Tajni dokument: Pretvara li se Tunis u čuvara evropskih pomorskih granica?

Politika Tunisa u području ilegalnih migracija počela se svoditi na ulogu čuvara evropske granice nakon davanja zelenog svjetla za prisilnu deportaciju i readmisiju migranata.

Podaci Tuniskog foruma potvrđuju da je broj ilegalnih imigranata tuniskog državljanstva, koji su bili zatočeni u centrima za azil u Italiji, dostigao 2.623 (AP)

Piše: Amal Elhelali

Avion koji je dolazio s italijanskog aerodroma Palermo sletio je na aerodrom Tabarka, sjeverozapadno od Tunisa, 29. novembra. Avion je prevozio desetine ilegalnih imigranata koji su prisilno deportirani sa italijanske teritorije, među kojima je bio i mladić Taha Hammouda.

To nije bilo prvo, a sigurno neće biti i posljednje putovanje, smatraju pravnici i stručnjaci za imigraciona pitanja. Proteklih nekoliko mjeseci ubrzan je tempo da se aerodrom Tabarka, koji je godinama bio zatvoren, pretvori u graničnu tačku za dopremanje prisilno deportiranih migranata iz Evrope u sklopu dogovora sa tuniskim vlastima koji nosi oznaku tajnosti.

U razgovoru za Al-Jazeeru, mladić Taha se s tugom i bolom i prisjeća svog opasnog putovanja, kada se odlučio ukrcati na brod koji je prevozio ilegalne migrante s obale tuniskog grada Sfaxa prema italijanskom ostrvu Lampedusa. Kaže kako su šanse da se pridruži svojoj supruzi postajale sve slabije nakon što su mu francuske vlasti odbile izdati putnu vizu.

Na putu smrti, koji je trajao četiri dana zbog loših vremenskih uslova, učestvovalo je 40 ljudi, među kojima je bilo i žena. Trošnim čamcem su uspjeli stići do italijanskog ostrva Lampeduza, gdje su boravili dva dana u prihvatnom centru, a zatim su 10 dana ostavljeni u karantinu na jednom od brodova italijanske mornarice.

Prava patnja, kako priča Taha, počela je kada se približavao kraj karantina. Nije imao sreće da se prebaci s italijanske teritorije prema Francuskoj, nego ga je dočekalo vozilo za deportaciju. Dva italijanska policajca su ga vezala, a zatim izvršila pretres koji je opisao kao ponižavajući i diskriminirajući. Potom je prebačen u zatvor, a odatle prisilno deportiran u Tunis nakon što je primoran da potpiše dokument u tu svrhu.

Taha osjeća gorčinu i bol jer mu je uskraćeno pravo da se kreće i sastane sa svojom suprugom Francuskinjom, a to je bilo sve što je tražio. Bez obzira na iskustvo kroz koje je prošao, kaže kako je spreman da se opet, bez obzira na posljedice, ukrca na čamac i krene preko mora u nadi da će se sastati sa svojom porodicom, kako je rekao.

Rješavanje sigurnosnih pitanja

Ponovljene scene prisilne deportacije ilegalnih migranata zabrinjavaju organizacije za ljudska prava koje se bave pitanjima migracija, među kojima je i Tuniski forum za ekonomska i socijalna prava. Ova organizacija smatra da odluka o deportaciji predstavlja kršenje prava ovih migranata, pogotovo što neki od njih čekaju da se riješi njihov status.

Glasnogovornik Foruma Ramadan ben Omar osudio je, u svojoj izjavi za Al Jazeeru, pristup zasnovan samo na sigurnosti koji su usvojile tuniska strana i evropske zemlje u rješavanju pojave ilegalne imigracije, koja je sve učestalija posljednjih mjeseci. Kaže da se pri tome zanemaruju svi međunarodni sporazumi o pitanju migracije i prirodno pravo na kretanje i putovanje.

Nedavni podaci Tuniskog foruma potvrđuju da je broj ilegalnih imigranata tuniskog državljanstva, koji su bili zatočeni u centrima za azil u Italiji, dostigao 2.623 od ukupno 4.387 ljudi, ili 59,5 posto. Također, državljani Tunisa čine najveći udio u broju deportiranih osoba u odnosu na druge nacionalnosti.

U periodu od 1. januara do 30. aprila 2021. godine deportirano je 618 tuniskih imigranata od ukupno 1.097 deportiranih osoba različitih nacionalnosti, odnosno 56,3 posto.

Ben Omar nije krio bojazan da bi Tunis mogao sklopiti tajni dogovor s evropskim zemljama, posebno Francuskom i Italijom, s ciljem ubrzanja procesa deportacije ilegalnih migranata.

Naglasio je da su vlasti u Tunisu sarađivale, posebno s Francuskom, u aktiviranju mehanizma za ubrzanje konzularnih procedura za deportaciju ilegalnih tuniskih imigranata, za razliku od Alžira i Maroka, koji su odbili saradnju s Francuskom u tom pogledu.

“Politika Tunisa u oblasti iregularne migracije počela se svoditi na ulogu čuvara evropske granice nakon davanja zelenog svjetla za prisilnu deportaciju i readmisiju migranata”, dodao je.

Šokantne brojke

U istom kontekstu, naš sagovornik je otkrio brojke, koje je opisao kao šokantne, nakon što su tuniske vlasti spriječile više od 24.000 neregularnih migranata u posljednjih 11 mjeseci da stignu do italijanske obale. Ta brojka predstavlja više od 55 posto ukupnog broja tuniskih migranata koji su zaustavljeni u posljednjih deset godina.

