Dalić za AJB: Cilj je kristalno jasan – dvije pobjede i Katar

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić govorio je za Al Jazeeru o dosadašnjem učinku ‘Vatrenih’ u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022, te planovima za novembarske utakmice.

Nema preskakanja stepenica, mi prvo moramo vrhunski odraditi Maltu, i onda smijemo razmišljati o Rusiji, a tek nakon toga smijemo razmišljati o Kataru, poručuje Dalić (EPA)

Hrvatska ima kristalno jasan cilj pred sobom, a to su pobjede nad Maltom i Rusijom i plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo naredne godine u Kataru, kazao je selektor “Vatrenih” Zlatko Dalić.

Sa njim smo razgovarali nakon remija sa Slovačkom (2:2) koji je malo otežao posao njegovom timu na putu za Mundijal, ali i osigurao makar plasman u doigravanje. Hrvatska trenutno zauzima drugo mjesto u grupi H sa 17 bodova, dva manje od prvoplasirane Rusije.

Upravo protiv “Zbornaje” Hrvatska završava kvalifikacije, a Ruse sredinom novembra dočekuje na splitskom Poljudu. Prije toga će gostovati kod autsajdera Malte.

  • Selektore Dalić, koliko ste zadovoljni učinkom iz oktobarskog ciklusa kvalifikacija?

– Nije tajna da smo željeli osvojiti šest bodova u ove dvije utakmice, pa ostaje određeno nezadovoljstvo nakon remija sa Slovačkom. Međutim, ionako sve ide prema tome da odlučuje posljednja utakmica s Rusijom i ovaj remi ne mijenja toliko okolnosti.

Imamo i dalje sve u svojim rukama, a to je najvažnije. Znamo da nas dvije pobjede vode na Svjetsko prvenstvo – protiv Malte smo favoriti, i to moramo opravdati na terenu, a onda protiv Rusije pred svojim navijačima tražimo vizu za Katar.

  • Dobija se dojam da su slabi rezultati iz prve (poraz od Slovenije) i posljednje utakmice (remi sa Slovačkom) ‘krivi’ što već Vaš tim nije u Kataru?

– Hrvatska skoro nikada nije prošla kvalifikacija bez teškoća, ali ih je zato skoro uvijek uspješno okončala. Nema smisla plakati zbog onoga što je bilo, već se trebamo koncentrirati na ono što je ispred nas.

Hrvatska nije prosula previše bodova do sada, ali je činjenica da i Rusija ima jako dobar ritam osvajanja bodova i da u toj utrci nismo uspjeli pobjeći Rusima. Stoga ćemo morati u međusobnom ogledu odlučiti o direktnom putniku na Svjetsko prvenstvo, ako odradimo ono što moramo na Malti.

  • Gostovanje Malti, pa domaćinstvo Rusiji na Poljudu – odluka o prvom mjestu u posljednjem kolu. Kakva su Vaša očekivanja od novembarskih utakmica?

– Naš cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo i trenutno je sve kristalno jasno – moramo pobijediti u obje utakmice. Očekujem da napravimo upravo to. Mislim da smo ove jeseni u dobrom ritmu, igramo dobar nogomet, imamo pozitivnu atmosferu i snažno zajedništvo.

Kada tome dodamo neospornu kvalitetu koju imamo, iskustvo i klasu naših najiskusnijih igrača te energiju i talent mladića koje smo pridružili ekipi, vidim puno razloga za optimizam. I na koncu, ne sumnjam da će Poljud biti pun i da će nas navijači bodriti do kraja kako bismo ostvarili naš cilj.

  • Koliko ste zadovoljni formom Vaših igrača, da li će biti nekih promjena ili je prerano o tome?

– Tek smo završili ovo okupljanje. Sada se momci trebaju okrenuti svojim klupskim obvezama, kroz trening i utakmice održavati što bolju formu, izboriti se za što bolji status u svojim ekipama, kako bi u najboljoj formi dočekali studeni.

Govorio sam već kako nam je važno da igrači imaju kontinuitet u klubovima, i da će takvi imati prednost pri odabiru.

  • Koji od brojnih povrijeđenih igrača bi se do tada mogli oporaviti, ko najviše može doprinijeti borbi protiv Rusa?

– U ovom trenutku nadam se da ćemo imati sve igrače na raspolaganju, ali još je skoro mjesec dana do novog okupljanja i vidjet ćemo kakva će biti zdravstvena situacija svakog pojedinca do tada.

Svatko tko nedostaje je važan – protiv Slovačke nije bilo kartoniranog Matea Kovačića koji je svjetska klasa, nije bilo bolesnog Dejana Lovrena koji je standardni prvotimac, kao ni ozlijeđenog Josipa Juranovića koji je na Euru i u rujnu bio jako dobar na poziciji desnog beka.

No, na terenu je uvijek 11 igrača, imamo dobru klupu i svakom pozvanom igraču vjerujem da može odgovoriti zahtjevima koje imamo.

  • Slično kao Hrvatska, i Srbija u svojoj grupi o prvom mjestu odlučuje u posljednjem kolu i to protiv Portugala. Kako vidite učinak Srbije i šta može uraditi protiv Ronalda i ekipe?

– Tijekom kvalifikacija, fokus su mi naravno Hrvatska i naša skupina. Ne pratim detaljno druge skupine da bih mogao previše suditi o samoj igri.

Srbija je do sada odradila rezultatski odlične kvalifikacije, bez kikseva, i dovela se u situaciju da ovisi sama o sebi. Jasno, ima nesreću u skupini imati Portugal, koji je sjajna reprezentacija. Naravno da nije lako pobijediti u Portugalu, pa bi Srbiji itekako pomogla eventulna pobjeda Irske nad Portugalom.

No, u svakom slučaju, izbornik Dragan Stojković odradio je odličan posao u ovim kvalifikacijama, pa Srbija ima dobre izglede doći do Katara  – direktno, ili kroz dodatne kvalifikacije.

  • Bosna i Hercegovina igra teške utakmice protiv Finske i Ukrajine, kako vidite šanse bh. tima?

– Bosna i Hercegovina je u jednoj teškoj, izjednačenoj skupini, ali je evo i sa samo jednom pobjedom u šest utakmica u situaciji gdje može izboriti drugo mjesto u skupini. Finska i posebno Ukrajina nisu laki protivnici, ali Bosna i Hercegovina igra kod kuće i to joj daje nadu da može upisati šest bodova.

Pozitivan podstrek s tribina svakoj je reprezentaciji vrlo važan, navijači Bosne i Hercegovine trebaju dati maksimalnu podršku na tim utakmicama. Bosna i Hercegovina je odlično odradila gostujuće utakmice – ostali su neporaženi u Finskoj, Ukrajini i Francuskoj, što je posebno impresivan rezultat, i dobili su u gostima Kazahstan.

Sada te rezultate treba naplatiti kod kuće, u dvobojima protiv suparnika slične kvalitete.

  • Pojedini mediji najavljuju kako će igrači biti tek sedmicu dana slobodni prije katarskog Mundijala, po Vama da li će to puno utjecati na tim i spremnost?

– Neka to budu slatke brige o kojima ćemo razmišljati kada se uspijemo plasirati na Svjetsko prvenstvo.

Nema preskakanja stepenica, mi prvo moramo vrhunski odraditi Maltu, i onda smijemo razmišljati o Rusiji, a tek nakon toga smijemo razmišljati o Kataru.

Izvor: Al Jazeera