Zemlje koje blokiraju Katar pokušale proizvodima preplaviti tržište

Jedan od tržnih centara u Dohi nakon odluke o povlačenju proizvoda iz zemalja koje bojkotiraju Katar (Al Jazeera)

Piše: Emad Mourad

Doha – Prije godinu dana, u nastojanju da podjarme Katar, zemlje koje su mu nametnule blokadu onemogućile su svojim proizvodima da prodru na katarsko tržište. Sada je Katar donio direktivu kojom se njihovi proizvodi moraju povući sa lokalnog tržišta. Danas nije kao jučer.

Odluka katarskih vlasti naišla je na izuzetan prijem u svim sektorima. Iako se smatra zakašnjelom, ova odluka je udovoljila težnjama naroda, posebno u svjetlu stvarnog bojkota proizvoda uvezenih iz zemalja koje su nametnule sankcije Kataru, čak i prije donošenja ove direktive.

Ministarstvo ekonomije i trgovine izdalo je direktivu prema kojoj prodavnice i trgovački centri u zemlji moraju povući sa polica robu iz grupe zemalja koje su prošle godine bojkotirale Dohu.

Jassem al-Buainain, državljanin Katara, navodi da su prije godinu dana svi žitelji bojkotirali robu proizvedenu u zemljama koje su Kataru nametnule embargo. Tu robu su zamijenili domaćim i proizvodima iz prijateljskih zemalja, koje su stale uz Katar tokom ove krize. Dodao je da to predstavlja uzvraćanje dobrim zemljama koje su dale podršku njegovoj domovini.

Lokalni i proizvodi iz prijateljskih zemalja doprinijeli su oporavku tržišta

Al-Buainain kaže da je ova direktiva došla prekasno, ali je svjestan da država treba donositi svoje odluke nakon što ih dobro razmotri sa svih aspekata, kako ne bi negativno utjecala na život ljudi. On ističe važnost oslanjanje na domaće proizvode, koji su se u protekloj godini potvrdili svoju vrijednost, paritet i visok kvalitet.

Odluka države

Ashraf Jarsin, rukovodilac prodaje u velikom trgovačkom centru, izjavio je za Al Jazeeru da kupci nisu bili zainteresirani za robu proizvedenu u zemljama koje su nametnule embargo te da su trgovački centri postepeno smanjivali svoju ovisnost o toj vrsti robe. Kompenzirali su je katarskim i proizvodima koji su ušli na tržište nakon početka krize.

Ashraf navodi da ponuda nije bila uoćte pogođena nakon povlačenja ove robe iz prodaje. Postojeća roba je samo bila zamijenjena drugom, koja je bila dostupna. Naglašava da se svi pridržavaju direktive Ministarstva ekonomije i trgovine zbog koristi koju donosi državljanima i svima onima koji borave u državi Katar.

Ekonomski stručnjak Abdullah al-Khater smatra kako su zemlje koje su nametnule sankcije doživjele neuspjeh još prije godinu dana, kada su spriječile svojim proizvodima da prodru na katarsko tržište. Na taj način su željele naštetiti Kataru i njegovim stanovnicima. Ponovno su doživjeli neuspjeh kada su, putem trećih tržišta, pokušale preplaviti katarsko tržište svojim proizvodima, koje su željele prodavati po cijeni ispod troškova proizvodnje, s namjerom udara na domaći proizvod.

Al-Khater ističe za Al Jazeeru da je plan dampinških cijena bio plan B u slučaju neuspjeha blokade. Intervencija države Katar putem zabrane uvoza robe iz zemalja koje su nametnule blokadu raskrinkala je ovaj plan od samog početka. Naglasio je da svaka zemlja ima pravo na provođenje procedura s trgovačkim robama kako bi izbjegla monopol ili damping. To je ono što je Katar primijenio u ovom slučaju.

Al-Khater navodi da Katar od početka krize nije poduzimao nikakve osvetničke mjere. Naprotiv, sve njegove reakcije bile su pozitivne. Dodao je da je Katar diverzificirao ekonomiju tako što je nacionalnu proizvodnju postavio kao najvažniji prioritet i pronašao alternativne puteve za snabdijevanje države robom široke potrošnje.

Domaći proizvodi

Ekonomski stručnjak Saif bin Saad al-Suwaidi, potpredsjednik Upravnog odbora kompanije Almeera, koja se bavi prodajom robe široke potrošnje, odluku o povlačenju robe proizvedene u zemljama koje su nametnule sankcije Kataru smatra prije zahtjevom naroda nego odlukom vlade. Naglasio je da je tokom protekle godine bilo primjetno kako su potrošači u Kataru maksimalno izbjegavali proizvode koji su dolazili iz zemalja koje su Kataru nametnule embargo.

Ekonomski stručnjak Saif bin Saad al-Suwaidi

Dodao je da je kompanija Almeera duže vrijeme naslućivala da će ovakva mjera biti donesena. Zbog toga se nije oslanjala na ovu robu, već je fokus stavila na domaće proizvode, ili proizvode alternativnih tržišta, koje je država otvorila nakon nametanja blokade.

Istakao je da su proizvodi zemalja koje su nametnule blokadu našli put do Katara putem trećih tržišta u Kuvajtu i Omanu, što dokazuje da su zemlje koje su nametnule blokadu shvatile značaj katarskog tržišta.

Što se tiče posljedica ove odluke, Al-Suwaidi smatra kako će ona dovesti do oživljavanja lokalnih sektora i domaće industrije, kao i oporavka alternativnih tržišta. Naglašava da svi oni koji žive u Kataru neće osjetiti negativne posljedice ove direktive, pošto su im dostupni kvalitetni alternativni proizvodi.

Izvor: Al Jazeera