Tanjević: Dvoranu u Sarajevu nazvati po Goranu Čengiću

Čengićeva majka kazala kako bi je "jedino danas moglo još obradovati da sportska dvorana na Grbavici ponese Goranovo ime" (Arhiva)

Ako je iko zaslužio da neka sportska dvorana u Sarajevu bude po njemu imenovana, onda je to Goran Čengić, saglasni su svi oni koji su se družili sa ovim herojem sarajevske Grbavice, rukometnih klubova Željezničara i Bosne, grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Sa nekoliko njih smo razgovarali povodom inicijativa da dvorana na Grbavici dobije ime po Čengiću, velikanu koga je ratni zločinac Veselin Vlahović Batko svirepo ubio upravo u ovom dijelu bh. prijestolnice samo jer je branio komšiju Bošnjaka.

Razočarali su se kada su doznali kako je prva od ovih inicijativa pokrenuta još 2008. godine, a iza nje stoji načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. Od tada je prošlo skoro 10 godina, no ništa se nije pomjerilo sa polazne tačke.

Zašto?

Napokon lijepa stvar…

Jedan od onih koji je jako dobro poznavao Čengića je legendarni košarkaški strateg i trenutni selektor reprezentacije Crne Gore Bogdan Boša Tanjević. Nakon što se javio na telefon i saznao o čemu želimo razgovarati, rekao je:

„Najzad, napokon lijepa stvar. Kada govorimo o Goranu, baš me nalazite u dušu…“

Ističe kako su njih dvojica bili veliki drugovi u mladosti.

„Mi smo igrali skupa rukomet dok ja nisam otišao u košarku, a on je ostao u rukometu i jako mlad zaigrao u seniorskom sastavu sarajevske Bosne. No, mi smo i dalje skupa igrali u ekipi DTV Partizan, te za Prvu gimnaziju“, kaže Boša i nastavlja:

„To je jedan od najboljih momaka, jedan od najboljih Sarajlija u svakom pogledu, ljudskom, sportskom…. To je, nažalost, platio životom, tu svoju dobrotu ljudsku. Branio je starog čovjeka, a ona bagra zločinačka usmrtila, on ga je kaznio jer je branio čovjeka…“

Inicijative i podrška

Sportska dvorana na Grbavici je otvorena u martu prošle godine, a izgradnja je počela septembra 2010. godine.

Prvu inicijativu da se ona zove po Goranu Čengiću podnio je općinski načelnik Nedžad Koldžo, a isti potez uradila je i Naša stranka pet godina kasnije. U ime ove stranke inicijativu je podnijela Sanja Lazar, tadašnja vijećnica u Općinskom vijeću.

Vildana Bešlija, predsjednica Kluba vijećnika Naše stranke Novo Sarajevo, nam je rekla, da i dalje stoje iza inicijative, te da se nadaju podršci.

Podršku imenovanju daju i općinski vijećnici iz redova SDP-a, što je za Al Jazeeru potvrdio i Samir Suljević, inače i sam čovjek iz rukometnog svijeta.

Dodaje kako je sramotno da inicijative o imenovanju „Sportske dvorane Goran Čengić“ traju skoro deceniju…

„Sramotno bi bilo i da dvorana ne dobije njegovo ime. Nema Bosna, nema Sarajevo takvih heroja. Ako ima ikakav takav objekat, niko nema preče pravo od Gorana Čengića da se imenuje dvorana jer je nastradao u odbrani komšije…“

Rukometaši na raspolaganju

Apsolutnu podršku inicijativi „u startu“ daje i Gordan Muzurović, legenda RK Bosne i sarajevskog FIS-a (DTV Partizan). Govori kako je Goran „i mojoj generaciji i meni bio i ljudski i sportski uzor“.

„Onaj ko je to pokrenuo, zaslužuje svako poštovanje po tom pitanju. Mislim da je to baš jedno sa drugim potrebno i povezano. Goran Čengić je bio vrhunski rukometaš. Goran Čengić je bio heroj kao čovjek u ovoj cijeloj priči i jedini pravi put da ime Gorana Čengića ne bi otišlo u zaborav je upravo takva inicijativa“, ističe naš sagovornik.

Na podsjećanje kako dugo postoje ove inicijative, kaže:

„Dobro je da postoje, govorim ironično… Vrijeme je da se one realizuju. Ko imalo zna ko je bio taj čovjek… Prava vrijednost i takvu vrijednost ljudsku kao što je bio Goran Čengić treba gajiti i prenositi mlađima.“

Aktuelni trener rukometaša „Studenata“ Zuhdija Korkarić, nekadašnji kapiten Željezničara, podsjeća kako je bio organizator turnira koji je bio posvećen rukometnim legendama Sarajeva, između ostalih i Čengiću. Za imenovanje dvorane po njemu, Korkarić stavlja i sebe i klub i sve rukometaše na raspolaganje.

