Pregled odbrane usvojen, nacionalizam i dalje prisutan

Oružane snage umjesto 10.000 ubuduće će imati 9.200 oficira, podoficira i vojnika (Al Jazeera)

Iako je BiH usvojila Pregled odbrane, vojni analitičar Berko Zečević smatra da je u Ministarstvu odbrane te zemlje i dalje dominantan nacionalni i politički utjecaj određenih strana koje učestvuju u kreiranju politike.

“Sama konstatacija da se na Pregledu odbrane radilo dugo, ne znači da on predstavlja maksimum za BiH. To je minimum onoga što smo uspjeli da dogovorimo. Nama nije cilj da izvučemo maksimum potencijala kojeg BiH ima na tom polju“, smatra Zečević.

Za pohvalu je s druge strane, kaže, što je dokument uopće usvojen nakon toliko godina.

BiH je nakon dugih i teških pregovora uz, kako je ministrica odbrane Marina Pendeš kazala, mnogo odricanja, uspjela da u dokumentu sroči viziju vojnog razvoja u narednih 10 godina.

Modernizacija helikoptera

Bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić kaže da je glavni aspket Pregleda odbrane modernizacija helikoptera, kako zbog funkcionalnosti Oružanih snaga, tako i zbog potrebe da se pomogne u gašenju požara, prilikom poplava i medicinske evakuacije, a da on podrazumijeva da se napravi još jedan plan za modernizaciju vojske.

“To je jedan od dokumenata koji je predstavljen u kontekstu vojnog razvoja BiH. On projektuje oblik, obim, strukturu i neke pravce oružanih snaga. Njegovim usvajanjem BiH praktično ispunjava jedan nepisani, ali važan uvjet za aktiviranje MAP-a (Membership Action Plan) i za nastavak napretka prema punopravnom članstvu u NATO“, tvrdi Cikotić i dodaje da se Pregled odbrane svake godine treba analizirati i da se moraju unositi korekcije.

Oružane snage umjesto 10.000 ubuduće će imati 9.200 oficira, podoficira i vojnika. Također, smanjuje se i aktivna rezerva sa 5.000 na 4.600 ljudi.

Cilj je stvaranje efikasnijih Oružanih snaga BiH, tako što bi se novac, kako je rekao načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Anto Jeleč, umjesto na kadar, trošio na modernizaciju.

“Taj broj vojnika je priuštiv. Ovaj dio novca koji ne budemo trošili na personal ostavit ćemo za modernizaciju sa tendencijom da ga stalno povećavamo, jer dobra strana su vojnici, ljudi, a oprema je zastarjela“, rekao je Jeleč ranije.

Kritike nakon usvajanja Pregleda odbrane nisu izostale. Tako je nekadašnji zamjenik ministra odbrane Emir Suljagić postavio pitanje zašto se otvara novo skladište oružja i municije u bh. entitetu Republika Srpska kod Sarajeva.

Cikotić priznaje da Pregled odbrane daje razloge svim stranama koje učestvuju u pregovorima da izraze nezadovoljstvo ili frustracije, ali razlog za otvaranje skladišta nalazi u tome da u Federaciji BiH postoje četiri skladišta municije, a u RS-u jedno.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je, kaže, tražio da se ukinu dva skladišta u FBiH.

“Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović to iz praktičnih razloga nije htio da prihvati. Postignut je dogovor da se reaktivira jedno od ranijih skladišta pa da i RS ima dva, da bi se poštovao taj princip balansa dva naprema jedan“, kaže Cikotić.

Zastarjelost opreme

Suljagić je naveo da se Pregledom odbrane urušava i jedna vojna brigada.

“Formirana su tri nukleusa etničkih vojski, jedina naša istinski multietnička jedinica – brigada taktičke podrške je očerupana brutalno, ultimatumom, i to tako što su tri najvažnija elementa u toj jedinici, vojno-obavještajni bataljon, bataljon vojne policije i bataljon veze, stavljeni pod nadležnost operativne komande“, kazao je Suljagić za Al Jazeeru.

Cikotić odbacuje takve navode.

“Iz te glomazne brigade, na jedan neracionalan način organizovanja, odlučili smo da tri bataljona, koja su manje-više u svim vojskama direktno vezana za viši nivo komandovanja, vojno-obavještajni, bataljon vojne policije i bataljon veze, vežemo za operativnu komandu. Ništa nije bitno promijenjeno, brigada je ostala i mislim da će sada biti funkcionalnija“, kaže on.

Berko Zečević je mišljenja da je veliki problem Oružanih snaga BiH zastarjelost opreme, a upravo Pregled odbrane nalaže povećanje vojnog budžeta da bi se dosegao NATO standard izdvajanja dva posto BDP-a za sektor odbrane.

“Oružana oprema, informaciona oprema, kontraobavještajni rad, tenkovi, helikopteri… Postoji žestok unutar same BiH da se ulažu bilo kakva sredstva u jačanje oružanih potencijala BiH“, navodi Zečević.

Ključno je, po njemu, da u BiH ne postoje suprostavljeni interesi koji ugrožavaju dva entiteta.

Nadzor nad oružjem i municijom u BiH

Smatra da je izjava Emira Suljagića o otvaranju skladišta oružja i municije u RS-u može kod ‘običnog’ naroda da izazove tenziju koja je iracionalna.

“Nijedan entitet nema direktni nadzor nad oružjem i municijom u BiH, tako da ne može iznenaditi nikoga u nekoj kriznoj situaciji. NATO i EUFOR su u stanju da u veoma kratkom roku spriječe neke snage koje bi htjele da preuzmu oružje ili municiju“.

Generalno gledajući, za Zečevića je pozitivno to što je napravljen veliki napredak u smislu slanja bh. vojnika ne edukaciju.

“Pokušavamo ostvariti profesionalizaciju Oružanih snaga BiH u kadrovskom smislu“, kaže.

Zaključuje da bi se to usvojenim Pregledom odbrane trebalo dodatno poboljšati.

Važna stavka Pregleda odbrane je i odluka da se  smanji broj lokacija perspektivne nepokretne vojne imovine sa 63 na 57.

Ključno za aktiviranje MAP-a je knjiženje te vojne imovine, što dijelom osporavaju vlasti u RS-u. To pitanje bi se, između ostalog, daljnjom razradom Pregleda odbrane trebalo riješiti.

Iz Ministarstva odbrane je saopćeno da su neperspektivnim vojnim objektima proglašene kasarne u Foči, Kalinoviku i Ugljeviku.

Pregled odbrane blokiran je 2009, a sedam godina nakon toga je dokument usvojen.

Izvor: Al Jazeera