Lobisti dali milion dolara za američki zakon protiv Katara

Katar je obećao da će zadržati svoju nezavisnost (Reuters)

Piše: Creede Newton

WASHINGTON – Američki prijedlog zakona koji prijeti Kataru sankcijama zbog podrške “palestinskom terorizmu” predložilo je 10 zakonodavaca koji su dobili više od milion dolara u proteklih 18 mjeseci od lobista i grupa povezanih sa Izraelom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prijedlog zakona je predstavljen američkom Zastupničkom domu 25. maja, ali njegov tekst nije bio dostupan do petka ujutro, nekoliko sati nakon što su Saudijska Arabija, UAE i Egipat stavili 59 ljudi i 12 institucija povezanih sa Katarom na “terorističku listu”.

Te zemlje su iznenadno prekinule diplomatske odnose sa Katarom u ponedjeljak, optuživši Dohu da podržava “ekstremizam”, te da se priklonila njihovom regionalnom rivalu Iranu.

“Hamas je dobio značajnu finansijsku i vojnu podršku Katara”, navedeno je u Zakonu o sprečavanju podrške međunarodnom palestinskom terorizmu iz 2017. godine, poznatijem kao HR 2717. Dalje su navedene sankcije uključujući obustavu izvoza odbrambenih tehnologija, oružja te davanja pozajmica ili finansiranja u iznosu višem od 10 miliona dolara.

Rastuća saradnja

Trita Parsi, pisac i osnivač Nacionalnog iransko-američkog vijeća (NIAC), neprofitne organizacije koja predstavlja stavove Amerikanaca iranskog porijekla, kaže da sličnosti između “terorističke liste” američkih arapskih saveznika i zakona HR2712 pokazuju rastuću saradnju između arapskih zemalja Zaljeva i Izraela.

“Saradnja između ratobornih proizraelskih grupa te UAE-a i Saudijske Arabije traje već neko vrijeme”, rekao je Parsi za Al Jazeeru. Ono što je novost, nastavlja on, je to što proizraelske grupe poput Fondacije za odbranu demokratije “objavljuju prosaudijske članke i lobiraju za njih na Capitol Hillu”.

Izrael, Egipat i Saudijska Arabija smatraju Muslimansku braću, islamističku političku grupu, prijetnjom. Svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi je pripadao tom pokretu, koji je preživio težak udar i napade u Egiptu od kad je vojnim udarom 2014. za predsjednika postavljen Abdel Fattah al-Sisi.

Muslimanska braća su ideološka baza za Hamas, islamističke vladare opkoljenog Pojasa Gaze, koji su vodili tri rata protiv Izraelaca. Saudijci zahtijevaju da Katar prestane podržavati Muslimansku braću i Hamas, što je potez u skladu sa egipatskim i izraelskim politikama.

Izraelski utjecaj na američke zakonodavce je jasan. Predlagači zakona HR2712 su primili donacije ukupne vrijednosti 1.009.796 dolara od proizraelskih pojedinaca i grupa i to samo tokom izbornog ciklusa 2016, prema podacima koje je prikupio Centar za odgovornu politiku, nezavisna istraživačka grupa koja prati tok novca u američkoj politici i njegov utjecaj na izbore i javnu politiku. Al Jazeera je naknadno objedinila te podatke.

Pro-Likudov kamp

“Oni nisu tradicionalni prosaudijski zakonodavci. Oni su u pro-Likudovom kampu”, rekao je Parsi o stranci izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Prijedlog zakona ima predlagače iz obje stranke. Petero zakonodavaca dolazi iz Zastupničkog komiteta za međunarodne odnose (HCFR), uključujući Briana Masta, republikanskog kongresmena sa Floride koji je u svom prvom mandatu, te Eda Roycea i Eliota Engela, najstarijih republikanskih i demokratskih članova HCFR-a.

Royce je dobio 242.143 dolara od proizraelskih izvora za izborni ciklus 2016, a 190.150 je otišlo u ruke Engela.

Mast, koji je volontirao u izraelskoj vojsci nakon što je služio u američkoj vojsci, dobio je 90.178 dolara.

Ileana Ros-Lehtinen, republikanka sa Floride, dobila je 2016. godine 150.300 dolara, čime je u svojoj 27-godišnjoj karijeri od proizraelskih izvora dobila više od milion dolara.

Za razliku od milion dolara koje su donirale proizraelske organizacije u 2016, predlagači HR 2712 su dobili otprilike 25.700 dolara od prosaudijskih i emiratskih lobističkih grupa tokom proteklih 18 mjeseci, prema podacima američkog Ministarstva pravde, koji su javnosti dostupni prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA).

