Kako Donald Trump koristi korona virus za izbornu kampanju

Vodeći kandidat demokrata Joe Biden nema priliku biti toliko u javnosti kao Donald Trump u ova krizna vremena (EPA)

Broj umrlih od korona virusa udvostručio se u Sjedinjenim Američkim Državama u posljednja dva dana (124.697 zaraženih i 2.227 umrlih), što je predsjednika Donalda Trumpa navelo da potpiše izvršnu naredbu o 100-postotnom pokrivanja troškova za sve aktivnosti hitnih službi u odgovoru na širenje zaraze.

Nacionalna garda se razmješta na Floridi, u Louisiani, Marylandu, Massaschusettssu, New Jerseyu, Guamu i Portoriku, kao pomoć za kontrolu i provodjenje hitnih mjera.

Više od 90 posto gradonačelnika u Americi smatra da njihovi gradovi nemaju dovoljno zaštitne opreme, ne samo za pacijente, nego i za medicinsko osoblje, koje često mora koristiti jednu jedinu masku za lice po cijeli dan, a u nekim slučajevima i cijeli tjedan.

Nekoliko sati nakon što je u subotu objavio da razmišlja o uvodjenju karantina za građane saveznih država New York, New Jersey i dijela Connecticuta, Trump je odustao od te ideje, tako da sada traži da se, umjesto karantina, uvedu “stroga pravila o putovanjima”.

Država New York najugroženija

To znači da se građani te tri savezne države, koje su iznimno jako pogođene korona virusom, trebaju “uzdržati od nebitnih putovanja u idućih 14 dana”.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo je izjavio da bi zaraza korona virusom mogla dostići vrhunac u toj saveznoj državi u iduća dva do tri tjedna.

“Procjena je rađena na temelju znanstvenih prognoza”, kazao je Cuomo.

New York je najteže pogođena savezna država, s gotovo 50 posto svih slučajeva zaraze u Americi.

Državni Centar za kontrolu bolesti (CDC) objavio je upozorenje protiv korištenja nefarmaceutskih oblika Klorokin fosfata i Hidroeksiklorokina.

Trump je nekoliko puta rekao da ima “osjećaj da ti lijekovi protiv malarije pomažu u borbi protiv korona virusa”, nakon čega je došlo do nepravilne uporabe tih supstanci, koje mogu biti smrtonosne.

Korona virus postaje opasnost i za ruralnu Ameriku, gdje je populacija starija s više kroničnih bolesti, s manje liječničke njege i medicinskih ustanova, a riječ je o 65 milijuna stanovnika.

Ček s potpisom predsjednika

Koristi li predsjednik Trump krizu s korona virusom za svoju izbornu kampanju? – pitanje je na koje je lako odgovoriti.

Trump koristi krizu – tvrdnja je koju je lako dokazati.

Svakodnevno pojavljivanje na televiziji ispred Kriznog stožera, obraćanja javnosti, koja znaju trajati i po sat vremena, potvrda su kazanog.

Njegova kampanja sjajno koristi i to da će milijuni američkih građana i obitelji dobiti poštom čekove kao pomoć u ova teška vremena.

To je dio paketa financijskog stimulansa usvojenog u Kongresu.

Međutim, svaki ček će imati Trumpov potpis, čime se sugerira da je predsjednik zaslužan, da predsjednik osobno šalje pomoć koju jedva čekaju američke obitelji.

Za to vrijeme vodeći predsjednički kandidat Demokratske stranke Joe Biden nema priliku biti toliko u javnosti u ova krizna vremena i tako, u ovoj fazi, gubi izborni korak s Trumpom.

Doktor Fauci na udaru desnice

Kada već spominjemo predsjedničke izbore, zakazane za 3. studeni, jasno je da korona virus predstavlja prijetnju po izborni proces.

Možda neće biti vremena, novca ili političke volje da se uspostavi siguran glasački sustav.

Postoji realna opasnost da se zaraza produži do jeseni i da glasače neće biti sigurno da izlaze na birališta, pa se razmatra mogućnost glasovanja preko pošte – za svaki slučaj.

Medicinski stručnjaci, koji korigiraju Trumpa, sada su meta krajnje desnice.

Doktor Anthony Fauci, vodeći američki infektolog i najpoznatije lice iz svijeta znanosti u borbi protiv zaraze, sučeljen je s pravom poplavom lažnih tvrdnji da je “mobiliziran kako bi podrivao predsjednika Trumpa”.

Izmišljene tvrdnje pripadnika krajnje desnice, koji su Trumpove pristaše, šire se preko društvenih mreža, iako je Fauci osvojio javnost nakon što se diskretno znao suprotstaviti predsjedniku, ispravljajući njegove neistine i pretjerano ružičaste poruke o zarazi.

Agresivno širenje dezinformacija

U jednom anti-Fauci tweetu piše: “Žao nam je, liberali, ali mi ne vjerujemo doktoru Fauciju!”

Analiza New York Timesa pokazuje da postoji više od  70 računa na Twitteru koji promoviraju hashtag #FauciFraud, a na nekima od njih tvita se i po 795 puta dnevno.

Nije Fauci jedini znanstvenik koji je na meti Trumpovih simpatizera, ali on je najistureniji.

Fauci je na čelu ekipe infektologa iz Nacionalnog institua za zdravlje, jedan je od vodećih stručnjaka na svijetu, savjetnik je svih američkih predsjednika od vremena Ronalda Reagana, član je Trumpovog Kriznog stožera, dok istovremeno predvodi nastojanja za pronalskom cjepiva protiv korona virusa.

Tako se na agresivan način šire dezinformacije o samom virusu i stvara se atmosfera nepovjerenja prema vodećim medicinskim stručnjacima samo zato što ne misle kao Trump o uzrocima, širenju, posljedicama i liječenju korona virusa u Americi.

Izvor: Al Jazeera