Prelazi li ‘strah’ od Erdogana sa njemačke politike na sport?

Erdogan je ponovo pozvao Turke da pretvore svoje dolare u tursku liru (EPA)

Piše: Khaled Schmidt

O tome da se u Njemačkoj sve više širi negativna atmosfera prema turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu govore i kritike upućene na račun zvijezda njemačkog nacionalnog tima Mesuta Ozila i Ilkaya Gundogana. Dvojica njemačkih nogometaša turskog porijekla objavila su fotografije načinjene prilikom posjete turskog predsjednika Londonu polovinom prošle sedmice, što je naišlo na oštre kritike njemačke javnosti.

Iako je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u prošlu subotu otkrio kako je primio u posjetu Ozila i Gundogana na njihov zahtijev, kao i da je koristio pomirljiv ton opisujući ovu posjetu, i dalje ne jenjavaju polemike o susretu dvojice nogometaša njemačke reprezentacije s turskim predsjednikom.

Selektor njemačke reprezentacije Joachim Low oštro je odbacio bilo kakve priče o isključenju Ozila i Gundogana sa spiska igrača Za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, stajući u odbranu svojih igrača rođenih u njemačkom gradu Gelsenkirchenu. Smatra kako su oni učinili mnogo toga po pitanju integracije u državi, istakavši da su njih dvojica uspjela ispuniti srca mnogih osoba imigrantskog porijekla ljubavlju prema Njemačkoj i zemljama svojih roditelja.

‘Njemački starh od Erdogana’

Nasuprot izjava njemačkog selektora, političari svih usmjerenja u Njemačkoj oštro su kritizirali dvojicu igrača, jer su se pristali fotografirarati s turskim predsjednikom i pokloniti mu dresove svojih engleskih klubova u kojima igraju, Arsenala i Manchester Cityja.

Annette Widmann-Mauz, komesarka u Vladi Njemačke za pitanja integracije, iz Kršćansko demokratske unije, koju vodi njemačka kancelarka Angela Merkel, optužila je dvojicu nogometaša da su se “pogrešno naklonili Erdoganu”. Ona smatra da se fotografiranje dvojice nogometaša s turskim predsjednikom suprostavlja kampanji Nogometnog saveza Njemačke “Mi smo raznolikost”, koja promovira više tolerancije i poštovanja.

Alice Weidel, predsjednica zastupničkog kluba radikalno desne stranke AfD u Bundestagu, smatra kako je potez kojeg su napravila dvojica nogometaša oličenje neuspjeha integracije te da su njih dvojica već odavno trebala igrati za tursku, a ne njemačku reprezentaciju.

S druge strane, Yasin Aktay, savjetnik turskog predsjednika, smatra da njemačka reakcija na fotografiju Erdogana s Ozilom i Gundoganom predstavlja obrazac “fobije od Erdogana”, koja je raširena po Njemačkoj. U prilog onome što tvrdi Aktay, turski politički analitičar iz Berlina Junaid Kardagoglu kaže da jedan broj njemačkih medija “širi fobiju od Erdogana” u njemačkom javnom mnijenju time što ga nastavljaju predstavljati kao diktatora, ne uzimajući u obzir da se radi o demokratski izabranom predsjedniku.

‘Kritičari ne poznaju prirodu Turaka’

Kardagoglu je iznenađen ovako širokim kritikama koje su upućene igračima njemačke reprezentacije, dodajući kako je susret Erdogana i dvojice nogometaša bio susret “turskog predsjednika, koji voli nogomet, i dvojice poznatih nogometaša te da nije imao političku dimenziju… njegovi kritičari ne poznaju dovoljno prirodu Turaka.”

Smatra da je predsjednik Nogometnog saveza Njemačke Reinhard Grindel imao dvostruke standarde kada je riječ o Ozilu i Gundoganu, dok istovremeno dozvoljava posebne odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i susrete istaknutih njemačkih nogometaša s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji se opisuje kao despot, baš kao i Putin.

Ovaj politički analitičar širenje “fobije od Erdogana” vezuje za nedostatak ravnopravnog tretmana između Njemačke i Turske u prošlosti. Erdogan je promijenio takvu stvarnost dolaskom na vlast 2002. godine, od kada njegova vlada počinje donositi samostalne odluke u radu s Berlinom.

‘Histerija, a ne fobija’

Međutim, Yunus Ulusoy, istraživač u Centru za turske studije u pokrajini Sjeverna Rajna, smatra da islamska orijentacija turskog predsjednika nije predstavljala problem za Nijemce kada je Erdogan provodio demokratske reforme i vodio proevropsku politiku nastojeći se pridružiti Evropskoj uniji. On se ne slaže s upotrebom termina “fobija od Erdogana” za opis trenutne atmosfere u Njemačkoj prema turskom predsjedniku. Fobija se, u doslovnom značenju, veže za strah, dok njemački političari, novinari, pa čak i građani nemaju razloga strahovati od Erdogana.

Smatra da se atmosfera koja trenutno vlada u Njemačkoj prema Erdoganu može smatrati “djelimičnom histerijom”, koja se ne slaže sa stvarnim političkim značajem Turske i minimizira pokušaje njemačke vlade da u stvarnosti utječe na ovu državu. “Široko protivljenje ličnosti i politici turskog predsjednika koje je prisutno u Njemačkoj ima veze s Erdoganovom tiranijom, njegovim odnosom prema protivnicima, ograničavanjem medijskih sloboda i izazivanja polarizacije koju prebacuje sa Turske na njemačku scenu, gdje živi tri miliona Turaka”, navodi Ulusoy.

Ovaj istraživač upozorava kako je drugi razlog njemačkog bijesa taj što se Erdogan svojom politikom konstantno udaljava od Zapada. To se moglo uočiti u turskim pro-palestinskim i anti-izraelskim stavovima, a ponekad i različitim upotrebama termina terorizam između Berlina i Ankare.

Izvor: Al Jazeera