Zakon traži od lobista da bilježe i podnesu donacije i kontakte između sebe i zakonodavaca kada rade za strane vlade.

Rapidno lobiranje

Istraga Al Jazeere je obuhvatila 10 kompanija povezanih sa saudijskim i emiratskim lobističkim naporima. Međutim, ti podaci nisu iscrpni. Obje zaljevske zemlje su rapidno proširile svoje lobiranje posljednjih godina i ono bi moglo uključivati dodatne donacije pojedinaca.

Podaci FARA-e također bilježe učestale e-mail poruke i sastanke između 10 zakonodavaca i lobista Saudijske Arabije i UAE-a, te pozive velikim medijskim kućama vezano za izvještavanje o velikim događajima.

Teksaški republikanac Ted Poe, koji je u saopćenju kazao da je ponosan što podržava HR 2712 jer će on “natjerati zemlje poput Katara, Irana i drugih da plate cijenu zbog podrške terorizmu”, jedini je zakonodavac za kojeg nema traga da je primio bilo kakve donacije lobista povezanih sa Izraelom, Saudijskom Arabijom ili UAE-om.

Na zahtjev Al Jazeere za komentare nekoliko zakonodavaca, uključujući Briana Masta te HCFR, nije odmah odgovoreno.

U vezi rastuće saradnje zaljevskih zemalja i Izraela, koji je nedavno ušao u 50. godinu okupacije Palestine, Parsi je kazao da te zemlje dijele zajednički cilj iako postoje određena neslaganja,

“Da iskoriste priliku koju imaju sa Trumpovom administracijom kako bi uspostavili poredak u regiji kako njima odgovara – poredak zasnovan na izolaciji Irana i ponovnom isticanju Saudijske Arabije, Egipta i Izraela”, rekao je on.

Status quo

Prethodna Obamina administracija je poremetila status quo na Bliskom istoku postigavši značajan nuklearni sporazum sa Iranom koji je olabavio sankcije i omogućio šiitskoj regionalnoj sili da nastavi istraživati nuklearnu snagu. Sporazum je zasnovan na okončavanju napora Irana da razvije nuklearno oružje i pristanak na uvjete poput povremenih inspekcija međunarodnih agencija.

Poznato je kako je Obama kazao da Saudijci moraju pronaći “učinkovit način da dijele susjedstvo i da uspostave neku vrstu hladnog mira” sa Irancima.

“Ali je onda Obama odobrio sporazume o naoružanju vrijedne milijardu dolara kako bi uvjerio zaljevske partnere da se ne okreće u potpunosti Iranu”, rekao je za Al Jazeeru William Hartung, direktor Projekta oružja i sigurnosti Centra za međunarodne politike sa sjedištem u Washingtonu.

Sada je Trump usvojio “poptuni” pristup saudijskim odnosima, uključujući kontroverzni sporazum o oružju vrijedan 110 milijardi dolara, bez obzira na brige o utjecaju na ljudska prava u vezi korištenja tog oružja u aktuelnom sukobu u Jemenu.

Trgovina oružjem je dugo služila kao sredstvo utjecaja na američku politiku. “Uvijek je postojao određen prešutan quid pro quo stav”, rekao je Hartung. Saudijci bi kupili američko oružje i dobili bi zaštitu supersile, pojasnio je stručnjak za oružje.

Izrael je historijski izražavao zabrinutost zbog sporazuma o trgovini oružjem sa arapskim zaljevskim zemljama, s kojim je zadnji put ratovao 1973. Ali izraelsko čelništvo šuti u vezi sporazuma o trgovini oružja vrijednog 110 milijardi dolara koji je Saudijska Arabija potpisala sa Trumpovom administracijom jer je “došlo do promjene gledišta na Saudijce kao potencijalne protivnike”, kazao je Hartung, jer je Iran zajednički neprijatelj.

“U stara vremena, postojao je proizraelski blok u Kongresu… koji bi bio veoma skeptičan i koji bi se vjerovatno zalagao da se izglasa zabrana prodaje oružja Saudijskoj Arabiji. To se nije desilo već dugo vremena”, rekao je on.

Parsi predviđa da će se nastaviti geografsko i kongresno usklađivanje te da će se zadržati pritisak na Katar.

Mala zaljevska zemlja “je problem jer je nezavisna i ne dijeli saudijsku opsesiju Iranom”, rekao je on.

Katar je obećao da će zadržati svoju nezavisnost.

Izvor: Al Jazeera