjeravaju izvesti napad na izraelske vojnike, pa su donijeli odluku da ih napadnu.

Izraelska jedinica Yamam ušla je u grad Nablus u podne u utorak, 8. februara. Koristili su vozilo javnog prijevoza i jedno privatno vozilo, a oba vozila su imala palestinske registracijske oznake. U četvrti Al-Makhfieh presreli su vozilo u kojem su se nalazila trojica palestinskih mladića i otvorili direktnu vatru na njih. Trojica mladića su na licu mjesta izgubili živote.

U to vrijeme, Brigade mučenika Al-Aqse (vojno krilo pokreta Fatah) obilježile su pogibiju trojice svojih mučenika, a to su: Ashraf Mubaslat, Adham Mabrouk i Muhammad Dakhil, nakon atentata koji su izveli izraelski specijalci u Nablusu.

Haaretz je izvijestio da su tri mučenika poznata izraelskim sigurnosnim službama kao pripadnici “Brigade Nabuls”, ali da četvrti član Ibrahim al-Nabulsi, koji se nalazi na čelu skupine, nije bio među njima.

”Ne ostavljajte puške”

Ujutro u nedjelju, 24. jula, izraelska vojska je saopćila da su ubijeni borci otpora Abboud Sobh (29) i Muhammada al-Azizi (22) u oružanom sukobu koji se dogodio u Starom gradu u Nablusu.

Al-Nabulsi se pojavio na sahrani dvojice mučenika, plačući i noseći pušku. Rekao je kako i on hodi putem svojih prethodnika, te da “neće ostaviti oružje i predati se okupaciji”.

Ujutro u utorak 9. avgusta izvršen je atentat na Al-Nabulsija, poznatog po nadimku “Abu Fathi”. Ubijen je zajedno s dvojicom svojih drugova, Islamom Sabbouhom i mladićem Husseinom Jamalom Tahom, nekoliko sati nakon oružanog sukoba s izraelskim specijalnim snagama iz jedinice Yamam u Starom gradu u Nablusu.

Nekoliko minuta prije pogibije, Al-Nabulsi je snimio kratku oporuku isprekidanim glasom dok je trajao njegov sukob s okupatorskim vojnicima. “Tako vam života, ne odlažite vaše puške! Tako vam časti, ne ostavljajte puške!”, rekao je.

Mjesec dana nakon pogibije Al-Nabulsija, upucan je Izraelac u blizini sela Huwara, na jugu Nablusa. Odgovornost za incident preuzela je do tada nepoznata skupina “Lavlja jazbina”. Nakon toga ova skupina počinje preuzimati odgovornost za veliki broj napada vatrenim oružjem na Izraelce, kao odgovor na izraelsku eskalaciju na Zapadnoj obali i u Jerusalemu.

Lavlja jazbina

“Lavlja jazbina” pojavila se u obliku organizirane skupine sačinjene od desetaka naoružanih pripadnika 3. septembra, u znak sjećanja na, kako kažu, svog osnivača, mučenika Muhammada Al-Azizija, i “lava oružanih sukoba Abdul Rahmana Sobha”, kako su ga opisali, 40 dana nakon što je izveden napad na njih, prema izjavi koju je dala skupina u to vrijeme.

Maskirani muškarac istupio je ispred nekolicine naoružanih osoba te pročitao proglas skupine. Rekao je: “Naše puške neće uzalud ispaljivati metke u zrak, jer će biti usmjereno prema jednoj meti, a to je okupacija.” Dodao je da je “pucanje u zrak očito iskoračenje iz patriotskog reda”.

Što se tiče odnosa s palestinskim vlastima, u saopćenju se navodi: “Obraćamo se našoj braći u sigurnosnim službama i uvjeravamo ih da je ovo oružje usmjereno samo protiv okupacije.”

Maskirani muškarac zaključio je svoju izjavu: “Molimo Boga da ispuni naš cilj da oslobodimo okupirane teritorije.”

