Zašto je Kairo odgodio dijalog Fataha i Hamasa?

Pouzdani egipatski izvor rekao je za Al Jazeeru da je Kairo odlučio odgoditi dijalog na neodređeno vrijeme, jer su “šanse za uspjeh slabe, a možda i nikakve.

Egipat je odgodio dijalog palestinskih frakcija zakazan za subotu i nedjelju (Arhiva)

Piše: Raed Musa – Gaza

Egipat je odgodio održavanje palestinskog nacionalnog dijaloga, koji je trebao započeti u Kairu početkom sedmice. Kao razlog je navedena “zauzetost” egipatske Opće obavještajne službe, pokrovitelja ovog dijaloga.

Međutim, egipatski i palestinski izvori otkrili su za Al Jazeeru da je pravi razlog odgađanja zapravo nemogućnost da se pronađe “zajednički jezik” među stranama koji bi ukazivao na mogućnost postizanja dogovora po okončanju dijaloga.

Pouzdani egipatski izvor rekao je za Al Jazeeru da je Kairo odlučio odgoditi dijalog na neodređeno vrijeme, bez preciziranja drugog datuma za njegovo održavanje. “Razlog je taj što je Opća obavještajna služba utvrdila da su šanse za uspjeh slabe, a možda i nikakve, zbog velikog jaza u stavovima Fataha i Hamasa.”

Izvor, koji je želio ostati anoniman, dodao je da se Egipat zalagao za održavanje dijaloga i postizanje sporazuma koji će pomoći da se završi unutrašnja konsolidacija kako bi se posvetila pažnja obnovi onoga što je uništeno u nedavnom izraelskom ratu u Gazi, te da odgađanje nema nikakve veze sa bilo kakvom egipatskom prezauzetošću.

Izvor je rekao da je Kairo godinama bio pokrovitelj palestinskih dijaloga i da je uvijek imao “druga važna pitanja”. Posljednji dijalog frakcija pod pokroviteljstvom Egipta održan je u februaru, što je dovelo do dogovora o održavanju palestinskih izbora, uprkos tome što je Egipat bio uveliko zaokupljen sukobom s Etiopijom zbog “pitanja Velike renesansne brane”.

Glavne tačke sporenja

Nakon što su egipatski obavještajni službenici danima odvojeno razgovarali s delegacijama Islamskog pokreta otpora (Hamas) i Palestinskog pokreta nacionalnog oslobođenja (Fatah), kako bi odredili dnevni red i tok dijaloga, napori su zapeli u slijepoj ulici.

Delegacije ostalih palestinskih snaga i frakcija trebale su u četvrtak stići u Kairo kako bi sudjelovale u procesu nacionalnog dijaloga planiranog za subotu.

Glavne tačke sporenja Fataha i Hamasa tiču se puta pomirenja i pitanja rekonstrukcije, a tu je i sporedno pitanje vezano za “uobičajene prigovore Fataha” koji se odnose na poziv upućen trima frakcijama da sudjeluju u procesu dijaloga, prema izvorima.

Hamas želi da rasprava o pomirenju krene s “vrha piramide”, a to je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), imajući u vidu da više nije moguć povratak na sporazum iz februara i održavanje izbora koji bi počeli sa parlamentarnim, predsjedničkim, a zatim i izborima za Nacionalno vijeće, nakon što je predsjednik Mahmoud Abbas donio “jednostranu odluku” o odgodi parlamentarnih izbora koji su bili zakazani za 22. maj.

Hamas je predložio egipatskom pokrovitelju da se počne od izbora za Nacionalno vijeće s ciljem ponovnog uređenja PLO-a kako bi postao pravi predstavnik palestinskog naroda, a da se nakon toga organiziraju parlamentarni i predsjednički izbori ili da se istovremeno održe svi izbori, nakon čega bi se  formirala vlada nacionalnog jedinstva sa svim ovlastima, prema izvorima.

