Prvim ‘COVID free’ vozom od Rima do Milana

Putovanje vozom u koji mogu da se ukrcaju samo putnici negativni na korona virus, način je na koji će Italijani da putuju ovog ljeta.

Voz poznatiji kao “Freccia rossa - crvena strijela”, u ranim jutarnjim satima 16. aprila krenuo je sa stanice Termini iz Rima (Al Jazeera)

Vozna karta, putna torba, negativan test na korona virus i putovanje može da počne. Tako je iz Rima za Milano krenuo prvi brzi voz, a u koji su se ukrcali samo oni putnici koji su imali negativan test na korona virus, molekularni ili antigenski, a koji je morao biti validan 48 sati pre putovanja. A svi oni koju su krenuli na put bez istog, mogli su da se testiraju neposredno pre ulaska u voz, na železničkoj stanici.

Ovaj voz, poznatiji kao “Freccia rossa – crvena strela”, u ranim jutarnjim satima 16. aprila krenuo je sa stanice Termini iz Rima. Bez stajanja do Milana, ovo eksperimentalno putovanje u kojem su učestvovali samo oni putnici negativni na korona virus, uspešno je izvedeno.

Povratak iz Milana u Rim istim vozom, rezervisan je bio za kasne popodnevne časove. A među putnicima bilo je i onih koji su kupili povratnu kartu, samo kako bi iskusili ovo prvo putovanje, te su se vratili istog dana u Rim.

Italijanski ministar za infrastrukture i saobraćaj, Enrico Giovannini, rekao je da zahvaljujući ovakvom načinu putovanja vozom, koje je bezbedno za sve putnike, Italijani će uskoro moći da se vrate normalnom životu.

A kako je još naglasio ovaj ministar, prvi “COVID free” voz jeste preteče svih vozova koji se očekuju da budu pušteni u saobraćaj ovog leta. Zapravo, model putovanja koji bi u skorijoj budućnosti trebalo da se uvede na većini relacija italijanske železnice, a pre svega na onim koje vode u poznate turističke destinacije, poput Venecije, Firenze ili Napulja.

Brzi testovi na železničkim stanicama

Putnici koji žele da otputuju u Milano ili Rim, mogu besplatno da urade test na COVID-19, na ove dve železničke stanice. Pri kupovini karte na sajtu italijanske železnice “Trenitalia”, putnici su u obavezi da rezervišu testiranje pre samog ulaska u voz, u slučaju da već nemaju validan sertifikat o negativnom testu.

Iz organizacije Crvenog krsta, koja organizuje testiranja kažu da imaju u planu da uskoro postave punktove i na drugim stanicama, u važnijim gradovima Italije (Al Jazeera)

Iz organizacije Crvenog Krsta, a koja organizuje ova testiranja kažu da imaju u planu da uskoro postave svoje punktove i na drugim stanicama, odnosno u važnijim gradovima Italije.

Test na koronu pre polaska voza, a koji za sada saobraća jednom dnevno, moraju da urade takođe i osobe koje su se vakcinisale. A za sve putnike, ukoliko je rezultat pozitivan, vraća im se novac koji su potrošili pri kupovini karte. Takođe i svi zaposleni koji rade u ovom vozu, moraće svakodnevno da se testiraju.

Sigurna putovanja

Italija je prva zemlja u Evropi, koja je uvela ovakvu bezbednu vrstu putovanja. Procedura je slična onoj koja se koristi na takozvanim “COVID tested” letovima, koje su već u opticaju od septembra 2020. godine na aerodromima u Rimu i Milanu, kao i na međunarodnom letu iz Rima do Njujorka. Potrebno je da se dođe sat vremena ranije, ne bi li se na vreme regulisalo sve što je potrebno oko testiranja.

Iako prvog dana na stanicama u Rimu i Milanu nije bilo prevelike gužve, većina putnika je već došla sa negativnim testom. A bilo je i onih koji su strpljivo čekali u redu pred šatorom Crvenog Krsta, kako bi se testirali.

Jedna od putnica kaže da nije ušla u voz više od godinu dana, ali da sada planira češće da putuje.

Dok jedan mlađi čovek naglašava da zbog posla često ide u Rim i da se do sada uvek osećao sigurno, s obzirom na već postojeće mere koje važe u vozovima.

“Ovo je samo još jedna mera više, koja grantuje da je verovatnoća da se u vozu zarazite skoro nemoguća”, kaže ovaj građanin Milana.

Pravila koja su još prošle godine uvedena anti-kovid merama, a koja su i dalje na snazi, podrazumevaju da svi prisutni moraju sve vreme da nose zaštitne maske, kao i da sede na striktno označenim mestima kako bi održali fizičku distancu. To znači da su vagoni popunjeni sa samo 50 odsto kapaciteta.

(Al Jazeera)

Direktor italijanske železnice “FS Italiane”, Gianfranco Battisti naglasio je da osim poštovanja svih neophodnih mera u njihovim vozovima, isti se redovno sanifikuju, a svaki putnik pri ulasku dobija masku, gel za dezinfekciju  i vodu.

Inače, kompanija “Trenitalia”, koja upravlja svim vozovima u Italiji, je prva na svetu, a koja je dobila sertifikat “Biosafety Trust Certification” koji sertifikuje odličan sistem zaštite i prevenciju infekcija.

Povratak putovanjima važniji od karijere

Iako Italijani ne odustaju od svojih automobila, posebno kada je reč o kraćim putovanjima, ipak između automobila, aviona i voza, poslednji je omiljeno prevozno sredstvo većine stanovnika.

U nedavnoj anketi agencije ANSA, čak dvojica od troje građana Italije preferira putovanje vozom, u odnosu na avion. A tokom pandemije, a kada su putovanja ograničena, većina smatra da su putovanja vozom sugurna, posebno zbog svih mera koja važe u istima.

A kada je reč o povratku ka normalnom životu, u istraživanju koji je sprovela kompanija Booking.com u 28 zemalja, u Italji čak 66 odsto ispitanika smatra da je povratak putovanjima važniji od napretka u karijeri ili čak pronalasku prve ljubavi.

Međutim, čak 60 odsto Italijana, bez obzira da li se budu vakcinisani ili ne, odgovorilo je da ni ovog leta ne planira odlazak u inostranstvo, tako da “COVID free” vozovi jesu sigurna opcija za sve stanovnike ove zemlje, a koji žele da putuju po Italiji.

Izvor: Al Jazeera