Koliko su vakcine Pfizera i Moderne opasne za srce

Kardiolozi navode da vakcine štite od velikog broja srčanih problema koje može uzrokovati COVID-19, a da su nuspojave po srce blage i jako rijetke.

Miokarditis i perikarditis su ekstremno rijetka nuspojava, koju će osjetiti samo izuzetno mali broj ljudi, tvrdi CDC. (Reuters)

Antivakseri širom planete mogli su likovati kada su stigle informacije o tome da vakcina AstraZenece u rijetkim slučajevima (tačnije, jako rijetkim) može izazvati krvne ugruške, a u još rjeđim smrt uslijed nastalih komplikacija.

Uprkos činjenici da se broj takvih slučajeva mjerio u desecima na stotine miliona datih doza širom planete, vakcina koju je razvio Univerzitet Oxford brzo je, iz predostrožnosti, nezvanično došla na “crnu listu” mnogih zapadnih zemalja, koje su je požurile velikodušno donirati siromašnim zemljama te se okrenule onima s novom mRNA tehnologijom, kao što su vakcine Pfizera/BioNTecha i Moderne, uprkos činjenici da se njihova učinkovitost u praksi tek trebala dugoročno pokazati.

No, kao što zdravstveni eksperti često vole reći, niti jedna vakcina nije potpuno sigurna i lišena nuspojava, a očito nisu niti vakcine protiv COVID-19 koje se baziraju na drugačijoj tehnologiji od AstraZenece, mRNA, kod kojih su nedavno utvrđeni slučajevi miokarditisa i petikarditisa.

Rizik veći po mlađe muškarce

Kao u slučaju AstraZenece, riječ je o veoma rijetkim nuspojavama, no, to je bilo dovoljno da se upozorenje o njima nađe u zvaničnim dokumetima i preporukama o lijeku.

Miokarditis je upala srčanog mišića, a perikarditis je upala kese koja okružuje srce.

Prema analizi koju je nedavno objavila Evropska agencija za lijekove (EMA), na 177 miliona datih doza vakcine Pfizera i BioNTecha zabilježeno je 145 slučajeva miokarditisa i 138 perikarditisa, a na 20 miliona doza Moderne po 19 slučajeva miokarditisa i perikarditisa. EMA tvrdi da je umrlo pet osoba, koje su, prema analizi, bile ili starije, ili su imale neke druge zdravstvene probleme.

Slučajeve su istražili i američki i britanski eksperti, koji su konstatirali da se ti slučajevi uglavnom dešavaju kod mlađih muškaraca, i to nakon druge doze vakcine, većinom unutar 14 dana od imunizacije.

“Ti izvještaji su ekstremno rijetki, a nuspojave su tipično blage. Osobe se obično oporavljaju u kratkom vremenskom periodu, uz standardno liječenje i odmaranje“, zaključili su britanski stručnjaci.

“Šanse da se ovo desi su jako male, ali treba znati za simptome kako bi se moglo na vrijeme pristupiti liječenju i oporaviti te izbjeći komplikacije“, dodaje EMA.

‘Za srce je opasniji COVID-19’

Prema infomacijama američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD-u je zabilježeno više od 1.200 slučajeva miokarditisa i perikarditisa, većinom kod osoba u 30-tim godinama. Do 11. juna dato je više od 300 miliona doza vakcine od oba proizvođača, a zabilježenih nuspojava po srce bilo je u tek 12,6 slučajeva na milion doza.

S obzirom na te brojke, sve regulatorne agencije konstatirale su da, kako to vole reći, “prednosti vakcinacije nadmašuju moguće nuspojave“ te poručuju da se imunizacija treba nastaviti.

“Činjenice su jasne – ovo je ekstremno rijetka nuspojava. Samo izuzetno mali broj ljudi će je osjetiti nakon vakcinacije”, kaže se u saopćenju CDC-a, koje je potpisao, između ostalih, dr. Mitchell Elkind, predsjednik Američke asocijacije za srce.

CDC navodi da se većina slučajeva desila kod muških adolescenata i mlađih odraslih osoba od 16 ili više godina, češće nakon druge nego poslije prve doze. Simptomi su se najčešće počeli javljati nekoliko dana nakon vakcinacije, no mladima se savjetuje da se, u svakom slučaju, vakcinišu.

CDC tvrdi da se vakcinacijom protiv COVID-19 osobe štite od problema koji se odnose upravo na srce, a koji proizilaze iz infekcije korona virusom.

Koliko su, prosto rečeno, opasne ove pojave, kako se manifestiraju, a kako liječe i imaju li oni koji su tek primili ili koji će primiti vakcine Pfizera/BioNTecha (Comirnaty) ili Moderne (Spikevax) razloga za zabrinutost, pitanja je koja će mnogi postaviti sami sebi?

‘Za srce je opasniji COVID-19’

Sarajevski kardiolog Naser Nabil tvrdi da su šanse za nuspojavama koje se odnose na srce jako niske.

“Valja naglasiti da su ove nuspojave vakcine izuzetno rijetke i obično su blage, a osobe se uglavnom oporavljaju u kratkom vremenu, uz standardni tretman i odmor“, kaže Nabil.

