Projekcijom filmova ‘Za Samu’ i ‘Čistači’ počinje drugi AJB DOC

Detalj iz filma "Čistači" (Al Jazeera)

Drugi po redu AJB DOC festival dokumentarnog filma biće večeras otvoren projekcijom filma Za Samu autora Waad al-Kateaba i Edwarda Wattsa, što je i prvi film koji će biti prikazan u okviru ovogodišnjeg Takmičarskog programa.

„Film Za Samu je intimno i epsko putovanje kroz ratno iskustvo jedne žene. Ovaj film, izraz ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki, govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu, dok se oko nje vodi kataklizmički sukob. Waad svojom kamerom bilježi nevjerovatne priče o gubitku, smijehu i preživljavanju, istovremeno se boreći s nemogućim izborom – da li pobjeći iz grada kako bi zaštitila život svoje kćerke, znajući da bijeg znači odustajanje od borbe za slobodu za koju je već žrtvovala toliko mnogo“, stoji u kratkom opisu filma.

Inače, ovo ostvarenje je prvi dugometražni dokumentarni film Emmyjem nagrađivanih Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa.

Drugi film koji će biti prikazan prvoga festivalskog dana je Čistači Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka. Film će biti prikazan u okviru programa Last Minute Cinema i donosi priču o izazovima savremenog virtualnog svijeta, a u kratkoj bilješci o filmu rečeno je, između ostalog, i sljedeće:

„Zavirite u nepoznatu industriju digitalnog čišćenja, skriveni treći svijet, gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa. Upoznajemo pet „digitalnih njuškala“ među hiljadama drugih koje je angažovala Silikonska dolina (eng. Silicon Valley), a posao im je brisanje „neprikladnih“ sadržaja s interneta. Uporedo, upoznajemo ljude širom svijeta na čije je živote značajno utjecala internetska cenzura. Tipični „čistač“ svakodnevno mora pregledati i ocijeniti hiljade uznemirujućih fotografija i videozapisa, što trajno utječe na njegovu psihu. Ipak, u pozadini njihovog rada leže suštinska pitanja o tome kako prepoznati montiranu sliku ili propagandu i šta je to što definiše novinarstvo. Gdje je tačno tačka balansa za društvene medije kako ne bi bili ni zakonski neuređen prostor niti forum ispunjen cenzurom? Film Čistači nastoji se pomiriti s ovom novom, zbunjujućom paradigmom. Od zajedničke društvene vizije globalnog sela do mreže lažnih vijesti i radikalizacije, film prikazuje uspon i pad utopijske ideologije društvenih medij“.

Ligth motiv – promjena

Ovogodišnji festival održava se u Sarajevu od 20. do 24. septembra a light motiv ovogodišnje selekcije je Change odnosno promjena, a u okviru tri festivalska programa Takmičarskog, AJB Prikazuje i Last Minute Cinema biće prikazano ukupno 23 dokumetarna filma.

Direktor festivala Edhem Fočo, govoreći o ciljevima i misiji festivala, naglasio je da je danas u svijetu filmske dokumentaristike kvalitet sadržaja podignut na tako visok nivo da mnogi dokumentarci mogu parirati sadržajima i atraktivnošću i igranim filmovima.

„Nakon Prvog AJB DOC Film Festivala, koji se pokazao veoma uspješnim, ulazimo u fazu kada treba postati veći i bolji na svim nivoima. Imali smo sreću, koja, možda, i nije slučajna, da je pobjednički film prošle godine bio nominovan za nagradu Oscar. Ove godine prikazat ćemo pet filmova bosanskohercegovačke koprodukcije i veliko nam je zadovoljstvo da se u našoj zemlji još snimaju kvalitetni dokumentarni filmovi. S aspekta napetosti i zanimljive priče, dokumentarni filmovi danas mogu parirati igranim filmovima, a dodatno imaju i notu obrazovnog aspekta i osvještavanja o određenoj temi. Vjerujem da dokumentarni film ima moć da mijenja svijet i svijest“.

Rad na organizaciji festivala trajao je punu godinu dana, a selektori festivalskih programa Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić odlučili su festivalskoj publici prikazati filmove koji svojom unutrašnjom filmskom ekspresivnošću govore o promjenama, onim koje se dešavaju unutar određene individue i promjenama koje pojedinac potiče u društvenoj zajednici.

“Još od inicijalne ideje za pokretanje ovakve vrste festivala jedan od glavnih ciljeva bila je i ostala afirmacija filmskih stvaralaca i pokretanje prikazivačke platforme na kojoj će se filmski autori susretati sa publikom svojih filmova. U toj misiji najvažniju ulogu ima medijska kuća Al Jazeera Balkans”, kaže selektor Đani Hasečić.

