Kako se Katar odbranio od blokade

Blokada Katara rezultirala je kršenjem međunarodnih dokumenata i sporazuma (EPA)

Dva mjeseca nakon uvođenja blokade Kataru, eksperti govore o dugoročnim mjerama koje su pripremljene i realizirane paralelno s hitnim mjerama kako bi se spriječio deficit na katarskom tržištu. Stanovnici Katara govore za Al Jazeeru kako su otkrili visokokvalitetne domaće proizvode za koje nisu znali prije blokade.

Prije dva mjeseca Katar je odlučio okrenuti se prema moru nakon što su njene susjedne arapske zemlje preko noći odlučile prekinuti kopnene i sve druge veze.

Početkom juna Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat zatvorili su jedinu kopnenu granicu tog emirata, te zračne i morske puteve za katarske avione i brodove.

Zemlje predvođene Saudijskom Arabijom očekivale su od prvog dana da će blokada natjerati Katar da prihvati spisak zahtjeva, među kojima je i gašenje Medijske mreže Al Jazeera, što je Katar odbacio kao miješanje u njegov suverenitet.

Očekivale su da će nastupiti nestašica i da će police u katarskim trgovinama biti prazne. Međutim, dva mjeseca nakon uvođenja blokade eksperti ističu da je ta pretpostavka bila pogrešna i da se to nije desilo zahvaljujući katarskom master planu.

Blokada Katara rezultirala je kršenjem međunarodnih dokumenata i sporazuma, zbog čega je katarsko Ministarstvo ekonomije i trgovine uputilo žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji protiv zemalja koje su uvele blokadu.

Kršenje međunarodnog prava

S druge strane, zvaničnici ističu da se kriza odvijala na način kako to zaljevske zemlje nisu očekivale. Eksperti navode da su brza reakcija kako bi se osigurali prehrambeni proizvodi, paralelno sa preduzimanjem dugoročnih mjera – omogućili Kataru stvaranje odbrambene linije koja je spriječila izbijanje prehrambene krize.

Pokrenute su brojne inicijative kako bi se pronašli alternativni izvori za proizvode koji su dobavljani iz zemalja koje su uvele blokadu. Pored toga, domaći projekti su naišli na podršku države i dobar prijem kod potrošača.

Stanovnici Katara izvještavanje zaljevskih medija o događanjima u toj zaljevskoj zemlji nazivaju šizofrenim, tvrdeći da ono nema veze sa stvarnošću.

Četiri države optužuju Katar da podržava grupe poput Muslimanske braće i navode kako je Katar dao državljanstvo traženim članovima Muslimanske braće i drugim osobama.

Katar negira da je ikada finansirao ili podržavao terorističke grupe i kaže kako su optužbe politički motivirane.

Saudijska Arabija i saveznici su ranije postavili 13 zahtjeva, među kojima je i gašenje Medijske mreže Al Jazeera, što je Katar odbacio kao miješanje u njegov suverenitet.

Zaljevske zemlje su nakon toga pozvale Katar da se posveti borbi protiv “ekstremizma” i “terorizma” kroz šest principa i da pregovora o planu o mjerama da ih provede.

Šest principa uključuju posvećenost borbi protiv ekstremizma i terorizma u svim njihovim formama i sprečavanju njihovog finansiranja ili stvaranja sigurnih utočišta, suspenziju svih činova provokacije ili govora koji izaziva mržnju ili nasilje, puno poštovanje dogovora iz Rijada 2013. godine, suzdržavanje od miješanja u unutrašnje poslove država i podržavanja ilegalnih entiteta, odgovornost svih država međunarodne zajednice da se suprotstave svim formama ekstremizma i terorizma kao prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera