Italijanska mafija izvozi otpad i godišnje obrne 20 milijardi eura

Ekomafija se bavi ilegalnim izvozom i odlaganjem otpada, nelegalnom gradnjom, krijumčarenjem ukradenih umjetnina ili egzotičnih životinja.

U 2019. u Italiji je počinjeno 34.648 kaznenih djela protiv životne sredine (EPA)

Količina otpada kojeg su italijanske vlasti zaplijenile tokom prošle godine zbog pokušaja nezakonitog izvoza je utrostručena u odnosu na 2019, javljaju mediji. Carinici su lani zaplijenili sedam miliona i 313 hiljada kilograma ilegalnog otpada, što je skoro tri puta više od dva miliona i 251 hiljade kilograma oduzetih u 2019.

Ovaj trend poprima još veću dimenziju ako uzmemo u obzir opće smanjenje uvoza i izvoza kao rezultat pandemijske krize – istakao je direktor Carinske uprave Marcello Minenna pred Parlamentarnom istražnom komisijom o ilegalnoj trgovini otpadom.

Gotovo dvije trećine zaplijenjenog otpada čini plastika (61,28 posto), a slijede elektronski otpad (13,16 posto), te vozila i motori. List Avvenire precizira da je ogromna količina plastike zaplijenjena u samo 13 akcija carinika, što je podatak koji potvrđuje da se otpad iz Italije izvozi naveliko i organizirano.

Iza ilegalnog izvoza otpada stoji ekomafija (“ecomafia”). To je naziv koji su italijanska društva za zaštitu okoliša skovali za organizirane kriminalne grupe koje svojim djelovanjem proizvode štetu po životnu sredinu te zdravlje i sigurnost ljudi.

Aktivnosti podzemlja u stalnoj evoluciji

Ekomafija se također bavi nezakonitim odlaganjem otpada, nelegalnom gradnjom, krijumčarenjem ukradenih umjetnina ili egzotičnih životinja u biznisu koji vrijedi milijarde eura godišnje.

Italijanski carinici su u 2019. uvjerljivo najviše zaplijena ilegalnog otpada (61,97 posto) obavili u Campagni i Calabriji, regijama u kojima ordiniraju dvije velike mafijaške grupe, Camorra i ‘Ndrangheta.

Minenna u svom izvještaju upozorava da su “aktivnosti podzemlja u stalnoj evoluciji, pa se mijenjaju i polazna i odredišna točka”, kao i materijal koji se krijumčari.

Tako je ilegalni promet otpadnog papira i kartona prema Kini skoro pa nestao, dok je sada uglavnom usmjeren prema Indoneziji i Indiji. Ostaci od automobilskih guma idu gotovo isključivo u smjeru Turske. Željezni materijali izvoze se u Indiju, Pakistan i Tursku. S druge strane, trgovina plastičnim otpadom je fragmentirana, ima različite destinacije i vodi je više grupa, piše Avvenire.

Ovaj list navodi primjer izvoza istrošenih automobilskih guma. Cijela jedna mreža ljudi, uglavnom imigranata iz Afrike, obilazi vulkanizerske radionice ili auto-otpade te po veoma niskim cijenama kupuje stare gume. Tako se vlasnici ovih obrta rješavaju otpada za čije bi zbrinjavanje morali platiti, a ekomafija dobija robu za izvoz.

Svakog sata četiri djela protiv okoliša

Avvenire također ukazuje i na izvoz automobila ili motora deklariranih kao neupotrebljivi, koji, međutim, u stvarnosti i dalje sadrže maziva, dijelove, baterije, kompresore, plinske boce ili elektronske uređaje za reciklažu.

Iz svega proizilazi da se interes za ilegalnu trgovinu otpadom temelji na uštedama za upravljanje ili odlaganje materijala procijenjenih kao neupotrebljivi ali i na neto dobiti od prodaje otpada kvalificiranog kao roba.

Ekomafija je u 2019. godini oštetila italijansku ekonomiju za 19,9 milijardi eura, procijenjuje “Legambiente”. Ova ekološka udruga od 1994. objavljuje godišnji temeljan i iscrpan izvještaj o tome kako kriminalne grupe štete okolini.

U posljednjem izvještaju navodi se da je u 2019. u Italiji počinjeno 34.648 kaznenih djela protiv životne sredine, odnosno četiri svakog sata. To je povećanje od 23 procenta u odnosu na 2018.

„Virus ekomafije se ne smiruje niti poznaje krizu“, stoji u izvještaju u kojem se navodi da se ilegalne aktivnosti najčešće dešavaju u upravljanju otpadom, te građevinskom i poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Involviran je čak 371 kriminalni klan u sprezi sa poduzetnicima, zvaničnicima i osobama iz javne uprave.

Danteova ‘Komedija’ u svemiru

Capania i Calabria, zajedno sa Sicilijom i Pugliom su regije u kojima se najviše krše ambijentalni zakoni. Slučajno ili ne, u ovim regijama na jugu Italije mafija ima najdublje korijene. Istovremeno, u Lombardiji, na sjeveru zemlje, zabilježeno je najviše hapšenja vezanih za zločine protiv okoliša.

„I tako smo izašli ponovo da vidimo zvijezde“, jedan je od najpoznatijih citata Danteove Božanstvene komedije, remek djela svjetske književnosti koje je nastalo prije 700 godina.

Danteova Komedija će ove jeseni i doslovno vidjeti zvijezde, i to izbliza, kada dva specijalna primjerka ove knjige budu poslana u svemir, javlja agencija Askanews.

Knjige će biti napravljene od titaniuma, budući da papirne verzije ne bi mogle dugo opstati u svemiru. Na četiri spojene ploče veličine 43 x 29 centimetara laserskom tehnikom bit će mikroskopski ugravirano svih 32 hiljade riječi ove poeme.

Astronauti misije Sojuz ponijet će sa sobom specijalna izdanja Komedije kada se zapute na Internacionalnu svemirsku stanicu. Jedan primjerak će biti ostavljen da pluta u svemiru, a drugi će, sa potpisima astronauta, biti vraćen na zemlju 2022.

Transplatacije srca od donatora pozitivnih na COVID

On će poslužiti kao faksimil za štampanje 700 kopija limitirane serije u izdanju izdavačke kuća Scripta Maneant iz Bologne. Svaki primjerak će koštati oko 6.000 eura.

I za kraj ovosedmičnog pregleda italijanskih medija, jedna lijepa medicinska vijest: Ljekari u Rimu i Bologni su prvi u svijetu izveli transplatacije srca od donatora koji su bili pozitivni na COVID.

Pacijenti, 64-godišnji muškarac i 15-godišnji dječak, nakon operacija nisu dobili COVID. Obojica su imali teške i po život opasne srčane prijetnje.

Operacije su obavljenje u bolnici Sant’Orsola u Bologni i Dječijoj bolnici u Rimu, nakon što je Nacionalni centar za transplataciju odobrio posebno izuzeće od svog pravila da se za transplatacije ne smiju koristiti osobe pozitivne na COVID, prenosi novinska agencija Ansa.

Izvor: Al Jazeera