Kako je Zoran Mijić Mrmi spasio šest života

Zoran je dobio 18 priznanja od asocijacija, klubova, saveza, Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve (Ustupljeno Al Jazeeri)

„Spasiti jednog čovjeka je veliki uspjeh, a kamoli njih šest. To je ono što me čini srećnim kad se ujutro probudim, dao sam svoj doprinos da ovaj svijet bude bolje mjesto“, započinje svoju priču heroj iz Kozarske Dubice, Zoran Mijić Mrmi, koji je spasio živote šest ljudi.

U rodnom kraju nema ko ne zna za njega. Naravno, po dobrom. Dovoljno je upitati za Mrmija, pa će vam prolaznici redom govoriti: „Ljudina, poštenjačina, naš ponos, primjer, kamo sreće da ima više takvih, bilo bi bolje.“ I zaista je tako, Zoran je primjer čovjek kojem osmijeh ne silazi sa lica, koji plijeni optimizmom i uvijek je spreman pružiti ruku pomoći.

Cijeli život je proveo uz fudbalski teren, a i danas iako u poodmakloj dobi golman FK Borac. Kao čuvar mreže, dugo nije imao premca u regiji, a danas je i mentor mladim igračima. Za teren ga ne vezuju samo lijepe uspomene, već i one teške, životne. Ipak, ističe da je sport nešto najljepše čime se čovjek može baviti.

„Čitava moja porodica Mijić je bila u sportu, a i meni je fudbal bio ljubav od malih nogu. Čast mi je što sam kroz sport proslavio Dubicu i FK Borac. Nažalost, dva puta sam operisao kičmu, ali povrede su sastavni dio posla. Po mom mišljenju, sport je tajna uspješnog i sretnog života. Svima preporučujem da se bave sportom, nebitno kojim, jer će im to pomoći u svemu što rade.“, kaže Mrmi.

Šest spašenih života

Mrmi je tokom fudbalske karijere na terenu je spasio čak tri života, a po povratku s treninga ili utakmice još tri. Šest mladih ljudi danas gradi svoj život, zasniva porodice, ima priliku da se školuje, samo zbog jednog jednostavnog momka koji je imao srca i hrabrosti da im pritekne u pomoć.

Sve je počelo 1996. godine, kada je na utakmici BSK i Borca jedan fudbaler protivničog tima, nakon žestokog duela, ostao da leži nepomičan na terenu. Dok su se ostali uspaničili, Mrmi je priletio u pomoć, uspio da nesretnom mladiću izvuče jezik i tako ga spasi od smrti. Ista se situacija ponovila još dva puta, zadnji put 2014. godine u prijateljskom meču sa Rudar Prijedorom, kada je na identičan način od spasio Nemanju Marića.

Mrmi je spašavao i žrtve saobraćajnih udesa. Sa saigračima iz Borca, Borislavom Dalićem i Predragom Pralicom, je spasio mladića nakon saobraćajne nesreće, nedaleko od Dubice, nakon što je pao sa “skutera”.  Sanela Ćustić, djevojčica rođena 2007. godine, ni slutila nije, vozeći se biciklom, da će je nedaleko od kuće gde živi Mijić pokositi automobil.

„Čuo sam prasak i istrčao. Devojka koja je vozila auto bila je u šoku. Devojčica, čiji su roditelji odrasli ovde, a sada sa njima živi u Nemačkoj, ležala je na asfaltu. Bila je ugruvana, ali od vidnog stresa i pada, bilo mi je jasno da se guši. Izvukao sam joj jezik, izgrizla me je, ali je najvažnije da sam je spasio smrti“, prisjeća se Mijić.

Posljednji slučaj se desio 5. januara ove godine, Mrmi je spasio dijete, dobi četiri i pol godine, koje je odlutalo od kuće i izgubilo na velikoj hladnoći. Pronašao ga je u blizini rijeke Une.

„Dijete nije znalo ime roditelja, niti gdje mu se nalazi kuća. Samo je spominjalo ‘Bužim’. Dijete je bilo slabo obučeno, bez kape i rukavica, i smrznuto. Da je ostalo još malo vani, bojim se šta bi se desilo. Drago mi je da sam mogao pomoći. Ispostavilo se da je to dijete Sejfe Škorića“, kaže Zoran.

Puno priznanja i prijateljstava

Zbog svojih zasluga, Zoran je dobio 18 priznanja od asocijacija, klubova, saveza, Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. Kaže da je posebno sretan što je pronio ime rodnog mjesta po dobru i da održava kontakte sa osobama čije je živote obilježio. Najveće bogatstvo koje ima su prijateljstva koje je stekao tokom godina.

“U karijeri sam igrao i u Radniku u Bijeljini, prošao sam kroz dosta klubova, ali prijateljstva koja sam stekao zaista su veliko blago. Dobio sam poruke iz čitave Bosne i Hercegovine, dijaspore. Zahvalan sam zaista svima na podršci koju sam dobio. Ovdje sada žive i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. Nema nikakvih problema, svi gledamo kako ćemo preživjeti u ovoj krizi. Trebamo zajedno graditi ljepšu budućnost i pomoći jedni drugima. Moramo svi učestvovati u tome.“, kaže Mrmi.

Ljudska poruka

U fudbalu ističe nema neostvarenih želja, ovo mu je kaže posljednja sezona na golu Borca, a potom se planira posvetiti trenerskom pozivu. Naravno, nikada neće prestati sa pomaganjem i ‘spašavanjem’ onih kojima zatreba njegova pomoć. Za sve građane Bosne i Hercegovine, ima jednu ljudsku poruku.

„Najviše nam ljubavi nedostaje u ovoj krizi. Svako gleda sebe, nema više onih lijepih dana kada je svima bilo lijepo. Nadam se da će se pokrenuti firme i zaposlenja i zaustaviti iseljenja mladih porodica iz čitave BiH. Trebamo se poštovati i graditi ovu državu. Da život krene nabolje. Što manje politike, a što više djece u sportu. I još jednom hvala svima koji su me se sjetili i poslali mi poruku podrške”, istaknuo je Mijić.

Izvor: Al Jazeera 


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada