Fudbal danas i ovdje kao inspiracija

Zamislite da su pozicije igrača zapravo politički pokreti…’’ poručuju autori izložbe.

Slikar Tadija Janičić ( Nikšić 1980) učestvuje, po pozivu, na međunarodnoj izložbi Fudbal. Realnost igre koja je otvorena ove subote u Bukureštu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Slikar Tadija Janičić ( Nikšić 1980) učestvuje, po pozivu, na međunarodnoj izložbi Fudbal. Realnost igre koja je otvorena ove subote u Bukureštu i koja predstavlja radove nekih od najznačajnijih savremenih vizuelnih umetnika u svetskom kontekstu, kao što su Dan Peržovski, Savo Serban, Jozef Dabering, Marija Maršal, umetnička kompanija Plan B koji su jedni od najznačajnijih mladih umetnika na evropskoj sceni, tu je i nagrađivani rumunski reditelj Korneliu Porumboiu….Izložba se održava u prostoru sportske hale Floreska koja igra važnu ulogu u realizaciji koncepta: zamišljenoj rekonstrukciji stadiona na izložbi savremene umetnosti.

Na izložbi su sadržani radovi objavljeni u magazinu Corner, kao i nove produkcije posebno naručene za tu priliku, fotografske arhive, radovi iz privatnih i javnih kolekcija, a koji se svrstavaju u vizuelnu, konceptualnu i izvođaču umetnost, kinematografiju, zvučnu umetnost i druge hibridne forme.

Koncept  izložbe Fudbal. Realnost igre čiji su autori Dana Andrei i Sorin Popescu ( deo su autorskog tima Corner) za temu uzima svetsko prvenstvo u fudbalu, a zapravo pokreću niz pitanja i promišljanja fudbala kao kompleksne igre smeštene u prostor stadiona. Odnosi moći rekonstruisani su kroz različite umetničke interpretacije. ‘’ Zamislite da ste na fudbalskoj utakmici na kojoj ne pratite loptu, već pojedinačne igrače,. Ili samo trenere. Ili odajete počast sudijama. Zamislite da tokom meča pratite samo tenzije između stadionskih galerija. Ili zamislite da lopta i igrači nestanu. Zamislite da su pozicije igrača zapravo politički pokreti…’’ poručuju autori izložbe.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Promišljanje igre u različitim kontekstima

Izložba Fudbal. Realnost igre promišlja ovu igru u različitim kontekstima.  Stadion je interpretiran kao zelena kocka, pozornica na kojoj se odvija spektakl  kontinuirane borbe za moć, kapital i imidž; kao mesto  mesto na kojem se definišu identiteti i radjaju kulture.

Tadija Janičić postaje učesnik izložbe na poziv kuratora Sorina Popescua, a po preporuci čuvenog vizuelnog umetnika Dana Peržovskog koji se pored Sava Serbana smatra superstarom savremene vizuelne scene. Peržovski je na mrežama video Janičićeve radove i kontaktirao ga, a zatim i preporučio kuratorima izložbe. U svom radu se, kako sam kaže,  bavi problematikom ove igre u lokalnom kontekstu u kojoj je ta igra u sivoj zoni, koju umetnik definiše kao prostor najbliži onome što je favela. Fudbal se kod nas, poručuje Janičić, kreće u sivoj zoni jeftinog populizma i jeftine politike. Za svoje radove kaže da su svojevrsne društvene hronike u kojima on ne osuđuje, nego iznosi jednu vrstu prljavog veša svojih junaka, odnosno sveta čiji smo deo.

Janičić je jedan od najznačajnijih savremenih autora u regionu i Evropi. Njegovi radovi deo su značajnih privatnih i javnih kolekcija.  Akademiju umetnosti je završio u Novom Sadu. Izlagao je u zemlji i u inostranstvu, pomenućemo samostalne izložbe Bajke za nevaljalu decu Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, zatim Ljubav u Davosu  galerija Novembar, Beograd, Pravi se da spavaš Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica, a od grupnih možemo izdvojiti onu u Herman Miller studiju  u Los Anđelesu i izložbu Alter ego u galeriji Junit u Londonu. Živi i radi u Novom Sadu.

Izložba Fudbal. Realnost igre otvorena je do 28. juna.

Izvor: Al Jazeera