Pomoć u obrazovanju za romsku djecu iz Ružice

Selma Selman na prodajnoj izložbi slika za pomoć mladim Romima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kao narod bez države, Romi su stoljećima tragali za svojim mjestom pod suncem, zbog čega su često bili žrtve progona, diskriminacije, asimilacije i zločina. U Bosni i Hercegovini danas živi oko 80.000 Roma i najbrojnija su nacionalna manjina. Uprkos raznim deklaracijama koje su imale za cilj da poprave status i život Roma u našoj zemlji, sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Mnogi Romi žive na marginama društva i bez prava na život dostojan čovjeka.

Obrazovanje spada u najvažnije faktore razvoja i uspjeha svakog društva. Iako obrazovanje u Bosni i Hercegovini prolazi kroz najteži period u svojoj historiji, u vremenu kada novac diktira njegovu kvalitet i budućnost, a kod nas ga uvijek nedostaje, Romi kao siromašna nacionalna manjina najviše su pogođeni ovim fenomenom u kojem propadaju generacije talenata. Upravo je to bio glavni motiv i inspiracija mladoj bihaćkoj umjetnici Selmi Selman da pokrene projekat pod nazivom “Marš u školu” kako bi omogućila mladim Romima iz Bihaća da redovno pohađaju nastavu i da se kroz obrazovanje odupru ulasku u brak prije punoljetstva.

“Osnovno obrazovanje u BiH je besplatno, što jedan od pozitivnih strana naše zemlje, ali obrazovanje zahtijeva i materijalnu podršku djetetu kao što su osnovne stvari za školu. Pošto je u Bosni generalno jako teško naći državni posao i imati mjesečna primanja, to predstavlja jedan od velikih problema romskoj populaciji. Isto tako na području Unsko-sanskog kantona dječiji doplatak ne postoji, što također predstavlja problem svim socijalno ugroženim građanima Bihaća. Romi se upisuju u školu ali je problem izostanak u školi što proizvodi ponavljanje razreda te kasnije napuštanje”, pojašnjava Selman.

Razlog tome je, nastavlja, to što romska djeca pomažu roditeljima u fizičkim poslovima da bi doslovno preživjeli. Dodaje i kako problem ne prave roditelji, “već stanje države (političara) koja nije obezbijedila dovoljno radnih mjesta za sve”.

“Izboriti se za svoja prava trebalo bi da bude najnormalnija forma života i to sam ja uradila. S obzirom da sam na početku izgradnje ovog projekta zajedno sa BHeart Fondacijom, koja će surađivati sa mnom godinu dana, smatram da niko ne bi trebao očekivati velike promjene. Ovaj projekt je podrška romskoj djeci, a posebno djevojčicama. Ono što projekt nudi je jedan dnevni obrok svoj romskoj djeci u osnovnim školama i pet stipendija za najbolje učenice”, govori Selman.

Prodajna izložba i aukcija slika

BHeart je neprofitna volonterska organizacija koju čine Bosanke i Hercegovke koje žive u Washingtonu. Misija BHearta je da podrži projekte u BiH koji se fokusiraju na žene i bosanskohercegovačke porodice, a posebno na projekte koji imaju veze sa obrazovanjem i mladima. Istovremeno, BHeart nastoji da promoviše bosanskohercegovačku umjetnost i kulturu i da poveže bh. dijasporu u Americi sa BiH.

Zajedno sa bihaćkom umjetnicom Selmom Selman, organizovali su prodajnu izložbu i aukciju slika za prikupljanje novčanih sredstava za Selmin projekat koji ima za cilj unaprijediti status i perspektivu romske djece u Bihaću. Izložba je se održana u rezidenciji Gorana Lithella, zamjenika švedskog ambasadora u Americi, a specijalni gost izložbe bio je Haris Hrle, ambasador Bosne i Hercegovine u Americi. Sva sredstva koja su prikupljena prodajom Selminih slika, crteža i printova na izložbi, kao i na Generosity web stranici bit će poklonjena za realizaciju ovog projekta.

“Okolnosti za realizaciju projekta ‘Marš u školu’ stekle su se onda kada se nas nekoliko žena u dijaspori, dogovorilo da podržimo Selmu u tom nastojanju, jer su nam njezina životna priča i odlučnost u vezi ovog projekta bili izuzetno inspirativni. Jedna od tih naših žena, koja je bila impresionirana Selmom, bila je i Bišćanka Azra Hromadžić, koja je profesorica antropologije na Univerzitetu u Sirakuzi, gdje Selma trenutno završava magisterij i predaje. Azra je smatrala da Selma i njena ideja zaslužuju specijalnu pažnju i dobro se sjećam momenta kad smo o tome razgovarale prošle godine”, kaže Dženita Saračević iz BHeart Fondacije.

