UAE nastavlja iscrpljivati Vladu Jemena

Emirati rade na osnaživanju Tariqa kako bi formirao vlastitu brigadu, koju će činiti komandanti iz Republikanske garde (Al Jazeera)

Piše: Samir Hassan, Aden

Nastavlja se kriza na jugu Jemena zbog odnosa legitimnih vlasti te države i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji će, kako se čini, biti sve gori u danima koji su pred nama. Sve je više pokazatelja koji upućuju na mogućnost prenošenja sukoba iz Adena, koji se pretvorio u oružanu konfrontaciju, na šire područje Jemena.

Takva predviđanja oslanjaju se na aktuelna događanja, pogotovo nakon što su privedeni deseci vojnika i oficira lojalnih pokojnom predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu u provinciji Ad-Dali. Ti vojnici namjeravali su se pridružiti vojnom kampu u Adenu kojim upravlja Tariq Saleh, nećak bivšeg predsjednika, uz podršku UAE-a.

Tariq Saleh jedan je od najistaknutijih vojnih lidera u režimu svog strica, koji je sklopio savez s Husima nakon što su preuzeli kontrolu nad Sanom 2014. godine. Međutim, nakon atentata na njegovog strica, u sukobima u decembru prošle godine, postaje njihov neprijatelj i saveznik UAE-a u Adenu.

Emirati, sa svoje strane, rade na osnaživanju Tariqa kako bi formirao vlastitu brigadu, koju će činiti komandanti iz redova Republikanske garde i obavještajne službe “Nacionalna sigurnost”, lojalni bivšem predsjedniku Aliju Salehu, koje bi primio u vojne kampove uspostavljene u tu svrhu u Adenu.

Pritisak Abu Dhabija na arapsku koaliciju

Ti oficiri i vojnici svakodnevno pristižu u Aden preko provincija Ad-Dali i Lahij, koje se nalaze sjeverno od Adena. Prijelazno vijeće i njegovo rukovodstvo osiguravaju lakše kretanje tih vojnika pod sigurnosnom zaštitom južnojemenske milicije Pojas sigurnosti, koju podržava UAE.

Taj korak govori o strahu prisutnom kod Vlade Jemena da će se pojaviti nova paralelna tvorevina na sjeveru van kontrole legitimiteta po uzoru na oružane grupe koje imaju podršku Emirata na jugu države, pogotovo ako se uzme u obzir da Tariq Saleh nije proglasio svoje priključivanje legitimnim vlastima ili borbu pod njihovom zastavom.

Snage odane jemenskom predsjedniku Abd-Rabbouhu Mansuru Hadiju pokušavaju osujetiti te aktivnosti, stežući obruč oko pripadnika tih snaga, s tim da se suočavaju s velikim pritiscima Emirata i njihovih pristalica na jugu države.

Pritisci su urodili plodom prošle srijede, kada je na slobodu pušteno 66 oficira, pripadnika Republikanske garde, koji su dva dana bili u pritvoru nakon što su uhapšeni na ulazu u grad Ad-Dali, rodno mjesto Aidroosa al-Zubaidija, predsjednika Prijelaznog vijeća. Oficiri su putovali prema privremenom glavnom gradu Adenu, na jugu zemlje, iz pravca Sane i drugih provincija na sjeveru države koje se nalaze pod kontrolom Husa.

Jemenski mediji otkrili su prije nekoliko dana da je Abu Dhabi vršio pritisak na arapsku koaliciju, koju predstavlja na jugu Jemena, da se u vojni budžet za borbu protiv Husa, koje se vode u kontinuitetu još od kraja marta 2015. godine, uključi i finansijska podrška snagama Tariqa Saleha. Međutim, legitimna Vlada u Jemenu odbila je takav potez. 

Krvavi sukobi u Adenu

Publicista Abdul Raqeeb al-Hadyani, jedan od stanovnika provincije Ad-Dali, opisuje ta događanja kao pokušaj stvaranja “haftera” u sjevernim provincijama, pod komandom Tariqa Saleha i njegovih pristalica, kao i drugih oružanih grupa koje UAE javno podržava, kako bi se izvršio prevrat protiv legitimnih vlasti na jugu zemlje.

Al-Hadyani za Al Jazeeru kaže: “Ovo je opasan kurs, koji prijeti ozbiljnim posljedicama, čije se konture počinju nazirati u Ad-Daliju, gdje snage javne sigurnosti odane Vladi pokušavaju spriječiti priljev ovih oficira i vojnika. U isto vrijeme UAE prijeti da će bombardirati položaje legitimnih vlasti sve dok pritvoreni oficiri ne budu pušteni na slobodu i dok im se ne dozvoli prolazak”.

Takav razvoj situacije uslijedio je nakon manje od mjesec dana krvavih sukoba u Adenu, koji su izbili između snaga legitimne Vlade i pripadnika Južnog prijelaznog vijeća, koji imaju podršku UAE-a.

Sa svoje strane, Nabil al-Bukiri, istraživač i specijalist za pitanja oružanih grupa u Jemenu, smatra da je trenutna kriza dio sukoba za utjecaj i kontrolu koji se vodi između dvije strane. Kako kaže, riječ je o opasnom razvoju događanja, koji će se odraziti na cjelokupni politički proces rješavanja krize u Jemenu. Emirati nastoje uspostaviti milicije po uzoru na južnojemenske milicije koje su izvele posljednji prevrat u Adenu krajem januara, a sada žele opet ponoviti isti takav scenarij.

Regionali ‘policajac’ – Emirati

Al-Bukiri za Al Jazeeru kaže da se stvari ponavljaju na isti način: osnivaju se milicije van državnih institucija, koje ne samo da ne priznaju legitimne vlasti, već ih i odbijaju. To će dovesti do stvarnih nevolja kasnije, pogotovo zato što je riječ o ponavljanju scenarija koji se desio u Adenu, na jugu, s tim da će situacija na sjeveru biti znatno kompliciranija nego što je na jugu.

U istom kontekstu, profesor političke sociologije na Univerzitetu u Sani Abdel Baqi Shamsan smatra da će odsustvo države, legitimnih vlasti i njenih institucija pružiti ambijent pogodan za sukobe zbog mnoštva različitih interesa i sukobljenih lojalnosti. On predviđa da će se pojaviti regularne i neregularne oružane grupe, koje će ući u sukob s milicijama odanim UAE-u, kao sto su “Pojas sigurnosti” i elitne snage Hadrami.

“Kad se namjerno radi na slabljenju legitimnih vlasti i uspostavljanju nadnacionalnih vojnih formacija, koje će biti upotrijebljene kao instrument u rukama regionalnog ‘policajca’, Emirata – bez obzira na to što to ne odražava nacionalne težnje naroda – sasvim je normalno da će doći do sukoba s drugim lokalnim grupama koje se ne slažu sa svim odlukama koje se donose u skladu s regionalnom, a ne nacionalnom agendom”, rekao je Shamsan.

Izvor: Al Jazeera