Katar finansirao proizvodnju kisika u Jemenu

Rat i opsada grada, koji u pokrajini Taiz traju bez prekida više od dvije godine, rezultirali su pogoršanjem humanitarne i zdravstvene situacije (Al Jazeera)

Piše: Samir Hassan

Bolnice u gradu Taizu u Jemenu ponovo su ‘prodisale’ otkako je počelo da radi postrojenje za proizvodnju kisika. Lokalne vlasti su saopćile da je ovaj projekat realiziran zahvaljujući finansijskim sredstvima koje je osigurao Katar, te da je riječ o prvoj stanici za kisik u gradu.

Postrojenje je pušteno u pogon nakon patnji i problema sa kojima se Taiz suočava više od dvije godine usljed blokade i rata, što je dovelo do smrti na desetine bolesnika u gradskim bolnicama zbog nedostatka boca s kisikom.

Radovi na okončanju ovog projekta trajali su šest mjeseci, a realiziran je zahvaljujući finansijskim sredstvima koja je osigurao Katar preko Fondacije Šeika Thanija ibn Abdullaha za humanitarne usluge Raf i pod nadzorom jemenske humanitarne organizacije Afif Charity.

Direktor Ureda za zdravstvo u Taizu Abdul Rahim al-Sami'i kaže kako je proces proizvodnje u postrojenju započeo prošle sedmice, te da su sve javne bolnice u gradu po prvi put u potpunosti opskrbljene kisikom.  

Mobilna stanica

U razgovoru za Al Jazeeru je naglasio da se radi o kompaktnom i mobilnom postrojenju za razlaganje zraka iz kojeg se dobija čisti plin kisik sa dnevnom proizvodnjom od stotinu boca. Turska kompanija, inače proizvođač ovog uređaja, organizirala je obuku za tim radnika kako bi mogli rukovati ovom opremom.  

O značaju samog projekta za stanovnike grada, Al-Sam'i naglašava da se time razbija blokada grada i zabrana uvoza boca s kisikom, što je dovelo do smrti velikog broja bolesnika i novorođenčadi u bolnicama.

Rat i opsada grada, koji u pokrajini Taiz traju bez prekida više od dvije godine, rezultirali su pogoršanjem humanitarne i zdravstvene situacije. Zatvoreno je 37 bolnica i objekata od ukupno 40 zdravstvenih ustanova u gradu zbog nedostatka osnovne medicinske opreme, kao što su kisik, lijekovi i medicinske potrepštine. 

Prema podacima medicinske komisije u gradu Taizu, u januaru prošle godine život je izgubilo oko 25 pacijenata na odjelu za reanimaciju i anesteziju zbog nedostatka boca s kisikom, kao i da je odgođeno više od šest stotina operacija u tim bolnicama.    

Zamjenik guvernera Taiza za zdravstvo Faris Abdul Ghani kaže kako su na odjelima za intenzivnu njegu i operacionim salama na ginekološkom odjelu zabilježeni brojni smrtni slučajevi zbog nedostatka kisika u protekle dvije godine, i to na desetine njih.  

Smrt djece

“Prijevremeno rođene bebe umirale su nam pred očima jer nije bilo kisika”, dodao je Abdul Ghani.

“Otkako je postrojenje za proizvodnju kisika pušteno u pogon, u stanju smo pokriti sve potrebe bolnica u Taizu. Do sada smo uspjeli distribuirati više od 750 boca kisika. Veliko je olakšanje kada se sve bolnice u gradu mogu na nesmetan i jednostavan način snadbjeti kisikom”, rekao je on. 

Abdul Ghani je naglasio kako je ovako veliki projekat “svijetao primjer humanitarnog djelovanja naše braće iz države Katar. To je veliki uspjeh koji je došao u pravo vrijeme nakon što su bolnice u gradu postale bespomoćne zbog pogoršanja krize s kisikom”.   

Sa svoje strane, novinar i aktivista za ljudska prava u Taizu Abdul Qawi al-Azani naglašava da će ovo postrojenje značajno doprinijeti tome da se osiguraju potrebe bolnica i ublaže patnje u kontekstu dalje blokade, te riješi problem visokih troškova transporta boca s kisikom iz pokrajine Aden.

Za Al Jazeeru je izjavio kako je ovaj projekat odgovor na humanitarne pozive ranjenika i bolesnika iz grada Taiza, budući da milicije Husa i svrgnuti predsjednik Ali Saleh već dvije godine ne dozvoljavaju da se bolnicama u Taizu dopreme boce s kisikom, te su nametnuli potpunu blokadu grada i njegovih stanovnika.   

Dodaje da završetak ovog projekta spada u okvire značajnih humanitarnih napora koje su poduzele različite katarske vladine i nevladine institucije u protekle dvije godine za narod pokrajine Taiz, a naročito u oblasti zdravstva. 

Izvor: Al Jazeera