Obradović: Velika je želja Srbije da ode na Olimpijske igre

Obradović je u trenerskoj karijeri osvojio 20 trofeja (EPA)

Ženska rukometna reprezentacija Srbije izborila je šestom pozicijom na Svjetskom prvenstvu od 30. novembra do 15. decembra 2019. u japanskom Kumamotu plasman na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre. Tako će rukometašice Srbije, koje od 2017. predvodi selektor Ljubomir Obradović, imati priliku da se na turniru u mađarskom Gyoru, od 20. do 22. marta, prvi put kao samostalna država plasiraju na Olimpijske igre.

Za prolaz na najveći ovogodišnji sportski događaj, čiji je domaćin Tokio, reprezentativke Srbije neće imati lagan zadatak: trebaju biti plasirane na prva dva mjesta u konkurenciji aktuelnog olimpijskog šampiona Rusije, domaćina Mađarske i Kine.

Srbijanske rukometašice zabilježile su pet pobjeda, remi i tri poraza na SP-u, gdje su nastupile 24 reprezentacije. Savladale su Angolu s 32:25, Kubu sa 46:27, Sloveniju s 29:27, Južnu Koreju s 36:33 i Njemačku s 29:28, dok su remizirale protiv Danske 26:26. Doživjele su tri poraza: od Norveške 25:28, Holandije 23:36 i Crne Gore 26:28.

Strateg ženskog tima Srbije vodio je tokom trenerske karijere Belenenses, Crvenu zvezdu, Partizan, Madeiru, Vardar, Isavu, Lovćen, Porto, kao i mušku selekciju Crne Gore. Obradović je osvojio 20 trofeja, od čega s Portom šest titula prvaka Portugala u nizu, od 2010. do 2015.

Bio je kandidat za najboljeg trenera na svijetu u 2018. Najprije je s rukometašicama Srbije izborio prolaz na EP kao prvi u kvalifikacijskoj grupi. Potom je ponovio uspjeh s rukometašima, koje je odveo na SP, eliminiravši Portugal u baražu. Tako je 65-godišnji trener iz Srbije ušao u historiju kao prvi koji je u razmaku od samo sedam dana ostvario ovakav domet.

  • Jeste li zadovoljni šestim mjestom Srbije na SP-u?

– Zadovoljan jesam, ali mogli smo još malo bolje. Sa osvojenim bodom ili dva protiv Norveške ušli bismo u polufinale. No, sada je sve gotovo. Imamo kvalifikacije za OI u Mađarskoj, sa Ruskinjama, domaćinom i Kineskinjama. Pokušaćemo da posle 32 godine odemo na Olimpijadu nakon što je u Seulu 1988. poslednji put nastupala zajednička reprezentacija.

  • Koje su bile najbolje utakmice Vaše selekcije, a u kojima ste zakazali?

– Dobro smo počeli utakmicu protiv Norveške, ali je na poraz uticalo i to što nije bilo odmora između dva meča. Norveška je bila povlašćena selekcija i odigrala je svaku utakmicu u 20:30, zakupivši taj termin. Svi smo pomerali termine mečeva prema Norvežankama, pa smo sutradan igrali sa Nizozemskom u 3 sata po japanskom vremenu. Tu utakmicu smo najslabije odigrali i ubedljivo izgubili.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Budući da je Slovenija pobedila Nizozemsku u prvom kolu, nama je svaki meč praktično bio odlučujući. Dobili smo Sloveniju u dobroj partiji, pa smo posle toga igrali sa Južnom Korejom, koja je pobedila svetske prvakinje Francuskinje. Savladali smo Korejke, pa onda Njemice u važnim utakmicama. Na kraju glavne faze remizirale smo odlučujuću utakmicu sa Danskom, koja nije prošla u kvalifikacije za Olimpijske igre. Bilo je dosta naporno na SP-u jer se igraju dve utakmice, pa je onda slobodan dan.

  • Šta je nedostajalo reprezentaciji Srbije za bolji plasman na Mundijalu?

– Uvek moramo računati na faktor zbog kojeg je selektor Mađarske kažnjen, a to je kriterijum suđenja. Primena pravila trebala bi biti ista za sve ekipe. Možda smo tu mogli bolje da se adaptiramo i snađemo. Što se tiče ostalog, nemam šta zameriti devojkama. Stvarno su dale sve od sebe, borile se i zaslužile respekt za ostvarene rezultate. Ubeđen sam da će u Mađarskoj odigrati još bolje u cilju plasmana na Olimpijske igre. Naše dame žele da idu na Olimpijske igre, kao i ja, što je snažan motiv.

  •  Hoće li Srbija proći u Tokio i hoće li joj dodatni podstrek biti želja da sudjeluje nakon 32 godine?

– Devojke su odlučne da se kvalifikujemo mada to neće biti lako. Mađarska je domaćin, a Rusija veoma kvalitetna reprezentacija. Sve reprezentativke Rusije igraju u četiri kluba. Prekinuće prvenstvo kako bi se što bolje pripremile za kvalifikacije. Selekcija Srbije nema mogućnosti da se duži period okupi zbog obaveza igračica u stranim klubovima. Već kada govorimo o borbi za Olimpijske igre, treba imati u vidu i finansijska sredstva pojedinih saveza i reprezentacija. Radi ilustracije, budžet Mađarskog rukometnog saveza je 17 miliona, a našeg saveza 550.000 evra.

Pre Svetskog prvenstva u Kumamotu igrali smo turnir u Seulu sa Mađarskom, Rusijom i Južnom Korejom. Bili smo u dvorani gde je održano finale Igara 1988. Postoji jako velika želja i uveren sam da će igračice dati sve od sebe za prolaz na Olimpijske igre.

  • Ko su glavne rivalke na putu do Igara?

– Najozbiljnije su Ruskinje, a Mađarice su opasne protivnice jer se igra u Đeru, gde će hala biti puna. Mađarski narod voli rukomet i mnogo ulaže u njega. Mislim da je u Mađarskoj on sport broj jedan i pružiće maksimum da se kvalifikuju. Kina je u drugom planu.

  • Srbija će odigrati prvi susret protiv Rusije. Potom će se sastati s Mađarskom i Kinom.

– Raspored je nešto što nam ne odgovara u ovom trenutku, no tako je kako je.

  • Koliko je za Mađarsku prednost to što igra kod kuće?

– Domaći teren je ogromna prednost. Igra se u Đeru, gde dvorana prima 6.500, a na tribinama će biti možda i više od 7.000 gledalaca. Na strani Mađarske će biti vrhunsko navijanje, uz podršku igračicama na parketu. To za nas neće biti opterećenje nego će veće biti za njih jer one moraju da iskoriste prednost domaćeg terena. Tražićemo našu šansu u kvalitetu igre i taktici, biće sigurno uzbudljivo.

  • Jeste li iznenađeni prvom zlatnom medaljom Holandije na SP-u?

– U suštini, nema iznenađenja. Među 12 reprezentacija koje su igrale drugi krug šampionata svako je mogao da pobedi svakog. Sistem takmičenja je bio takav da su Ruskinje izgubile samo jednu utakmicu i završile kao treće. Nizozemska je izgubila čak tri meča, ali je na kraju bila prva. Da je Južna Koreja pobedila Nizozemsku, Srbija bi ušla u polufinale.

Slovenija, koja je završila na 19. mestu, pobedila je Nizozemsku sa šest razlike, 32:26. Nove svetske šampionke izgubile su i od Nemačke, te od Danske.

  • Kakav je bio kvalitet rukometa na planetarnoj smotri?

– Svetsko prvenstvo je bilo jako i kvalitetno. Dosadašnje svetske i evropske prvakinje Francuskinje nisu prošle u drugi krug. Time je jasno koliko je prvenstvo bilo neizvesno.  

  • Šta je presudilo finale u korist Holandije protiv Španije 30:29?

– Primena pravila, no sigurno je da će sudijska organizacija braniti pravilo poslednjih 30 sekundi. Razgovarao sam sa sudijskim bordom i pitao ih, pošto su nam objasnili šta ne sme da se radi poslednjih 30 sekundi, šta sme da se radi. Onda su oni krenuli objašnjavati šta ne sme da se radi. Rekoh, to smo čuli, a na pitanje šta sme da se radi niko mi nije ništa odgovorio. Znači, ništa nije određeno.

Radostan zbog prolaza svih selekcija iz regije na EP
  • Šta mislite o plasmanu šest selekcija iz regije na 14. evropsko prvenstvo za rukometaše?

