Musliman demokrata zabrinjava Izrael

Ellison je 2014. godine pozvao da se ukine izraelska blokada Pojasa Gaze (Reuters)
Ellison je 2014. godine pozvao da se ukine izraelska blokada Pojasa Gaze (Reuters)

Izraelski list Israel Hayom kaže da je Tel Aviv razočaran izborom Keitha Ellisona za potpredsjednika američkog Demokratskog nacionalnog komiteta zbog, kako kažu, njegovih antiizraelskih stavova.

List, koji je blizak izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, dodaje da je Ellison, demokratski zastupnik u Kongresu rođen u Detroitu koji je prešao na islam sa 19 godina, već ranije izražavao antiizraelske stavove.

Neki od njih su protivljenje američkom finansiranju izraelskog protivraketnog odbrambenog sistema ‘Gvozdene kupole’, kao i podrška izvještaju Richarda Goldstona o izraelskom ratu u Gazi 2008. godine, poznatom kao operacija “Liveno olovo”.

Israel Hayom je ukazao i na ranije Ellisonove izjave da Izrael kontrolira vanjsku politiku SAD-a, ali i na njegov članak objavljen u američkom listu The Washington Post za vrijeme izraelskog rata protiv Gaze 2014. godine, kada je Ellison pozvao da se ukine izraelska blokada Pojasa Gaze.

Optužbe za antisemitizam

Amit Mizrahi, kolumnista lista Israel Hayom, prenosi odlomke spomenutog članka iz Washington Posta u kojem ovaj američki kongresmen kaže da mnogi Palestinci pate pod opsadom iako ne podržavaju nužno pokret Hamas ili ispaljivanje raketa na Izrael. 

Mizraki piše da je ovakav stav nagnao američkog biznismena Jevrejina Haima Sabana da kongresmena Keitha Ellisona smatra “katastrofalnim receptom za budućnost odnosa jevrejske zajednice u Sjedinjenim Državama sa Demokratskom strankom.” 

Također je skrenuo pažnju i na videosnimak iz 2010. godine u kojem Ellison kaže da “se vanjska politika Sjedinjenih Država na Bliskom istoku vodi u skladu s onim što je dobro ili loše za državu koja ima sedam miliona stanovnika”, aludirajući na Izrael. Ovakve izjave potakle su Antidifamacijsku ligu (ADL) da osudi Ellisona i optuži ga za antisemitizam.    

Jedan od dokaza Ellisonovog neprijateljstva prema Izraelu, navodi ovaj list blizak premijeru Netanyahuu, jesu i njegovi bliski odnosi sa Louisom Farrakhanom, liderom organizacije Nacija islama (NOI). Iako je Farrakhan “antisemit”, Ellison mu je izrazio svoju podršku, prema riječima ovog izraelskog kolumniste.  

Izvor: Agencije


Povezane

Izraelci polažu nade u to da će Jared Kushner ostvariti njihove snove zahvaljujući svom utjecaju na novog američkog predsjednika.

31 Jan 2017
Više iz rubrike TEME
POPULARNO