‘Ustašizacija’ zemlje uz filmove, pjevače i nogometaše

U Hrvatskoj su u posljednjih 20 godina škola i povjesničari prestali biti žarište znanja (Pixsell)

Piše: Tomislav Šoštarić

Povjesničari ocjenjuju da prikazivanje filma Jakova Sedlara Jasenovac – istina u Strukovnoj školi u Sisku na vjeronauku i gostovanje pjevača Marka Perkovića Thompsona u Katoličkoj školi u Šibeniku nisu primjereni iz više razloga, a pogotovo onih pedagoških i stručnih.

Dok se Thompsonu zamjera korištenje ustaškog pozdrava “Za dom… spremni” te ikonografija na koncertima, dio stručne javnosti i mnogi kritičari u Hrvatskoj smatraju Sedlarov film povijesno-revizionističkim falsifikatom, koji vrvi nevjerodostojnostima i iskrivljenim tumačenjem nekih povijesnih događanja, što ide u smjeru relativiziranja događaja kao što su zločini ustaških vlasti za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Hrvatski povjesničar Tvrtko Jakovina komentira da su škole u svakom režimu bile poligon za ideologiju, no da se ovdje pokazuje tip simbioze ekstremne desnice, koja je godinama kapilarno i namjerno ulazila u škole.

“Ovo su sada potpuno otvorene, nepedagoške i ideološke inicijative… Film nije zabranjen, pa po tom modelu onda možete sve”, kaže Jakovina te podsjeća da je i hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao da u filmu nije uočio ništa problematično, pa se može smatrati i dobrodošlim.

Jakovina smatra da je na djelu “ustašizacija zemlje”, a posebno problematičnim ocjenjuje to da iza prikazivanja filma, ali i gostovanja Thompsona u školi, kako kaže, stoji Katolička crkva.

“Kad to dolazi uz Crkvu, uz vjeroučitelja i časnu sestru, onda je bilo kakav vid kritike ili upozoravanja da je nešto problematično još teže”, kaže Jakovina za Al Jazeeru.

Škole više nisu žarište znanja

Drugi hrvatski povjesničar Neven Budak smatra da način na koji je film prikazan u školi nikako nije primjeren, ali i da je to prvenstveno stručno, a ne ideološko pitanje.

“To bi se moglo prikazati pod uvjetom da je na nastavi povijesti i da nastavnik stručno komentira i uputi učenike na očiti falsifikat i ono što je u filmu netočno. Ali, ne na vjeronauku i ne bez tih komentara, ili tako da se prikaže kao vjerodostojno tumačenje toga što je Jasenovac bio”, kaže Budak.

Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu kaže da su u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina škola i povjesničari prestali biti žarište znanja, a na trendove u društvu, i kada se radi o prošlosti, puno više utječu pjevači, nogometaši ili svećenici, redom nepovjesničari, i smatra to velikim problemom za društvo.

Kaže kako historiografija, udžbenici povijesti i programi nastave povijesti nikada nisu zagovarali Nezavisnu Državu Hrvatsku, niti su “Za dom… spremni” smatrali starim hrvatskim pozdravom, a niti su ustaške čelnike Rafaela Bobana, Juru Francetića ili Milu Budaka smatrali uglednim Hrvatima.

“Međutim, u zadnjih 25 godina, raznoraznim kanalima, u koje ubrajam i zadnje postupke u školama u Sisku i Šibeniku, upravo su primjer pojava s kojima se društvo mora boriti”, kaže Klasić.

Oliver Frljić, kazališni redatelj i intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, čije projekte i izjave dio desne političke scene smatra provokacijama, a sam se Frljić često žali da prima učestale prijetnje, jedan je od onih koji su ministra Hasanbegovića ranije prozvali zbog njegovog stava o filmu.

‘Filmu se pridaje prevelika važnost’

“Kad ministar kulture za najnoviji film Jakova Sedlara, koji je prokazana krivotvorina, za koju bi se u nekim drugim zemljama sjedilo u zatvoru, kaže da je to je najbolji put da se konačno rasvijetle brojna kontroverzna mjesta iz hrvatske povijesti, onda je jasno da je galopirajuća fašizacija postala državni projekt za koji se koriste sva raspoloživa sredstva”, rekao je Frljić.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac, između ostalog, odgovarajući na pitanje o bojkotu službene komemoracije u Jasenovcu, izjavio je za Radio-televiziju Srbije da “kada netko djeci na vjeronauku pušta film Jakova Sedlara o Jasenovcu, koji je čista laž i falsifikat, onda želimo da se to osudi i da se jasno kaže da je to način obnavljanja ideja i vrijednosti tog režima”.

Ministar Hasanbegović ranije je, uz spomenutu ocjenu, rekao da “cjelovitu istinu u svim aspektima nikada nećemo saznati do kraja, ali je ideal pokušati se njoj približiti koliko god je to moguće. Suočiti se trebamo sa svim mračnim stranama, ali u pozadini tog suočavanja uvijek mora biti samo istina.”

Također je u jednom istupu, rekavši da je film gledao samo jednom, kazao da se producirati mogu različiti filmovi te ne vidi razloga da se tom pitanju pridaje tolika važnost.

“Konačni pravorijek o povijesnoj istini mogu dati samo kompetentni povjesničari. Uloga države je omogućiti istraživanja, i to treba uistinu depolitizirati”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera