Samit Rouhani – Trump: između sumnji i optimizma

Rouhani i Trump mogli bi se sastati na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a sljedećeg mjeseca (Al Jazeera)
Rouhani i Trump mogli bi se sastati na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a sljedećeg mjeseca (Al Jazeera)

Američki predsjednik Donald Trump želi se sastati s iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda sljedećeg mjeseca, a američka administracija u tišini i tajnosti radi na tome da dođe do tog sastanka.

Tim je riječima Nicholas Heras, stručnjak za Bliski istok u Centru za novu američku nacionalnu sigurnost (CNAS), počeo razgovor za Al Jazeeru o najnovijem razvoju dešavanja kad je riječ o mogućnosti održavanja samita Trump – Rouhani.

Iranski predsjednik ponovio je zahtjev Sjedinjenim Američkim Državama da “naprave prvi korak” tako što će ukinuti sankcije Iranu, nakon što je Trump pokazao otvorenost za ideju o sastanku s Rouhanijem, što je u skladu s naporima za posredovanje koje ulaže francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Trump je na kraju samita G7 rekao da je moguć susret između njega i iranskog predsjednika u sljedećim sedmicama.

‘Voz na razvaljenoj pruzi’

Izjavio je da se slaže s tim da se susretne s Rouhanijem “ako okolnosti budu odgovarajuće”.

Heras smatra da Trump “vjeruje da će, ako se susretne s iranskim kolegom licem u lice, uspjeti uvjeriti Irance da se vrate pregovorima o njihovom nuklearnom i raketnom programu, kao i o ponašanju Irana koje prijeti stabilnosti na Bliskom istoku”.

U isto vrijeme Trita Parsi, stručnjak za iranske poslove s Instituta Quincy, kako piše u njegovoj objavi na Twitteru, okrivljuje Trumpa i kaže da je “kriza s kojom su se suočili Washington i Teheran u osnovi proistekla iz kršenja obaveza koje je Amerika preuzela zbog povlačenja Trumpove administracije iz nuklearnog sporazuma”.

Ben Rhodes, glavni savjetnik bivšeg predsjednika Baracka Obame, opisao je Trumpovu politiku prema Iranu kao opasnu, upoređujući je s vozom koji ide po razvaljenoj pruzi, što ozbiljno narušava kredibilitet Sjedinjenih Američkih Država.

Naglasio je da je Trumpova politika “logičan nastavak razmišljanja [izraelskog premijera] Benjamina Netanyahua, republikanaca i istraživačkih centara koje finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati, a sve njih okuplja neprijateljstvo prema nuklearnom sporazumu. Trump samo radi po onome što oni diktiraju.”

‘Zamka’ za Rouhanija i Zarifa

Gerald Seib, stručnjak za pitanja vanjskih poslova iz Wall Street Journala, naveo je tri prepreke na koje bi bilo koji sastanak između Trumpa i Rouhanija mogao naići, spominjući i načine kako ih prevladati.

Prva je zahtjev Teherana da se ukinu sankcije koje je Washington uveo otkad se povukao iz nuklearnog sporazuma.

Smatra da je teško i zamisliti da će se to dogoditi, s tim da se sa zapadnim saveznicima može raditi na tome da se Teheranu daju veliki zajmovi ili finansijske olakšice kako bi se prevladale posljedice tih sankcija.

Druga prepreka povezana je sa širokim protivljenjem na koje bi moglo naići održavanje sastanka između Rouhanija i Trumpa iz, kako ih je opisao, tvrdolinijaških krugova u iranskom režimu, pogotovo prije nego što Washington ponudi nešto što pokazuje dobru volju prema Teheranu.

Takvo protivljenje moglo bi oslabiti položaj Rouhanija i iranskog ministra vanjskih Mohammada Javada Zarifa, koji su pokazali želju za takvim susretom.

Posljednja prepreka odnosi se na saopćenje američkog državnog sekretara Mikea Pompea od prošle godine kako Teheran mora ispuniti 12 uvjeta prije nego što se sjedne za pregovarački stol.

Nešto kao susret s Kimom

Teško da će Teheran ispuniti te zahtjeve, koji su usredotočeni na to da Iran zaustavi svoju podršku regionalnim saveznicima, kao što su grupa Husi i Hezbollah, osim ograničavanja iranskog raketnog programa.

Seib smatra da Washington može zanemariti taj zahtjev kako bi se postigao cilj i održao sastanak između Trumpa i Rouhanija.

Parsi vjeruje da posljednja dešavanja vezano za sastanak dvojice čelnika doprinose boljem razumijevanju nedavne izraelske eskalacije, u kojoj je izvedeno bombardiranja ciljeva unutar Sirije, Iraka i Libana.

“Ako Teheran odluči odgovoriti, to će uništiti svaku mogućnost održavanja sastanka između Rouhanija i Trumpa”, rekao je on.

Mnogi američki stručnjaci smatraju da Trump ne može sakriti želju za sastankom s Rouhanijem, kao u slučaju onog sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom.

Održavanje takvog sastanka pomoglo bi Trumpu da dobije veliku podršku javnosti dok i dalje ispunjava predizborna obećanja.

Dolazi izborna godina…

“Ako se ovaj sastanak dogodi, Trump će dobiti podršku i republikanaca i demokrata zbog napora da se ponovo pokrenu pregovori s Iranom”, rekao je.

Republikanci potpuno podržavaju Trumpa, dok demokrati traže da bude taktičniji u svom diplomatskom angažmanu s Irancima, izjavio je istraživač Nicholas Heras.

Iako je Trumpov tim svjestan kako je “nezamislivo da će Teheran prihvatiti američke zahtjeve, mogućnost za održavanje sastanka postaje sve veća zbog pritisaka Francuska i Evropljana na Iran da Trumpu pruži ono što želi kako bi se došlo do direktnog sastanka.”

S početkom sezone predsjedničkih izbora u SAD-u, planiranih za novembar 2020, Heras smatra da je Trump svjestan toga da bi “samit s Rouhanijem otvorio vrata opsežnim pregovorima između Amerikanaca i Iranaca, što bi bio veliki poticaj za Trumpa i republikance uoči izbora 2020.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO