DNZ: Fikretu Abdiću ćemo mahnuti iz Velike Kladuše za sva vremena

Vrhovni sud Hrvatske je u trećestepenoj presudi Fikreta Abdića osudio na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nakon što ga je Županijski sud u Rijeci 2015. godine oslobodio optužbi za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, koju je protiv njega 2011. godine podnio Mujo Milak, bivši direktor Agrokomerca, Fikret Abdić ponovo će u sudnicu.

Prije nekoliko dana, Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu Državnog tužilaštva i ukinuo presudu prema kojoj je Abdić bio oslobođen optužbi za navedena djela. Podsjećamo, Abdić i njegov sin Ervin sumnjiče se da su, sklopivši fiktivne ugovore o zajmu i sporazumu o prijenosu prava vlasništva, načinili finansijsku štetu u iznosi od oko dva miliona kuna (270.000 eura).

Ratni zločini, zatvor i raskol u stranci

Prethodno je Abdić od strane Županijskog suda u Karlovcu prvostepeno osuđen za ratne zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnicu protiv Abdića podiglo je Tužilaštvo Bihać 1996. godine. Postupak je trajao sve do 2005. godine, kada je Vrhovni sud Hrvatske u trećestepenoj presudi Abdića osudio na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina.

Nakon odslužene dvije trećine kazne u trajanju od 10 godina, Abdić je 2012. godine izašao iz zatvora. Po povratku u Veliku Kladušu, suočio se sa nezadovoljstvom jednog dijela rukovodstva Demokratske narodne zajednice (DNZ) BiH, stranke koju je osnovao i vodio u egzilu.

Ishod stranačkog raskola, bilo je isključenje 16 članova iz općinske organizacije u Velikoj Kladuši, među kojima je bila i Elvira Abdić-Jelenović, Fikretova kćerka. U obrazloženju odluke o isključenju navedeno je da su isključeni članovi aktivno davali podršku nezavisnom kandidatu za načelnika Velike Kladuše Edinu Behriću i time prekršili odluku organa stranke.

Behrić je te godine pobijedio na izborima, a Fikret Abdić je naredne četiri godine vodio općinu iz sjene upravo preko Behrića, da bi se 2016. godine i sam odlučio kandidirati i sa glasovima 9.000 najodanijih pristalica, uspio pobijediti i direktno preuzeti načelnički mandat.

‘Spreman ići glavom kroz zid’

„Bio sam aktuelni načelnik Općine Velika Kladuša i imali smo drukčiji koncept od njegovog. Pokušali smo sve devijacije koje je on napravio u periodu od 1990. do 1995. godine da amortizujemo i na neki način ljude približimo i pomirimo, te faktički napravimo situaciju u kojoj bi Udruga nezaposlenih dioničara Agrokomerca preuzela firmu po odluci Doma za ljudska prava. Međutim, kada je Abdić izašao iz zatvora mi smo spoznali da se radi o sasvim drugom čovjeku koji je i dalje spreman ići glavom kroz zid, da za njega ne postoji Sarajevo u političkom smislu, ne postoji država. Za nas je to bilo iracionalno.

Jednom smo napravili tu grešku slušajući njega i nismo željeli da je ponovimo. Imali smo situaciju da je cijelo rukovodstvo stranke ostalo na fonu politike koju smo mi zagovarali, a da su ljudi koji su izmanipulisani otišli s njim tamo. Rezultat te i takve politike od 1992. godine do danas je takav da je Velika Kladuša u potpunosti izolovana. On se kod naroda voli predstavljati kao žrtva tako da će i ovo okrenuti  u svoju korist. Fikret Abdić nikada i nikome nije položio račun za imovinu Agrokomerca u Hrvatskoj koja je vrijednija od ove ovdje“, kaže Admil Mulalić, predsjednik DNZ BiH.

Kada je DNZ BiH napuštao Abdićevu politiku i isključio njegovu kćerku iz stranke, Abdić je odlučio da osnuje novu političku opciju nazvavši je Laburistička stranka BiH. Od Laburista smo pokušali dobiti izjave ali nakon što smo ih kontaktirali zamolivši da nam predlože imena onih koji bi govorili za naš portal, nisu se javili.

Zloupotreba položaja i lažno predstavljanje

Mujo Milak je bivši direktor Agrokomerca i čovjek koji je lično podnio dvije krivične prijave protiv Fikreta Abdića. Za Al Jazeeru objašnjava o kakvim se malverzacijama radi i zašto je prva sudska odluka bila oslobađajuća.

„Iako je 1996. godine smijenjen sa mjesta direktora Agrokomerca, kada su mu oduzeta sva prava, Fikret Abdić je nastavio da se predstavlja kao direktor postavljajući svoje zamjenike i tako lažno predstavljao sebe i druge.