– Drago mi je i čestitam svim muškim reprezentacijama iz bivših jugoslovenskih republika koje su se kvalifikovale na EP. U Grupi A se sudaraju Srbija, Crna Gora i Hrvatska, dok Bosna i Hercegovina, koja igra dobro, ima vrlo tešku grupu, u kojoj su Francuska, domaćin Norveška i Portugalija. Volio bih kada bi se i u ženskoj konkurenciji u dogledno vreme desilo da svih šest selekcija iz regije prođe na EP.   

Slovenija ima možda dve podjednako kvalitetne reprezentacije za velika takmičenja. Teško joj je odabrati 16 najboljih rukometaša, a isti slučaj je i sa Hrvatskom. Njen selektor Lino Červar je priznat stručnjak, tako da očekujem da ona zadrži nivo igara. Srbija i Crna Gora imaju uspone i padove. Severna Makedonija je ozbiljan protivnik svakom. Njena dva tima igraju dugo godina Ligu prvaka. Makedonci znaju šta je rukomet i imaju znatna ulaganja u ovaj sport, pa će biti vrlo zanimljivo.

Objašnjenje je da izvođač mora biti tri metra od lopte kada je prekinuta utakmica. Međutim, ovde nije bila prekinuta utakmica ako pričamo o poslednjoj lopti i poslednjem sedmercu u finalu. Golmanica Nizozemske je izbacivala loptu i nigde ne piše da, dok je lopta u igri i meč nije prekinut, odbrambeni igrač mora da bude tri metra od izvođača udarca. Rukometašica Španije je skočila, nije bila na liniji šest metara i blokirala je golmanicu protivnika (zaustavila njen šut). Smatram da se nije trebalo primeniti to pravilo da se isključi igračica Španije i dosudi sedmerac. Bolje bi bilo da su igrale produžetke i tako odlučile pobednika. U finalu Igara u Londonu isti sudijski par francuskih sestara drastično je oštetio Crnu Goru protiv Norveške.

  • Kako vidite plasmane Crne Gore na peto i Slovenije na 19. mjesto na SP-u?

– Crna Gora već dugi niz godina ima jak tim, Budućnost, i snažnu reprezentaciju. Crnogorke su bile druge u Londonu 2012, učestvovale su i na Igrama u Rio de Žaneiru. Ova selekcija Crne Gore traje već 15-ak godina i osvojila je titulu evropskih šampionki 2012. u Srbiji. Budućnost je pobednik Lige prvakinja u dva navrata (2012. i 2015). Što se tiče Slovenije, ona je dobro startovala na SP-u, ali ju je poraz od Srbije udaljio od visokog plasmana.    

  • Hoće li Crna Gora otići na OI u konkurenciji Norveške, Rumunije i Sjeverne Koreje?

– Ubeđen sam da hoće. Crna Gora je organizator turnira i sigurno će sa Norveškom proći.

  • Kako komentirate dosadašnji tok Lige prvakinja?

– Nema većih iznenađenja. Možda je iznenađenje da je francuski Brest pobedio Budućnost, u Podgorici i Brestu. U drugoj grupi čeka se da CSM iz Bukurešta krene uzlaznom putanjom forme. Osim Đera i Rostova, koji će proći na Fajnal for, ostaje da vidimo koja će se još dva tima plasirati na završni turnir.

  • Može li Gyor četvrti put zaredom osvojiti naslov evropskog prvaka?

– Fajnal for se igra u Budimpešti. Đer je ozbiljna ekipa i još iskusnija za godinu dana. Oporaviće im se rukometašice koje ne igraju, to je praktično legija strankinja. Glavni konkurent je Rostov, koji im je bio protivnik u prošlogodišnjem finalu, završenom golom razlike u korist Đera.

  • Kolike su mogućnosti Budućnosti i ljubljanskog Krima u Ligi prvakinja?

– Budućnost ima veće šanse od Krima, koji je dobro odigrao dosadašnji deo takmičenja. Ova faza Lige prvakinja je mnogo jača, a Budućnost će tražiti šansu za plasman na Fajnal for.

  • Kakav je kvalitet prvenstva Srbije za rukometašice?

– Nije na visokom nivou jer igračice rano odlaze u inostranstvo. Uspeh rukometašica Srbije na SP-u pokrenuo je malo kod dece interes za ovaj sport. Treba nam novi uspeh, plasman na Olimpijske igre, da bi se mladi još više bavili muškim i ženskim rukometom.

Izvor: Al Jazeera