Aleksandar Vučić: Nositelj etnocentrizma ili mirotvorac?

Politička analitičarka Ivana Marić kaže da činjenic da je Vučić na sastanak pozvao predstavnike svih srpskih parlamentarnih stranaka iz RS-a dovoljno govori o gubljenju moći Milorada Dodika (Al Jazeera)

Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom, rukovodstvom bh. entiteta Republike Srpske i predstavnicima svih parlamentarnih stranaka osjećaji su pomiješani.

Povod sastanka je bila programska Deklaracija donesena na nedavno održanom stranačkom Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA).

Dok jedni Vučića i dalje vide kao nositelja etnocentrizma u regiji, između ostalog zbog stalnog spominjanja strateškog odnosa između Srba i Bošnjaka, a ne Srbije i BiH, kao dvije suverene države, drugi smatraju da se on već dugi niz godina zalaže za traženje mira i kompromisa u regiji.

Draško Ačimović, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Briselu, se ne bi složio s konstatacijom da je Srbija etnocentristička država.

Politike koje se oslanjaju na prošlost

Smatra da je obaveza Srbije da u sadašnjoj situaciji brine o Srbima u regiji i da ona to i čini na način da privredno pomaže općine u kojima žive Srbi.

“Srbija takođe ima i vrlo težak zadatak da se nađe kompromis oko Kosova koje je još uvijek vrlo bolna tema za mnoge ljude. Politike u regionu još uvijek se baziraju oslanjajući se na prošlost, a mi moramo početi tražiti ono što nas sve zajedno u ovom regionu spaja, a ne razdvaja, i tako izaći iz ovog začaranog kruga“, kaže Ačimović.

Sastanak u Beogradu, smatra on, je pokazao da se Vučić vec dugi niz godina zaista zalaže za traženje mira i kompromisa u regiji i da se na taj način privuku strane investicije i pokrene privreda .

“To je po mom mišljenju konstantna politika i to je budućnost regiona koju on stalno ističe ,a to je mir, kompromis i ekonomski napredak.  Sastanak u Beogradu i deklaracija SDA su pokazali da BiH hitno treba modalitet funkcionisanja, jer sadašnja blokada pokazuje da ovako više dalje ne može i da se mora tražiti rješenje.Prema nekim informacijama, uskoro će morati biti usvojen zakon o kontroli glasanja( skeneri ,kamere i dr.) i doći će do spajanja parlamentarnih i lokalnih izbora sljedeće godine. Postoje modaliteti kako može doći do toga i uskoro bi trebali vidjeti  da li će zaista to biti put promjena“.

Politička analitičarka Ivana Marić kaže da činjenic da je Vučić na sastanak u Beograd pozvao predstavnike svih srpskih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske dovoljno govori o gubljenju moći Milorada Dodika.

“U posljednjih nekoliko godina Dodik je bio ekskluzivni predstavnik Srba iz Republike Srpske kod Vučića, a ovaj sastanak je označio gubitak tog njegovog ekskluzivnog položaja. Druga stvar koja ne ide u prilog Dodiku su Vučićeve poruke nakon održavnog sastanka koje su se u velikoj mjeri podudarale sa porukama koje je slao (Predsjednik Srpske demokratske stranke) Mirko Šarović, dok su sa druge strane Dodikovi pozivi na oštru reakciju protiv SDA deklaracije ostali bez podrške“, ističe Marić.

Smatra da će forsiranje etnocentrizma od strane vladajućih u Srbiji prestati kada vodeći etnonacionalni političari u BiH budu imali dovoljno rezultata kojima će moći dobiti izbore.

“Za sada je većini političara, kako u BiH tako i u susjednim državama, potpirivanje nacionalnih tenzija najači i jedini argument za dobijanje izbora. Ovaj put je to bio odlazak u Srbiju, a već sutra ćemo možda pričati o odlasku po podršku i mišljenje u Hrvatsku, Tursku ili ko zna gdje. To samo govori o tome kakvi političari vode našu državu”.

‘BiH ne može riješiti bez dogovora velih sila’

Na pitanje koliko je to zapravo opasno i da li se može naći neki treći put, preko kojeg bi se maksimalistički zahtjevi tri strane u BiH stavili na sto i od svega uzelo pomalo, Marić kaže da na takav razvoj događaja ne bi gledala kao na opasnost, već više kao na očaj sudionika kojima je samo to preostalo da se održavaju na vlasti.

“Zanimljivo je da su skoro pa potpuno izostale kritike bošnjačkih političara na ovaj sastanak u Beogradu. Tu prvenstveno mislim na Izetbegovića i Komšića, prema čijim izjavama se moglo zaključiti da i oni očekuju pomoć od Vučića za rješavanje unutarnjih problema BiH. Da im zaista smeta Vučićevo uplitanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine onda bi bilo očekivano da odbiju sudjelovanje na sastanku trilaterale: Srbija, BiH i Turska koja će se održati početkom odktobra u Beogradu na poziv Vučića“.

Draško Aćimović kaže da se priča BiH ne može riješiti bez dogovora velih sila, “a posebno SAD-a koji je i bio inicijator Dejtona koji je donio mir”.

“Ali naravno u prvom redu moraju biti građani BiH koji se trebaju aktivirati u zaštiti svojih prava, jer bez toga niko ne može pomoći. Ako oni , zajedno ,zaista odluče da naprave BiH funkcionalnom ,političari će morati smanjiti svoje apetite i okrenuti  se traženju načina kako da građani počnu živjeti bolje, kako da zaustave odlazak ljudi, kako da zemlja počne da diše, a ne da se guši”.

Sami političari, ističe, neće ništa promijeniti “jer je ovakav sistem je za njih ektremno dobar”.

“U njemu su oni u povlaštenom položaju. Zamislite da kažete nekom od političara da se iseli iz svog velikog, nezakonito stečenog petosobnog stana u centru i da se preseli u dvosoban na periferiju jer će time pomoći da desetoro djece dobije neophodne lijekove”.

Aćimović ne vidi takvog koji bi to dobrovoljno uradio.

Izvor: Al Jazeera