Patnje raseljenih Sirijaca: Promrzla djeca drhte u ruševinama

Piše: Mohamed Nour

Promrzla djeca umotana u deke koje ih ne mogu dovoljno ugrijati u hladnim zimskim danima, promukli glasići i nezaustavljivi napadi kašlja, neizvjesna sudbina i strah od napada, sve su to patnje kroz koje prolazi pedesetak porodica izbjeglih s periferije Darae na granični prelaz Nassib s Jordanom. U prostorijama nekadašnjih carinskih ureda pronašli su svoj privremeni smještaj, bježeći pred silinom napada koje izvodi avijacija vladinih snaga. 

Abu Khaled, jedna od raseljenih osoba na ovom graničnom prijelazu, kaže: „Razočarani smo u svijet, osjećamo strašnu tjeskobu na ovom graničnom prijelazu“.

„Prije dva dana smo začuli zujanje aviona sirijskog režima dok su letjeli iznad naših glava. Odletjeli su nakon što su utolili svoju žeđ za prolijevanjem krvi. Jedna cijela porodica je stradala. Poginulo je jedno dijete, a ostali članovi te porodice su teško ranjeni. Za manje od šest mjeseci, broj poginulih civila na ovom graničnom prijelazu popeo se na 11, među kojima je devet članova jedne porodice“, dodaje on.

U ruševnim objektima na graničnom prijelazu Nassib živi i devedesetogodišnja starica Um Ahmed. Ne može zaustaviti suze dok govori o sudbini koja je zadesila njenu djecu i unuke koje je Assadova ratna mašinerija učinila beskućnicima. Sada živi u jednoj od napuštenih prostorija sa svojom djecom i unucima. 

Raseljene osobe, koje su svoje utočište pronašle na graničnom prijelazu, žale se da ne dobivaju nikakvu humanitarnu pomoć i da nemaju ni minimalne zdravstvene i sigurnosne uslove za život na ovom prostoru. U blizini nema ni jednog medicinskog punkta, kažu oni.

Primorani su pješačiti po tri kilometra dnevno u jednom pravcu kako bi stigli do najbližeg mjesta Nassib radi liječenja ili nabavke osnovnih životnih potrepština. Djeca iz ovog privremenog smještaja na sirijsko-jordanskoj granici također pješače do ovog mjesta gdje pohađaju nastavu.  

Raseljeni i vojska

Pored desetaka raseljenih porodica, koje trenutno žive na graničnom prelazu Nassib, prisutan je i veliki broj vojnih kontrolnih punktova sa dosta oružja i municije.

Abu Sidra, komandant artiljerijskog puka u Hauranu, u sastavu sirijske opozicije, i jedna od osoba zaduženih za sigurnost ovog graničnog prelaza, kaže da su vojni punktovi tu iz nekoliko razloga. Jedan od njih je zaštita samog graničnog prelaza, uključujući carinsko područje i slobodnu zonu, od lopova, ali i eventualnih napada grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na slobodnu zonu. Također, sa ovih vojnih tačaka kreću i granične patrole koje rade na sprečavanju krijumčarenja oružja i droge iz Jordana u Siriju, i obrnuto.   

Komandant Abu Sidra dodaje: „To je sve što možemo učiniti na ovom graničnom prijelazu. Mi ne možemo zaštiti civile koji se tu nalaze od bombardiranja Assadovih aviona jer nemamo protuzračnu odbranu.“ 

Jordanska suzdržanost

Prema izvorima, koji su željeli ostati anonimni iz sigurnosnih razloga, Jordan pokazuje suzdržanost kada je u pitanju formiranje kampova za raseljene osobe na sirijskoj strani slobodne zone.

Jordan je zahtijevao od Slobodne sirijske vojske, koja drži pod svojom kontrolom područje graničnog prijelaz Nassib na sirijskoj strani, da ukloni oko 20 šatora koji su podignuti u toj oblasti prošle godine, zbog straha da bi to naselje moglo postati utočište za radikalne grupe koje će biti prijetnja za jordansku granicu, tvrde ovi izvori.  

Jordanski pisac i analitičar Majid Asfour kaže da će Jordan teško prihvatiti bilo kakvu ideju o osnivanju novog izbjegličkog kampa u blizini svoje granice, bez obzira o kojem se mjestu radilo. Takvi kampovi su dodatni sigurnosni teret za Jordan, naročito ako bi se ponovilo iskustvo iz izbjegličkog kampa Rukban, s obzirom na veliki broj stanovnika u tim kampovima te mogućnost da postanu utočište za terorističke grupe sposobne da izvedu napade na brojne ciljeve. 

Izvor: Al Jazeera