Po čemu je Lavlja jazbina posebna?

Od bijega šest palestinskih zatvorenika iz izraelskog zatvora Gilboa kroz tunel 6. septembra 2021. godine, od kojih je jedan pripadao pokretu Fatah, a ostali Islamskom džihadu, pojavila se naoružana skupina koja je sebe nazvala “Brigada Jenin”, a njeni članovi su pripadali raznim palestinskim frakcijama.

“Brigada Jenin” je u nekoliko navrata isticala, posebno nakon što je preuzela odgovornost za pucnjave na izraelske kontrolne tačke oko grada Jenina i nakon pogibije jednog njenog pripadnika, da se “oružje ne smije ostaviti ni pod kojim okolnostima ” i da ga treba usmjeriti isključivo prema okupaciji, njenim doseljenicima i agentima koji ih podržavaju, te kako njihovo oružje neće ispaljivati metke uzalud u zrak.

Mučenik Jamil al-Amouri, koji je pripadao jedinici Saraya al-Quds (vojnom krilu pokreta Islamski džihad), kojeg je okupatorska vojska ubila 10. juna 2021. godine, bio je jedan od njenih najistaknutijih vođa. Nosio je nadimak  ”Pokretač sukoba”, a kasnije je obznanjeno da je utemeljitelj ove jedinice.

Tokom bitke “Mač Jerusalema” 2021. godine, Al-Amouri se obratio u video snimku i rekao: “Mladići s oružjem na Zapadnoj obali, ne pucajte u zrak. Ovo oružje je vaš amanet, a vjerska i zakonska obaveza je usmjeriti ga u okupatora.”

Al-Amouri je ubijen zajedno s dvojicom pripadnika palestinskih vlasti, Adhamom Yasserom Aliwijem iz Nablusa i Tayseerom Mahmoudom Issom iz Jenina, u sukobu s izraelskim specijalnim snagama.

Ujedinjenje snaga u borbi protiv okupacije potaknulo je palestinsku javnost da organizira obilježavanje sjećanja na mučenike, objavljuje njihove fotografije i spjeva pjesme o njima.

Na stranicama društvenih mreža u Palestini Fathi Khazem (Abu al-Raad), umirovljeni pedesetogodišnji pukovnik iz Palestinske uprave i otac dvojice mučenika, Ra'ada i Abd al-Rahmana, poznat je kao ”Otac”, ”Vrelo herojstva” i ”Vođa pripadnika Jenina”.

Palestinac Fathi Khazem se pojavljuje na sahranama mučenika uz pratnju desetaka naoružanih osoba, a okupljenima se obraća riječima u kojima spominje Božije riječi i koncepte vezane za mučeništvo, smrt i sukob s okupacijom.

Izrael je strahovao da će se iskustvo iz Jenina ponoviti u drugim palestinskim gradovima, sve dok se nije pojavila Lavlja jazbina, koja vuče korijene iz drugih naziva poput “Brigade Nablus”.

Članovi skupine su uglavnom mladi Palestinci, od kojih su neki ranije bili povezani s Fatahom, Hamasom ili Islamskim džihadom. Među njima su i sinovi pripadnika palestinskih sigurnosnih službi, koji ne žele pristupiti određenoj frakciji.

Paralelno s napadima doseljenika na Zapadnoj obali i napadima u Jerusalemu, povećao se broj pucnjava na Izraelce. U septembru su samo u Nablusu zabilježene 34 pucnjave, prema onome što su naveli izraelski mediji.

Kratko saopćenje

Kanal grupe na aplikaciji Telegram, koja broji više od 200.000 pretplatnika, od avgusta je postao prvi izvor vijesti o njenim aktivnostima.

Sat vremena prije nego što objavi svoje službeno saopćenje, Lavlja jazbina je navikla svojim pratiteljima objaviti sljedeću rečenicu: “Uskoro slijedi kratko saopćenje”.

