Hoće li se desiti čudo na Visli?

Pretpostavke nisu bile dovoljan razlog da sud zabrani desničarima okupljanje (EPA)

Vlast u Poljskoj ne zna kako da proslavi 100 godina postojanja ove zemlje na karti Evrope, a kao rezultat toga, Varšava će imati dvije paralelne manifestacije – marš organizovan od strane desničara i od strane vlade. Barem je tako najavljeno, a šta će biti na kraju… Ko zna?

Tenzije traju već mesecima, jer poljska vlada ne zna kako da proslavi stotu godišnjicu nezavisnosti Poljske,  a da sve bude pristojno.

Atmosfera je vrlo nervozna, a nedeljama unazad vode se burne debate kako u vladi, tako i u narodu na temu događaja poznatog kao „Marš za nezavisnost”, koji je planiran na 11. novembar u Varšavi.

Ulje na vatru dolila je u sredu odlazeća predsednica Varšave, Hanna Gronkiewicz-Waltz odlukom da se „Marš za nezavisnost“ u organizaciji krajnje desničarskih pokreta – Svepoljske omladine i Nacionalnog radikalnog kampa – zabrani.

„Kao prvo, bezbednost. Zbog trenutnih problema policije teško je poverovati da 11. novembar može da se obezbedi. Kao drugo, historija. Poljska i Varšava dovoljno su već patile zbog agresivnog nacionalizma. Ne treba tako da izgleda stota godišnjica nezavisnosti. Odatle odluka o zabrani”,  napisala je u twittu, koji je celu Poljsku stavio na  noge, a Gronkiewicz-Waltz pod pravu lavinu kritika, koje pristižu kako od desničarskih organizacija, ali i od levičara, opozicije te naravno predstavnika Zakona i pravde (Gronkiewicz-Waltz je inače vezana za Građansku platformu, stranku opozicije) .

Levičari brane pravo na okupljanje desničara

Nezadovoljni odlukom su takođe mnogi predstavnici civilnog društva, te brojni levičari, jer, kako argumentuju, ne može se zabraniti najavljeno okupljanje građana zbog pretpostavki da će marš biti nasilan i da će da promoviše rasizam i fašizam.

A takav je bio marš prošle godine. Prema podacima policije, u njemu je učestvovalo 60.000 ljudi, Poljska je tad bila u žiži pažnje, jer nezavisnost se slavila uz nacističke parole poput „Židovi van iz Poljske”, „Bela Evropa”, „Bela snaga”, i tako dalje.

Iako se tom temom bavi tužitelj, ni nakon godinu od događaja odgovorni se nisu našli pred sudom, no za mnoge, strahovanje od ponavljanje istih događaja i ove godine nije dovoljno da se marš zabrani.

„Ja sam antifašistkinja. Protivim se krajnoj desnici, ja sam neprijatelj nacionalizma”, deklaruje Barbara Nowacka iz Levičarske inicijative Poljske, ali takođe ističe da se mržnja i nacionalizam ne mogu iskoreniti iz društva uz pomoć zabrana.

„Lek su samo edukacija i razumevanje za strahove”, kaže ona.

Paradoksalno slično mišljenje izrazili su mnogi predstavnici desničarske stranke „Zakon i pravda”, ali što je iznenađenje za poljsku političku scenu, odluku odlazeće Gronkiewicz-Waltz, koja je članica opozicione Građanske platforme, nije iskorišćena u političkoj igri vladajućih.

Kratko nakon oglašenja odluke o zabrani, predsednik Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki imali su sastanak nakon koje je predsednik informisao da organizaciju „Marša za nezavisnost” preuzima država, te da su svi građani, svih ubeđenja, pozvani da učestvuju u njemu.

Inače, predsednik je planirao da maršira u redovima organizatora „Marša nezavisnosti”, ali krajem oktobra ove godine, njegov portparol Blažej Spychalski je rekao u razgovoru za radio RMF FM da se to neće desiti zbog „silnih obaveza”, što su mnogi protumačili da predsednik ne želi da maršira uz nacističke simbole, koje ove godine mogu da se pojave kod učesnika desnog spektra.

