Islamofobija sa radiostanica u Quebecu

U napadu na džamiju u Quebecu u nedjelju ubijeno je šest osoba (Al Jazeera)

Nakon krvavog napada na džamiju u Islamskom kulturnom centru u gradu Quebecu, u kojem je ubijeno šest osoba, pažnja je usmjerena na populistički govor radiostanica i njihovu moguću ulogu u potpirivanju netrpeljivosti prema muslimanima.  

Dan nakon masakra, voditelj lokalnog talk-showa u Quebecu nekoliko puta je ponovio svojim slušateljima da su dvojica maskiranih muškaraca izvršila napad na džamiju uzvikujući “Allahu Akbar!”

“Je li ovo islamofobija ili islamistički napad?”, pitao je Sylvain Bouchard na radiostanici FM93.

Članovi muslimanske zajednice u gradu Quebecu smatraju da stavovi izneseni na radiostanicama, koje su u narodu poznate kao “radio poubelle” (radio – kanta za smeće), mogu biti ohrabrujući za stavove ekstremista u pokrajini koja se s vremena na vrijeme suočava s poteškoćama u prilagođavanju imigraciji.  

‘Razumno prilagođavanje’

Pokrajina Quebec bilježi stalni uspon desničarskih grupa, naročito nakon žestoke debate 2007. godine o “razumnom prilagođavanju”, odnosno do koje je mjere potrebno da pokrajina ide u svom iskazivanju dobrodošlice imigrantima.

U pokrajini je prošle godine predstavljen nacrt zakona o zabrani pokrivanja lica u javnom sektoru, što je dočekano kritikama, u smislu da to predstavlja marginaliziaciju muslimanki i potencijalno raspirivanje antiimigrantskih tenzija.

“Ovu nezdravu klimu prema imigrantima hrane radiostanice ‘kanta za smeće’, gdje možete sve reći i gdje voditelji bljuju po muslimanima, Židovima – ukratko, po svim onima koji nisu ‘mi’, već ‘oni'“, napisala je Michele Kvimet, kolumnistica kanadskih novina La Presse.

Premijer Quebeca Philippe Couillard odbio je odgovoriti direktno na pitanje novinara da li radiostanice snose dio odgovornosti za napad na džamiju. Rekao je: “Riječi su važne – riječi koje su napisane i riječi koje su izgovorene. Ljudi moraju pažljivo razmisliti o tome.”

Couillard se sastao i sa predstavnicima muslimanske zajednice dan nakon napada na džamiju, te je rekao: “Želim reći nekoliko riječi našim građanima muslimanima u Quebecu. Mi smo uz vas, vi ste u svojoj domovini i dobro ste došli u svoju domovinu. Svi smo mi stanovnici Quebeca.”

Couillard je priznao da društvo Quebeca nije savršeno, te je rekao: “Rasizam, ksenofobija i isključivanje ovdje postoje. Moramo to priznati i djelovati zajedno kako bi osvijetlili put kojim želimo da naše društvo ide.”

U istom kontekstu, Francois Blais, ministar u pokrajinskoj Vladi, priznaje da bi odnosi između lokalnog stanovništva i muslimanskih imigranata mogli biti bolji. „Mislim da domicilni stanovnici pokrajine još uvijek ne znaju dovoljno o muslimanskoj zajednici“, rekao je za novinare, te dodao: „mi ćemo se fokusirati na organiziranje aktivnosti u cilju jačanja zbližavanja.“

Jačanje krajnje desnice

U Quebecu je aktivno nekoliko ekstremnih desničarskih grupa koje sve više šire svoje aktivnosti sa online diskusija na organiziranje protesta. Jedna od njih su i “Odinovi vojnici“, antiimigrantska grupa osnovana u Finskoj 2015. godine, čiji članovi redovno patroliraju ulicama Quebeca od početka prošle godine.  

Chedly Belkhodja, profesor javnih poslova na Univerzitetu Concordia u Montrealu, kaže: “Postoje subkulture malih desničarskih skupina u Quebecu“, te dodaje da ove skupine „smatraju da su njihove vrijednosti ugrožene zbog imigranata i zbog toga što mainstream političke elite primaju sve veći broj imigranata“.

Izvor: Al Jazeera