Ovaj kardiog tvrdi da su vakcine s mRNA tehnologijom, prema do sada prikupljenim podacima, mnogo bezazlenije po srce od same zaraze korona virusom, što znači da vakcinaciju ne samo da treba nastaviti, već je i dodatno poticati.

“Od početka pandemije COVID-19 i tokom liječenja pacijenata s akutnom SARS-CoV-2 infekcijom zabilježeni su slučajevi kardiovaskularnih komplikacija, kao što su akutni infarkt miokarda, kardiogeni šok, miokarditis – upala srčanog mišića, perikarditis – upala srčane kese, srčane aritmije i poremećaj koagulacije s tromboembolijom raznih organa. Pored toga, tokom praćenja pacijenata koji su imali akutnu SARS-CoV-2 infekciju zabilježene su kardiološke komplikacije u vidu miokarditisa – upala srčanog mišića, perikarditisa – upala srčane kese u sklopu post-COVID sindroma“, kaže Nabil.

“Dakle, naučili smo da akutna infekcija korona virusom nije samo respiratorna bolest, već može biti multisistemska bolest s kardiovaskularnim, tromboembolijskim, neurološkim, jetrenim, bubrežnim, gastrointestinalnim, endokrinim i dermatološkim komplikacijama“, dodao je.

Srce kao ‘kolateralna šteta’ vakcinacije

Upravo zbog toga i on je zagovornik toga da su “benefiti vakcinacije daleko veći od mogućih nuspojava“ te da moguće rijetke nuspojave ne smiju biti razlog za odbijanje vakcinacije.

“Savjetuje se da svaka osoba primi vakcinu koja u velikom procentu spašava život i smanjuje stopu smrtnosti od SARS-CoV-2“, poručio je naš sagovornik.

Govoreći o simptomima, najčešći u slučajevima miokarditisa i perikarditisa su bol u prsima, osjećaj zaduhe i osjećaj lupanja ili nepravilnih otkucaja srca. Svima koji osjete ove simptome nakon vakcinacije savjetuje se da se jave kardiologu radi detaljnog pregleda kako bi osoba mogla dobiti brz ljekarski tretman.

Objašnjavajući vezu između virusa i srca, kardiolog Djinan Al-Tawil tvrdi da bilo koji virus, pa i vakcina, mogu pokrenuti auto-imuni proces koji utječe na organizam te da je srce, u ovim slučajevima, “kolateralna šteta“ vakcinacije.

“Virus ili vakcina mogu biti okidač za imuni sistem. Mogu pokrenuti auto-imuni proces u kojem organizam, braneći se od uzročnika te stvarajući antitijela i specifične limfocite, uzrokuje kolateralnu štetu na srčanom mišiću, pa nastaju miokarditis ili perikarditis“, objašnjava Al-Tawil.

Dva puta češći kod muškaraca

No, šta je s onima s hroničnim srčanim problemima i da li oni trebaju biti više zabrinuti od ostalih? Američki stručnjaci kažu da ih informacije o mogućim nuspojavama ne bi smjele odgovoriti od vakcinacije, a istog je mišljenja i Al-Tawil.

“Pacijenti s hroničnim bolestima se apsolutno trebaju vakcinisati”, kaže.

Objašnjava da miokarditis može ići od gotovo asimptomatske kliničke slike, do pojave teškog oštećenja funkcije srca i iznenadne srčane smrti, no da se slučajevi miokarditisa poslije vakcinacije ne razliku od drugih uzroka.

“Miokarditis je inače najčešći u periodu od puberteta do 30. godine, a dva puta je češći kod muškaraca, i to naročito sportski aktivnih”, kaže Al-Tawil.

“Ovakve vrste komplikacija nakon vakcinacije su jako rijetke, mada se čini da je broj blažih oblika znatno veći. Prema nedavnoj američkoj studiji, koja je uključivala 1.600 sportista koji su oboljeli od COVID-19, kod njih 0,3 posto su bili prisutni simptomi miokarditisa, ali je taj broj porastao na sedam posto od svih kada je korištena magnetna rezonanca srca za postavljanje dijagnoze. Dakle, u slučaju da se oboli rizik od miokarditisa je neuporedivo veći nego kod same vakcinacije“, dodaje te tvrdi da se u slučaju pojava simtoma osobe trebaju javiti ljekaru.

Simptomi kao i u ostalim slučajevima

“Najbitnije je obratiti se ljekaru u slučaju pojave određenih simptoma kao što su lako zamaranje, pojave gušenja i nedostatka zraka, promjene srčanog ritma, lupanja srca, otoka nogu…”, kaže Al-Tawil.

CDC tvrdi da se osobe poslije oporavka mogu vratiti uobičajenim aktivnostima, ali da bi oni koji se bave vježbanjem ili sportom trebali prije toga zatražiti savet ljekara.

Simptomi miokarditisa su ranije uočavani nakon vakcinacije protiv boginja, a u ovom slučaju vakcinacije protiv COVID-19 ispoljavaju se isto kao i u ostalim slučajevima.

Veza vakcinacije i miokarditisa i perikarditisa nije utvrđena kod vakcinacije ostalim odobrenim vakcinama, AstraZenecinom i Johnson&Johnsonovom, koje koriste genetski modificirani virus.

Izvor: Al Jazeera i agencije