Aktivista za ljudska prava kaže da je “Tunis sada, više nego ikad, spreman da učini ustupke po pitanju migracija na račun svog suvereniteta i dostojanstva svojih građana, kako bi ostvario neke političke dobiti.” Smatra da je ova sumnjiva sigurnosna saradnja sa evropskom stranom učinila mornaricu i obalsku stražu pukim elementom koji djeluje po naređenjima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Francuske pohvale za tunisku saradnju Glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal ranije je pohvalio, u svom obraćanju francuskim medijima, saradnju tuniskih vlasti u procedurama za deportaciju ilegalnih migranata. Istakao je da je njegova zemlja donijela stroge odluke po pitanju povratka migranata koji nemaju boravišnu dozvolu u Francuskoj.

Attal je tom prilikom istakao da je odluka Pariza da smanji izdavanje viza Tunisu, Maroku i Alžiru kaznena mjera, s ciljem da se te države podstaknu na promjenu svoje politike i da pristanu na izdavanje takozvanih konzularnih dozvola za povratak i deportaciju u Tunis.

Francuska novinska agencija je procijenila, u svom izvještaju, da broj Tunižana kojima prijeti deportacija iz Francuske iznosi 3.424, što je povećanje od 43 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ben Omar osuđuje to što je faza sigurnosne koordinacije između tuniskih vlasti i vlada nekih evropskih zemalja, posebno Italije i Francuske, dostigla visok nivo. Također, sedmično se obavljaju letovi namijenjeni za deportaciju ilegalnih migranata prema aerodromu Tabarka, sjeverozapadno od Tunisa.

Sagovornik smatra da se odabirom ovog aerodroma, koji je udaljen od glavnog grada i nalazi se u planinskom i nenaseljenom mjestu, namjerava osigurati povjerljivost procesa deportacije, daleko od očiju medija, civilnog društva i udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Majdi Karbai, predstavniku Demokratske struje koji živi u Italiji i bavi se pitanjem migranata, smatra da je pandemija korona virusa, koja je pogodila Tunis i ostavila teške ekonomske posljedice na živote građana, doprinijela povećanju stope tajne imigracije prema Italiji, koja je počela da privlači sve starosne grupe bez izuzetka.

Karbai potvrđuje za Al Jazeeru da se ilegalna migracija prema italijanskoj teritoriji udvostručila od početka januara do 30. novembra 2021. godine. Kaže kako je time premašen broj od 15 hiljada Tunižana, što je cifra koja nije zabilježena od izbijanja revolucije 2011. godine.

Kaže kako dijeli zabrinutost koju je iznio i Forum za ekonomska i socijalna prava u vezi sa usvojenim evropskim politikama koje se odnose na neregularne migracije i pristup rješavanju tog pitanja s isključivo sigurnosnog aspekta u koordinaciji sa vlastima u Tunisu.

Karbaei podsjeća na, kako je rekao, kontraverzne posjete, “čiji detalji nisu otkriveni”, italijanske ministrice unutrašnjih poslova Luciane Lamorgese i komesarke Evropske unije za unutrašnje poslove Ylve Johansson, koje je dočeo predsjednik Kais Saied.

Predsjednik Tunisa je ranije izjavio, na tim sastancima, kako se treba pozabaviti stvarnim uzrocima migracije, smatrajući da se izlaz može pronaći kroz saradnju različitih zemalja kako bi se došlo do rješenja koja osiguravaju ostanak ovih migranata u njihovim zemljama. Također je više puta naglasio potrebu usvajanja sveobuhvatnog pristupa koji nadilazi sigurnosna rješenja jer je dokazana njihova ograničena efikasnost.

Karbaei strahuje da su između tuniske i evropske strane možda postignuti tajni dogovori o sastavljanju novih sporazuma o deportaciji i revizijama drugih koji su sklapani između tuniske strane i nekih evropskih zemalja.

Prema Karbaeiju, Ministarstvo vanjskih poslova Tunisa odbilo je njegov zahtjev za pristup informacijama, koji je dostavio u svojstvu narodnog zastupnika, kako bi dobio uvid u sadržaj sporazuma u oblasti migracije između tuniskih vlasti i njihovih evropskih kolega, što dodatno budi sumnje.

Tajni dokument

Karbaei je slučajno učestvovao u italijanskom dokumentarnom filmu pod nazivom “Put povratka”, koji se bavi, kako kaže, pitanjem deportacije ilegalnih migranata. To mu je pružilo pristup povjerljivom dokumentu koji je pribavila radna ekipa. Dokument su potpisale italijanske i tuniske vlasti, a odnosi se na deportaciju migranata.

Sagovornik je ovaj dogovor opisao kao ponižavajući i degradirajući za Tunis, jer se tuniskoj strani nameće uloga ”čuvara” italijanskih granica po jeftinoj cijeni koja ne prelazi osam miliona eura godišnje. Prema ovom dogovoru, tuniske vlasti će štitit susjednu obalu Mediterana i bit će im omogućena nabavka čamaca i uređaja za praćenje ilegalnih imigranata i tajnih migracija.

Karbaei strahuje da će se Tunis u narednim mjesecima i godinama pretvoriti u napredni granični centar, ne samo za prisilno deportirane tuniske migrante, nego i za one koje njihove zemlje odbijaju primiti.

Izvor: Al Jazeera