Kada je u pitanju druga krivična prijava, ona je tretirala zloupotrebu položaja i ovlasti gdje je Abdić preko svoje firme Finab d.o.o., čiji je bio direktor, pozajmio novac firmi Agrokomerc d.o.o. Rijeka i kako taj novac nije vraćen u roku, on je napravio zabilješku na osnovu koje je u svoje vlasništvo preveo vilu u Volovskom. U toj prijavi je tretiran i njegov sin koji je u banci u Zagrebu digao kredit od dva miliona kuna (268.664 eura) kao privatno lice založivši pod hipoteku imovinu Agrokomerca“, kaže Milak, te dodaje:

„On je zloupotrebio pečate i lažno predstavio svoga oca kao direktora. Po prvoj prijavi, Abdić je oslobođen zato što nije reagirala ni Agrokomerc kao firma, niti Agencija za privatizaciju. Agrokomerc u to vrijeme nije imao niti advokata koji bi ga zastupao i priložio sve potrebne dokaze. Najvjerovatnije je politika odigrala veliku ulogu u tom procesu utičući na to da Abdić bude oslobođen. Županijski sud nije htio uzeti u obzir te dokumente koji su priloženi, a onda je Vrhovni sud Republike Hrvatske poništio presudu i sada smo na početku“.

Slučaj hotela u Rijeci

Mulalić kaže da je stav DNZ-a BiH oko toga jasan i da se tu radi o pokušaju pljačke ionako osiromašenih dioničara Agrokomerca koji su na meti raznih lopovskih lobija koji su imali za cilj da se uništi Agrokomerc.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

„Jedan od tih lobija je i sam Fikret Abdić. Siguran sam da Abdić i Vlada FBiH, odnosno, nekakvi eksponenti te vlade koja se vodi kao titular vlasništva imovine Agrokomerca, imaju neku vrstu tala i dogovora. Oni su njemu prepustili svu imovinu Agrokomerca koja se nalazi van granica BiH, prije svega u Hrvatskoj tako da on krčmi tamo, a oni ovdje“, tvrdi Mulalić.

I nije to kraj kada su Abdićeve privredne malverzacije na području Hrvatske u pitanju. Naši sagovornici podsjećaju javnost na slučaj Hotela Kontinental u Rijeci, gdje je cijeli jedan sprat bio u vlasništvu Agrokomerca luksuzno opremljen, te da je ta imovina upisana u privatno vlasništvo na identičan način kako je to urađeno sa vilom.

„Njegova firma Finab d.o.o. dugovala je Hrvatskoj desetak miliona kuna, što se lako može provjeriti u Poreskoj upravi, i zbog toga je otišla u stečaj, a zajedno s njom u stečaj je otišao i taj prostor u hotelu koji više vrijedni nego vila u Volovskom. Zatim, poslovni prostori u Zagrepčanci koji su preko noći nestali, a da ne pričamo o stanovima, poslovnim prostorima, a gdje su tek Ljubljana, Beč itd“, direktan je Mulalić.

Izborni zakon i Babina prošlost

Izborni zakon BiH nije predvidio sankcije po presuđenoj pravosnažnoj presudi ili presudi za ratni zločin za lice koje je presuđeno sa nekom te dvije vrste presuda, u smislu da ne može učestvovati u izbornom procesu.

Stoga su naši sagovornici mišljenja da se, uprkos novom sudskom procesu, kada je Fikret Abdić u pitanju, ništa značajno neće promijeniti i da će Abdić bez obzira na sve, ponovo biti kandidat za načelnika Velike Kladuše.

„On je 2016. godine, kada je izašao iz zatvora, iako je bio pod uvjetnom kaznom, imenovan za kandidata od strane CIK-a koji, očito, ne brani da se on kandiduje. Druga je stvar pitanje morala, odnosno zloupotreba tog položaja i imovine u cilju priskrbljivanja lične koristi. Smatram da će veći dio njegovih birača kojih je zadnji put kada je on biran bilo 9.000 prihvatiti će njega za kandidata, jer se radi o starijim generacijama koje ne prihvataju nove argumente i dokaze“, kaže Milak.

Iz DNZ-a su ipak uvjereni da Babino vrijeme polako prolazi i da će Velika Kladuša od iduće godine napokon moći odahnuti od politike koja ju je dva i pol stoljeća držala izoliranom od ostatka države.

„Abdić se voli u narodu prikazivati kao žrtva i vjerujem da će kada je ovo ukidanje presude u pitanju, prikazati da se radi o sprezi Vlade FBiH u Sarajevu i Hrvatske vlade kako bi se on omogućio u razvoju, ali to su priče za malu djecu. Opozicija u Velikoj Kladuši pokušava napraviti jedan zajednički koncept i nastupiti sa jednim kandidatom za poziciju načelnika. Da smo to uradili 2016. godine pobijedili bismo, jer on je osvojio 45 posto glasova. Sigurni smo ako uspije ovaj koncept kojeg dogovaramo, da ćemo mu mahnuti odavde iz Velike Kladuše za sva vremena”, kaže na kraju Mulalić.

Izvor: Al Jazeera