„Po svakom aspektu, ljudskom, sportskom, on je to zaslužio i po svemu što je radio tokom karijere i poslije i u ratu. Kod nas sve teško ide, naročito ako je sport u pitanju, neki sportski uspjesi, sve je to na margini, nije čudno da dugo traju inicijative.“

„Čengić je bio to što je bio i svi znamo, ima još ljudi koji su zaslužni poput Memnuna Idžakovića, Rusmira Delahmetovića, Jefte Perišića, ma ima tih imena… Nije mi jasno zašto se to tako odugovlači, no kod nas je sve interes, ako njega nema… Sve što može RK Bosna i ja i svi rukometaši, stojimo na raspolaganju i fer je i korektno i potrebno da se zove dvorana Goran Čengić, a nadam se kako će on biti prvi u nizu rukometaša čije će ime biti ovjekovječeno na neki način“, ističe on.

“Ne treba se zvati imenom osobe”

Pokušali smo dobiti načelnika Koldžu, da nam kaže u kojem stepenu je inicijativa, hoće li se uskoro glasati o tome, koji je stav Općine Novo Sarajevo… No, nismo uspjeli doći do njega, ali jesmo do press službe Općine.

Ističu kako se Komisija za odnose sa mjesnim zajednicama i javna priznanja Općinskog vijeća Novo Sarajevo „upoznala sa inicijativama za davanje naziva novoizgrađenoj sportskoj dvorani na području MZ Grbavica II i to sa: inicijativom Općinskog načelnika koji je 2008. godine podnio istu da se dvorana nazove „Goran Čengić“, zatim inicijativom Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine KS da se sportska dvorana nazove „Goran Čengić“, te inicijativom Općinskog savjeta Stranke za BiH da se sportska dvorana nazove „Zamo Dučić“.

Dalje se obrazlaže kako je zbog značaja objekta, Komisija dostavila svim mjesnim zajednicama sa područja Novog Sarajeva da daju svoje mišljenje o njima, „s tim da će Komisija uzeti u obzir i druge prijedloge mjesnih zajednica, cijeneći obrazloženje prijedloga koji joj budu dostavljeni“. Iz MZ-a su stigla dva prijedloga: Sportska dvorana Goran Čengić  i Sportska dvorana Novo Sarajevo.

„Nakon sagledavanja svih prijedloga i datih obrazloženja, Komisija je mišljenja da sportska dvorana ne treba da se zove imenom osobe, već po teritoriji na kojoj se nalazi, te je izradila prijedlog Zaključka o utvrđivanju naziva sportske dvorane na području MZ „Grbavica II“ u naziv ‘Sportska dvorana Novo Sarajevo’. Dalja procedura je u nadležnosti Općinskog vijeća Novo Sarajevo, obzirom da se predmetni Zaključak dalje daje na razmatranje i usvajanje Vijeću“, dodaju iz Općine Novo Sarajevo.

Dva puta ubijan

Goranova majka, Nataša Zimonjić Čengić nedavno je za Al Jazeeru kazala kako njen sin ništa nije radio zbog priznanja, te kako je pomalo počinje i iritirati sve češće ukazivanje na to da je Goranov herojski čin (ubijen spašavajući drugoga) nedovoljno vrednovan u Sarajevu.

„Iskreno, jedino što bi me danas moglo još obradovati bilo bi to da sportska dvorana na Grbavici ponese Goranovo ime. To je moj san. Dobro, jedan rukometni turnir nosi njegovo ime, ali sport općenito je dio života mladih, i svako od njih bi dolazeći u tu dvoranu makar jednom se upitao: a zašto se ona baš tako zove.“

Kada je Veselin Vlahović Batko, u jednoj od svojih smrtnih misija u kojima je istjerivao ljude iz domove na „isljeđivanja“, sa kojih se rijetko ko vraćao živ, poveo i starog profesora Husniju Ćerimovića, čuvši da se nešto dešava, Goran je otvorio svoja vrata i povikao na Vlahovića: „Šta to radiš, vidiš li da je čovjek bolestan?“

Vlahović ga je malo bolje pogledao i promrmljao: „A, evo i jednog Čengića.“

Uskoro se i Goran našao u gomili onih koje su Vlahović i njegovi saborci odvodili na likvidaciju. Goran je to preživio, sam sebi previo rane pocijepavši košulju, ali je dan ili dva kasnije Batko ponovo došao tu, našao Čengića i završio svoj krvavi posao…

Tako je završen život jedne od legendi Sarajeva, ljudskih, sportskih, prijateljskih… Naši sagovornici se slažu kako bi velika nepravda bila napravljena da sportska dvorana na Grbavici, mjestu stradanja rukometnog velikana, ne ponese ime – Sportska dvorana Goran Čengić.

Izvor: Al Jazeera