Može li Huawei preživjeti novi Trumpov udarac?

Čipovi Kirin, koji su činili elitne modele Huaweija posebnim, prestat će se proizvoditi 15. septembra, jer je za njihovu proizvodnju neophodna američka tehnologija (EPA)

Nakon što se, uprkos brojnim preprekama administracije Donalda Trumpa, popeo na tron najvećih svjetskih proizvođača pametnih mobilnih telefona, kineski tehnološki gigant Huawei se suočio sa do sada najvećim izazovom: potencijalnim gubitkom onog što ga ustvari čini posebnim.

Iz ove kompanije su poručili da se suočavaju sa nestašicom čipova za procesore pametnih telefona zbog američkih sankcija, te da su zbog pritiska iz Washingtona primorani da obustave proizvodnju svojih najnaprednijih čipova. Čipovi Kirin, koje su činili elitne modele Huaweija posebnim, prestat će se proizvoditi 15. septembra, jer je za njihovu proizvodnju neophodna američka tehnologija.

Ono što je veliki problem za kineskog giganta jeste to što uz sve svoje kapacitete i resurse nije u mogućnosti da sam proizvodi nužne čipove, što dovodi u pitanje opstanak ne samo na tronu, nego i ostanak na listi najvećih proizvođača.

“Ukoliko ne obezbijedi pravu zamjenu za Kirin procesore koji pokreću njihove premijum modele, Huawei će se naći u ozbiljnim problemima i gotovo sigurno izgubiti prvo mjesto među proizvođačima mobilnih telefona”, kaže Salko Radovović sa portala Telefoni.ba.

Reklama i reputacija

Iako najveći dio prodatih uređaja dolazi iz niskog i srednjeg cjenovnog ranga, ono što u biti prodaje Huawei smartphone jesu njihovi flagship, elitni modeli, koji su im najbolja reklama i referenca, a sigurno i nose ozbiljan dio prodajnog kolača, posebno kada se govori o profitu kompanije, dodaje.

“Međutim, nije da se Huawei već nije susretao s ogromnim problemima, kojim ih već neko vrijeme obasipa vanjska politika SAD-a, pa su se uspjeli izboriti i prebroditi ih, te čak i popraviti svoje poslovanje. Svakako da je ovo još jedan izazov za kineskog giganta, a mišljenja sam da će se ipak naći, ne samo jedan nego i više partnera, koji će biti spremni isporučiti procesore za Huawei, bez obzira na politički stav SAD-a”, smatra stručnjak za mobilne telefone.

Ali, uvijek postoji ono “ali”.

Kako kaže, ako se pak desi da ne pronađu adekvatnu zamjenu za Kirin procesore bit će to ogroman udarac za Huawei i mogao bi izazvati eksponencijalni pad u prodaji i potražnji za njihovim mobilnim telefonima.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

“Opcija da Huawei sam proizvodi nove procesore zvuči nerealno, jer bi i uz ogromna ulaganja trebao proći jako dug period da bi napravili konkurentan procesor, a taj vremenski period bi naglo usporio rast prodaje i jako uticao na pozicioniranost kineske kompanije na svjetskom tržištu smartphona”, zaključuje Radovović.

Visoke tenzije

Bojan Jurić, freelance novinar specijaliziran za dešavanja u svijetu mobilnih tehnologija, podsjeća da se Huawei Tehnologies, vodeći proizvođač pametnih telefona i jedan od najvećih proizvođača opreme za telekomunikacije, našao u centru tenzija između Washingtona i Pekinga zbog pitanja sigurnosti krađe tehnologije.

Jedan od poteza kojem je pribjegla administracija Donalda Trumpa jeste odluka da se Huaweiju onemogući pristup komponentama proizvedenim u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i zabrana za pristup američkim servisima, kao što je Google prodavnica aplikacija.

Sankcije su pooštrene u maju, kada je Bijela kuća zabranila dobavljačima širom svijeta da koriste američku tehnologiju u proizvodnji komponenata za Huawei, kaže Jurić, što je dovelo do problema s kojim se kineski gigant sada suočava.

Srce elitnih mobitela Huaweija, procesore Kirin, proizvodi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), na osnovu dizajna kompanije HiSilicon, podružnice kineskog telekomunikacijskog giganta. Kako TSMC koristi američke komponente i tehnologiju u svojim proizvodnim procesima, zbog sankcija Washingtona više neće smjeti praviti procesore koje Huawei čine jedinstvenim na tržištu, pojašnjava Jurić.

Slično vrijedi i za ostale elitne proizvođače procesora, tako da trenutno Huaweiju ostaje jedino da se okrene nekim manje dokazanim i pouzdanim proizvođačima, što svakako nije najbolje rješenje, zbog nedostatka iskustva i dokazanog kvaliteta proizvodnje najelitnijih procesora, ili korištenje slabijih komponenti, što bi bio prevelik udarac za kompaniju, smatra Jurić.

Moć Kirina

“Možda nekim nije jasno u čemu je tolika drama, ali Kirin procesori su ti koji su Huaweiju u konačnici dali prednost i učinili ga jedinstvenim na tržištu. Primjera radi, osnova je moći fantastičnih kamera njihovih premium telefona, od kvaliteta fotografije i videa, do zooma i svih ostalih mogućnosti. Zatim, ovi procesori su odlični u mašinskom učenju, što im otvara niz drugih mogućnosti.”

Kompanija bi mogla da nabavlja čipove kompanija koje ne podliježu američkim sankcijama, poput MediaTeka, čije procesore su već počeli koristiti u nižem i srednjem cjenovnom rangu, ali je upitno da li njihovi najbolji modeli mogu da porede s mogućnostima koje pruža Kirin procesor i hoće li imati potpunu kompatibilnost sa drugim komponentama, smatra Jurić.

Osim toga, dodaje, korištenje MediaTeka ili nekog drugog proizvođača bi moglo utjecati i na cijenu, što bi također imalo ozbiljne posljedice, čak i na matičnom, kineskom tržištu, koje je velikom dijelom zaslužno na uspjeh Huaweija, prije svega u vremenu pritiska američke administracije.

“Huawei će ‘preživjeti’ 2020. godinu, ali je pitanje šta ga čeka u naredne dvije, tri godine, ako američke zabrane ostanu na snazi. Jer sumnjam da kineski proizvođači čipova mogu tako brzo unaprijediti svoje proizvodne procese da mogu zadovoljiti standarde koje Huwaei zahtijeva za Kirin procesore. Ako ništa drugo, s velikom pažnjom će se čekati američki predsjednički izbori u SAD-u, uz nadu da će pobijediti Joe Biden. Ako Trump ostane na vlasti, teški dani predstoje za Huawei”, smatra Jurić.

Izvor: Al Jazeera