Tada je najavljeno da predsednik ne planira da organizuje paralelnu manifestaciju.

“Pseći grip” – masovna bolest policajaca

U međuvremenu, danima unazad protiv „Marša za nezavisnost” odvija se „tihi” protest policije, čiji pripadnici u velikim gradovima masovno odlaze na bolovanje. Iako niko ne potvrđuje štrajk, ovaj neformalni protest dobio je već ime „psećeg gripa”, jer na taj način nezvanično policija želi da se bori za bolje uslove rada.

Mediji informišu da je u nekim od većih gradova Poljske „na bolovanju” više od 50 posto funkcionera.

Portparol velikopoljske policije, Andrzej Borowiak je rekao za „Gazetu Wyborcza” da se ova situacija nikada do sada nije desila.

On je rekao da je od 8.000 službenika, u ponedeljak 5. novembra, na bolovanju bilo njih 1.500, a dan posle, već 2.800.

Na Šleziji je u utorak nedostajala jedna trećina zaposlenih policajaca iz raznih odseka, a 7. novembra na Donjoj Šleziji svaki treći policajac je bio na bolovanju.

No, policija je reagovala takođe na obaveštenje Gazeta Wyborcza, koja je izrazila zabrinutost za mogućnost obezbeđenja „Marša za nezavisnost”, te odlučila da ga zabrani.

„Informacija koja se nalazi u delu zabrane dokumenta izdatog od strane predsednika Varšave može da bude shvaćena kao pokušaj uvlačenja policije u igru, u kojoj će se ona tretirati kao opravdanje ove, za nas iznenađujuće odluke”.

S druge strane, Gronkiewicz-Waltz navela u odluci da još u junu ove godine obratila se MUP-u za pomoć u obezbeđivanju „Marša”, no nikad nije dobila odgovor od nadležnjih.

Policija to demantuje, tvrdeći da takve komunikacije nikad nije bilo, dok će, kako tvrde mediji, manifestaciju od ranih jutarnijih sati obezbeđivati vojska.

Konačna odluka Okružnog suda

U međuvremenu, Okružni sud u Varšavi doneo je odluku da Gronkiewicz-Waltz ne može da zabrani „Marš nezavisnosti” desničarskim organizacijama, jer nije iznela dokaze da on ugrožava nečiji život, zdravlje ili materijalna dobra.

Pretpostavke nisu dovoljan razlog za sud, koji je naveo da nema dokaza da nacisti iz cele Evrope dolaze pozvani od strane zvaničnih organizatora, desničarske Svepoljske omladine i Nacionalnog radikalnog kampa.

Kao rezultat toga, Varšava će u nedelju 11. novembra imati dva marša. U 14 će krenuti taj, u organizaciji desničara, dok sat kasnije počinje šetnja koju će predvodi predsednik Andrzej Duda.

Mediji najavljuju da niko od svetskih političara neće posetiti Varšavu 11. novembra. Čak je i mađarski premijer Viktor Orban, koji je ranije najavio dolazak, promenio mišljenje i neće doći.

Jedini političar evropskog formata koji je potvrdio učešće u Varšavi je Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta i bivši premijer Poljske. Mnogi eksperti tvrde da je ovo najava povratka na poljsku političku scenu, kojem se Zakon i pravda sigurno neće radovati.

U međuvremenu, portal Virtuelna Poljska informiše, pozivajući se na anonimne izvore bliske Ministarstvu odbrane, da će ovaj resort blokirati kružni tok Dmovski, odakle bi po planu trebao krenuti marš desničara, pa će učesnici moći marširati jedino u manifestaciji koju organizuje vlada.

Medij prenosi da će svako ko pokuša prekršiti ovu odluku biti legitimisan i odveden do policijske uprave.

Ministarstvo odbrane je reklo da ne vidi mogućnost za održavanje dva marša zbog bezbednosnih provera.

Oni najavljuju vojnu paradu, ali ističu da vozila neće imati zadatak blokiranja puteva, već da će policiju taj dan pomagati žandarmerija, što je i njena uobičajena uloga.

Izvor: Al Jazeera