„Cilj AJB DOC-a kao filmskog festivala jeste afirmisati filmske autore i dokumentarne filmove sa fokusom na ljudske priče. Ono što je bitno naglasiti jeste da AJB DOC usko povezan sa Al Jazeera Balkans TV kućom upravo iz ovog razloga, gdje mi pojedinca stavljamo u centar svake priče. Ovogodišnji festival je sam po sebi, što se tiče samih prijava, protekao dosta glatko. Imali smo 400 prijava od čega smo izabrali 12 za takmičarski program. Ono što je specifično za festival AJB DOC, i što ga razlikuje od svih drugih festivala, je činjenica da baziran na dokumentarcima TV formata“.

Proces odabira filmova tekao je svojim ritmom, a selektori su filmove za ovogodišnji AJB DOC tražili na najuglednijim i najcjenjenijim festivalima dokumentarnog filma u Evropi. Obići desetke festivala užitak je koji iziskuje intelektualni i kreativni napor,i jer odabir za prikazivanje na AJB DOC-u podrazumijeva da film zadovolji najviše dokumentarističke i estetske standarde. Ono što je kuriozitet AJB DOC-a, a što je omogućeno tijesnom saradnjom sa medijskom kućom Al Jazeera Balkans, jeste činjenica da će mnogi filmovi biti otkupljeni za televizijsko prikazivanje, kaže selektorica Lejla Dedić.

„Ovogodišnju selekciju Last Minut Cinema, koja nije u takmičarskoj grupi, ali svaki od filmova se bori za nagradu publike, je pet vrlo jakih naslova koji su došli nama na selekciju nakon svih festivala koje obilazim u toku godine, a njih je ukupno deset. Ti festivali su podijeljeni na balkansku i evropsku regiju i idemo od Trsta, Zagreba, Praga i Lajpciga, zatim putujemo u Beograd i Prizren, pa se vraćamo u Sarajevo. Imamo još i par ljetnih festivala koji su u Hrvatskoj. Ove godine sam bili i u Kijevu. Sa tih festivala sam uspjela pronaći pet veličanstvnih naslova koji dolaze u naš program Last Minut Cinema u punoj minutaži. To znači da su to filmovi koji završavaju svoje festivalske živote i koji su dobili prestižne nagrade a koji će se nakon Last Minut Cinema pripremiti za naše emitovanje do kraja ove i početkom iduće godine“.

Tri programa, 23 filma

Program AJB Screening ima poseban šarm a prošlogodišnju „nagradu publike“ odnio je upravo film iz ove selekcije, što je dokaz da je to festivalski program čiji filmovi i njihove estetike uspješno komuniciraju sa publikom.

Selektor Sead Kreševljaković ističe da je specifičnost ovogodišnjeg programa AJB Screening to što je Al Jazeera Balkans uspjela podržati produciranje svih filmova koji će biti prikazani u okviru ovogodišnjeg programa.

„Činjenica da je na prvom izdanju AJB DOC-a Nagrada publike dodijeljena filmu Sve sa voljom iz selekcije AJB Prikazuje, najbolje opisuje značaj ovog festivalskog programa. Dok Takmičarskim programom dominiraju filmovi izvan naše regije zbog kvaliteta produkcije i visokih budžeta, u programu AJB Prikazuje i ove godine donosimo dokumentarne priče uglavnom domaćih produkcija, tematski vezane za ove prostore i ljude koji svakodnevno vode bitku s dobrim i lošim stranama života na Balkanu. Posebno smo ponosni na činjenicu da je Al Jazeera Balkans više ili manje pomogla produkciju svih pet filmova ovogodišnjeg programa AJB Prikazuje te da ova selekcija, uz film Bugarski san iz Takmičarskog programa, predstavlja svojevrstan regionalni program AJB DOC-a“.

U ovogodišnjem Takmičarskom programu AJB DOC festivala bit će prikazani filmovi: Bellingcat: Truth in a post – truth world, Bjarne hates the Camera, For Sama, Girl in Return, Patriotic Hghway, Rodeo: Taming a wild country, Sakawa, The Coach, The Sworn virgin and the girl, Vote for Kibera, Bulgarian Dream.

U programu Last Minute Cinema bit će prikazani filmovi: Cold case Hammarskjold, Midnight Traveler, On her Shoulders, Srbenka, The Cleaners.

U programu AJB Screening bit će prikazani: Little Star Rising, Light – Footed, Ask Freely, Sit Down Comedy Show, The Long shot, The Rope.

Izvor: Al Jazeera