Druge palestinske frakcije na svojim stranicama na društvenim mrežama dijele saopćenja oružane skupine formirane u gradu Nablusu, koja prikupljaju hiljade interakcija pratitelja.

Prošle sedmice su se Palestinci iz raznih gradova na Zapadnoj obali odazvali na poziv grupe Lavlja jazbina da se aktiviraju i popnu na krovove stambenih objekata u 12:30h, odakle će uzvikivati riječi ”Allahu Ekber”.

Najpoznatije vojno saopćenje koje je izdala Lavlja jazbina bila je izjava u noći kada su izraelske snage upale u Nablus, prije dva dana. U jeku sukoba koji su se odvijali u gradu i vijesti o tome da je specijalna izraelska jedinice opkoljena unutar Starog grada, grupa Lavlja jazbina je izjavila: ”Ko želi čast, čast je tu. Vrijeme je da lavovi izađu iz svoje jazbine… Krenimo u džihad.”

Lavlja skupina također u svojim izjavama spominje izraz ”Ko će koga držati pod opsadom?”, aludirajući na opsadu koju su okupatori nametnuli gradu Nablusu 17 dana u kontinuitetu.

Stav Izraela

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz izjavio je 13. oktobra da Nablus i Jenin predstavljaju ”veliki izazov” za njegovu vojsku. Obećao je da će uništiti grupu  Lavlja jazbina, rekavši kako smatra da su ”Nablus i Jenin razlog za jačanje izraelskih snaga i obavještajnih napora na Zapadnoj obali”.

U utorak je izraelski premijer Yair Lapid rekao da je njihov cilj bio ”i ostao žestok i kontinuiran napad na terorizam i njegove protagoniste u Jeninu, Nablusu i na svakom drugom mjestu na kojem se pojavljuju terorističke jazbine”.

Povodom nedavne operacije koju su izraelske oružane snage izvele u Nablusu je rekao: ”U sklopu ovih aktivnosti nanesena je velika šteta rasadniku terorizma koji pripada Lavljoj jazbini.”

U tom kontekstu, načelnik izraelskog Generalštaba Aviv Kohavi je rekao da je izraelska vojska uhapsila 1.500 Palestinaca na Zapadnoj obali u proteklih sedam mjeseci.

U svojim izjavama se dotakao i Lavlje jazbine, naglasivši da ”nema mjesta na kojem se mogu sakriti”.

Opsada za opsadom

Grupa Lavlja jazbina izdala je saopćenje za javnost u srijedu, 26. oktobra navečer, u kojem je iznijela detalje o noći u kojoj su izraelske okupatorske snage ušle u grad Nablus, kada je ubijen njihov vođa Wadi al-Houh.

Grupa je u svom priopćenju objasnila: “U noći upada, vodstvo Lavlje jazbine se sastalo jer je došlo do obavještajnih informacija i procjena da se sprema izraelska operacija protiv grupe, kako bi premijer Yair Lapid i njegov ministar odbrane Benny Gantz prikupili izborne poene.” U saopćenju se ističe da je grupa Lavlja jazbina odlučila da “manevrira” borcima, namami neprijatelje unutra, da rasporedi borce po četvrtima Starog grada i napadne okupatore sa svih strana.

Istaknula je da je vremenski razmak između njih i okupacijskih snaga bio 10 minuta za povlačenje komandanta Wadija al-Houha i onih koji su bili s njim, ali da su neke posljednje radnje na miniranju područja onemogućile njegovo povlačenje.

Lavlja jazbina je naglasila da su izraelske specijalne snage “eliminirane u pravom smislu te riječi”, dodajući: “Otvorili smo intenzivnu i učestalu paljbu i detonirali prethodno postavljene eksplozive.”

Naoružana grupa je istaknula da je operacija okupacijskih snaga bila usmjerena samo na “spašavanje specijalnih snaga”, te da nisu mogli doprijeti do boraca koji su bili unutra, pa su bombardirali kuću.