Što se tiče pitanja obnove, Hamas je kategorički odbio vraćanje mehanizmu koji je uslijedio nakon trećeg izraelskog rata 2014. godine, a koji je bio narušen mnogim “sumnjama u korupciju” i vrlo sporim tempom obnove objekata porušenih u ratu.

Prema palestinskim i egipatskim izvorima, Hamas predlaže formiranje “posebnog tijela” koje će činiti ljudi iz struke, i ne protivi se tome da vlast ima svog predstavnika u njemu, ali da se to odvija pod egipatsko-katarskim nadzorom. Smatraju da se ovo tijelo treba preuzeti na sebe odgovornost za proces obnove kako bi se garantirala brzina i transparentnost.

Protivljenje Fataha

Zvaničnik iz pokreta Fatah, koji je želio ostati anoniman, optužio je Hamas da nastoji biti “alternativa, a ne partner” i da je ovaj put u Kairo došao na potpuno drugačiji način od prethodnih, vjerujući, kao je rekao, da se “balans snaga promijenio u njihovu korist nakon nedavne izraelske agresije na Gazu.”

Fatah se kategorički protivi promijeni “puta pomirenja”, a njegova delegacija u Kairu je branila odluku o odgađanju parlamentarnih izbora kako bi se osiguralo njihovo održavanje u Jerusalemu, kao i na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Također, smatraju da trenutni uslovi nisu pogodni za promjene u kontekstu onoga što Izrael čini u Svetom gradu.

Palestinski i egipatski izvori rekli su za Al Jazeeru da je Fatah ponudio da se formira vladu jedinstva koja će nadgledati pitanje obnove i ostala pitanja o kojima će se pregovarati. Također, Fatah ostaje pri tome da puni nadzor nad pitanjem obnove treba imati Palestinska uprava i odbacuje bilo kakav alternativni prijedlog.

U četvrtak navečer, ured palestinskog premijera Mohammada Shtayyeha najavio je da će delegacija ministara u roku od dva dana otići u Kairo kako bi razgovarali o međunarodnim mehanizmima predloženim za obnovu Pojasa Gaze i zamijenili dosadašnji mehanizam odobren od Ujedinjenih nacija i Izraela.

Jedna od prepreka na putu dijaloga dvije frakcije, a koja je opisana kao sporedna, jeste ta da se Fatah opet usprotivio pozivu koji je Egipat uputio trima frakcijama iz Gaze, a to su: Narodni odbori otpora, Pokret Al-Ahrar i Pokret Al-Mujahideen. Izvori su rekli da je Egipat odgovorio na prigovor Fataha, a da se Hamas nije puno zadržavao na tom pitanju.

Ovo nije prvi put da se Fatah protivi ovom pozivu, zato što ove pokrete ne priznaje kao frakcije, već ih smatra pro-Hamasovim formacijama. Narodni odbori otpora osnovani su nakon izbijanja Intifade Al-Aksa 2000. godine, s ciljem pružanja otpora okupaciji i bez političke agende, dok su Al-Ahrar i Al- Mujahideen formirani nakon unutrašnje podjele 2007.

Poslijeratne promjene

Sa svoje strane, Sufian Abu Zaida, lider “Demokratske reformske struje” rekao je da je otkazivanje kairskog dijaloga “uslijedilo nakon promjena koje su nametnuli rezultati nedavne agresije na Gazu i narodna pobuna koje je pratila takva dešavanja u Jerusalemu i Zapadnoj obali. Ono što je služilo za traćenje vremena i zadržavanje situacije onakvom kakva jeste sada je postalo beskorisno”.

Abu Zaida smatra, kako je objavio u postu na svom Facebook proflu, da “u palestinskom pitanju više nema koristi od improviziranih rješenja i da mora doći do temeljne promjene u pogledu djelovanja, strukture i ljudi”.

Smatra da je vraćanje opciji održavanja parlamentarnih, predsjedničkih i izbora za Nacionalno vijeće postao obavezan put za obnovu palestinskog političkog sistema. Dok se to ne dogodi, sve ličnosti, institucije i strukture nemaju pravni i narodni legitimitet, kako je rekao.

Izvor: Al Jazeera