Navodi i kako je odlučujući moment bio kada je Nataša Goronja, ekspert za mikrofinansiranje i potpredsjednik za programe u Boulder Institutu, koji također ima ured u Sirakuzi, pristala da bude BHeartov implementator projekta “Marš u školu” kojeg BHeart namjerava realizirati u saradnji sa lokalnom nevladinom organizacijom Alfa iz Bihaća.

“Nakon što smo upoznali Selmu, čuli njenu priču i objašnjenje njezine formule za uspjeh, smatrale smo da ima smisla napraviti nešto slično sa djevojčicama u bihaćkom naselju Ružica, gdje je ona odrasla i da im trebamo posvetiti specijalnu pažnju, dati izvjesne materijalne preduslove, ali i reći da su važne i da zaslužuju našu pomoć kako bi one postale još jače i snažnije, te pokušale nešto napraviti od svog života”, dodaje Saračević.

Do sada su, kako kaže, sakupile pola od ukupnog iznosa kojeg žele prikupiti, a to je 15.000 dolara: “Izložba je bila veoma lijepa, atmosfera veoma topla i prijatna, a gosti na skupu su, osim BiH dijaspore, bili i Amerikanci, uglavnom oni koji žive u dijelu Washingtona u kojem se dešavao ovaj skup. Moglo se donirati bez obaveze da se kupe slike.”.

Uprkos svemu, Romi će doživjeti progres

Selma Selman već tri godine mašta o tome da pokrene projekt za pomoć romskoj djeci, posebno djevojčicama koje, prema statistici, najčešće prestaju sa školovanjem, obično nakon završenog trećeg ili četvrtog razreda osnovne škole. One ne samo da ne stiču vještine koje su im potrebne za nalaženje posla i prevazilaženje siromaštva, nego često postaju i žrtve ranog braka, koji je još uvijek veoma prisutan u romskim komunama. Selmina karijera i stalni napredak u obrazovanju ulio je dodatnu snagu i pojačao njenu odlučnost da pomogne svojim malim sugrađanima.

“Ovo je najosnovnija pomoć romskoj djeci u Bihaću kako bi im omogućili da uspješno završe jednu školsku godinu i nadam se da ću u budućnosti nastaviti sa ovakvim projektima, jer je kontinuitet jako važan. Sa ovakvom politikom kakvu mi imamo u Bosni i Hercegovini, budućnosti nema. Ali se generalno nadam da će Romi prestati biti građani drugog reda, a to se jedino može dogoditi uz pomoć edukacije. Sigurna sam da će sve veći broj djece završiti osnovnu i krenuti u srednju školu. Što se tiče Roma u Bosni i Hercegovini generalno, uz marginalizaciju, segregaciju, diskriminaciju, stereotipizaciju i klasifikaciju ovog naroda, nadam se da ćemo doći do nekog progresa”, ističe Selman.

Projekt “Marš u školu” zamišljen je kao relativno mali projekat kojim bi se, u ovisnosti od prikupljenih sredstava, pomoglo grupi od 40-ak romske djece iz naselja Ružica, tako što bi im se omogućilo da tokom jedne školske godine imaju plaćenu užinu u školi, a poseban fokus bio bi na grupi od pet pažljivo selektiranih djevojčica koje bi, osim ručka, dobile dopunske časove iz engleskog, informatike i rada na računarima ili njima nekih posebno zanimljivih predmeta ili oblasti u kojima žele da se usavrše.

Poslije završenog svakog školskog semestra ove djevojčice bi za redovno pohađanje škole i dobar uspjeh dobivale dodatne novčane nagrade, a za cijelu grupu djevojčica bi bile organizovane radionice u liderstvu, zanimljive posjete nekim umjetničkim događajima i ljetni kampovi.

Sve navedeno će uveliko ovisiti o tome koliko novca se uspije sakupiti kroz kampanju koja je pokrenuta prije nekoliko sedmica, a koja je dodatno pojačana fundraising skupom koji je upriličen 10. decembra. Ukoliko se skupi samo jedan dio novca, onda bi fokus organizatora bio isključivo na grupu djevojčica, čiji broj bio ovisio od skupljenih sredstava.

Ovakvi projekti bude nadu u bolje sutra ne samo romske, već i ostalih populacija koje žive na području Bosne i Hercegovine, jačaju osjećaj solidarnosti i potrebe da se ljudima, posebno mladima, pomogne bez obzira na vjeru, rasu ili naciju. Primjer Selme Selman, mlade urbane umjetnice iz Bihaća, dovoljno govori u kom pravcu ova zemlja treba investirati većinu svojih napora i materijalnih sredstava, a to je kvalitetno obrazovanje.

Izvor: Al Jazeera