Lavlja jazbina je pozvala Izrael da “emitira snimak cijele operacije”, optužujući okupatore da “lažu svom narodu”.

Izraelsko stanje pripravnost

Izraelska štampa je prenijela izjavu Kanala 13 da je izraelska vojska podigla stepen pripravnosti nakon desetina upozorenja na mogućnost da grupa Lavlja jazbina izvede osvetničku akciju nakon atentata na jednog od vođa ove grupe u Nablusu. Novine dodaju da se “izraelski sigurnosni aparat priprema za još sličnih operacija”.

S druge strane, izraelski sigurnosni stručnjaci ističu su da je druga operacija “Čuvar zidina” sve bliže, u svjetlu sigurnosnih dešavanja na Zapadnoj obali, prema onome što je izvijestio izraelski portal i24 news.

Oružane skupine

Od početka ove godine sve je učestalija pojava naoružanih osoba koje se protive izraelskoj okupaciji u Starom gradu u Nablusu, slično onome što se dešava u izbjegličkom kampu Jenin, a oba ova grada se nalaze na sjeveru Zapadne obale.

Lavlja jazbina nije prva naoružana skupina koja se oduprla okupaciji i čije se sjedište nalazi u Starom gradu u Nablusu. Prethodile su joj mnoge naoružane skupine, a najpoznatije su Vitezovi noći, koja je osnovana nakon invazije na grad 2002. godine. Osnovali su je borci Brigade mučenika Al-Aqse u Nablusu, na čelu s dvojicom mučenika Nayefom Abu Sharekhom i Bassemom Abu Sarijem (Gadafi), koje je Izrael stavio na svoju potjernicu i smatrao ih je najopasnijim osobama za kojima se traga.

Vitezovi noći su se suprotstavljali konstantnim izraelskim invazijama na Nablus, a 2007. godine su doživjeli teške udarce kada su izgubili svoje najvažnije vođe i niz boraca u sukobima s okupacijskom vojskom. Također su bili izloženi maltretiranju palestinskih vlasti, što je navelo značajan broj članova ove skupine da se početkom 2008. godine predaju i ostave oružje u zamjenu za pomilovanje i zaustavljanje progona.

Tokom  ”Druge intifade” grad je svjedočio ”sukobima s okupatorom sve do posljednjeg hica”. Godine 2004, tokom izraelskih upada, borci iz Brigade Abu Alija Mustafe, koja pripada Narodnom frontu za oslobođenje Palestine, sukobili su se s okupatorskom vojskom, ubivši izraelskog oficira i ranivši još trojicu, od kojih je jedan bio u kritičnom stanju. U sukobu, koji je trajao tri sata, život je izgubio Yamen Faraj, glavni komandant Brigada Abu Ali Mustafa u Nablusu, i njegov suborac Amjada Haninija.

Godine 2006. oružani sukob s okupatorskim vojnicima u Starom gradu rezultirao je pogibijom istaknutog vođe Brigada mučenika Al-Aqse Fadija Kafishe. Tada su viđeni ostaci odjeće okupatorskih vojnika koji su bili umrljani krvlju, što ukazuje na ranjavanja u redovima napadačkih izraelskih snaga.

Godine 2007. došlo je do sukoba s okupacijskim snagama u gradu Nablusu, u kojima su poginuli Amin Lubbada i Fadela Noura, dvojica komandanata Brigada mučenika Al-Aqse.

U zoru prošlog utorka izraelska vojska je ubila šest Palestinaca, od kojih je petero stradalo u Starom gradu u Nablusu. Među njima je Wadi al-Houh (31 godina), koji je opisan kao vođa skupine Lavlja jazbina.

Od 12. oktobra Nablus i izbjeglički kampovi u ovom gradu trpe žestoku opsadu koju je nametnula izraelska vojska, nakon što je skupina dan ranije ustrijelila jednog izraelskog vojnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije