Dubrovnik otkazao ‘gostoprimstvo’ Houellebecqu, javnost podijeljena

Kazališni redatelj Mario Kovač smatra da su, kako kaže, prava meta napada Dubrovačke ljetne igre (Grgo Jelavic / Pixsell)

Piše: Tomislav Šoštarić

Odluka o skidanju predstave nastale prema djelu Michela Houellebecqa “Elementarne čestice” s repertoara Dubrovačkih ljetnih igara, zbog upozorenja i preporuke Ministarstva unutarnjih poslova da bi izvođenje predstave predstavljalo sigurnosni rizik, podignula je mnogo prašine u hrvatskoj kulturnoj javnosti.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u četvrtak kako osobno stoji iza preporuke da predstava ne bude izvedena.

Ocijenio je kako se radi o izvedbi iza koje stoji “deklarirani islamofob”.

Direktorica dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, Mani Gotovac, za Al Jazeeru je izjavila kako je roman ”Elementarne čestice” izdan 1998. godine i  jedan je od najpopularnijih i najprevođenijih u svijetu i skidanje predstave s repertoara za nju je alarmantno.

“Radi se o romanu koji govori o egzistencijalnim pitanjima čovjeka, prvenstveno muškarca i žene u današnjem vremenu”, kaže Gotovac.

Dodaje da u njemu nema nijedne političke aluzije na bilo koju religiju ili takvo što.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić je, dan ranije potvrdio da je tražio sigurnosnu procjenu izvođenja predstave po djelu pisca Michela Houellebecqa, istakavši kako je riječ o autoru čiji stavovi o islamu mogu biti uvredljivi za Dubrovčane i njihove goste.

‘Okrutna formulacija’

Kaže da su ga izabrali za svoj repertoar, jer smatraju da Dubrovačke ljetne igre trebaju izvoditi najbolja djela.

“A to što u Hrvatskoj nitko ne čita, pa u tome neki vide sigurnosni rizik, nije moj problem nego njihov”, rekla je Gotovac.

Gotovac dodaje da se i ne mora čitati, ali da bi se onda oni koji ulaze u ovakve procjene trebali informirati, primjerice kod izdavača Houellebecqovih djela, u Ministarstvu kulture ili u Dubrovačkim ljetnim igrama, prije nego se donese “okrutna formulacija kao što je sigurnosni rizik”.

Sve se, kaže, događa zbog nepoznavanja činjenica, neznanja i neinformiranosti, pa navodi kako se napad na redakciju satiričnog francuskog magazina Charlie Hebdo slučajno dogodio na isti dan kada je izdan Houellebecqaov roman “Pokoravanje”, a koji nema nikakve veze s “Elementarnim česticama”.

Glumica Jelena Miholjević, koja je dio ansambla skinute predstave, kaže kako je zgrožena i šokirana ovom odlukom za koju smatra da je “put bez povratka”.

“Oko toliko ozbiljnih stvari nitko ne reagira, a sad je problem predstava prema djelu jednog velikog pisca koja se već pet godina igra u Parizu i gledalište je krcato”, kaže Miholjević.

Miholjević kaže da se nije nadala da bi se moglo dogoditi da se tako veliki pisac miče s pozornice te da ne zna za sličan primjer u demokratskim zemljama.

‘Zlobna i provincijalna sredina’

“To samo pokazuje koliko smo zlobna i provincijalna sredina. Zatečena sam. Svaka cenzura u umjetnosti je vrlo bolna, cenzura je opasna stvar”, kaže Miholjević te naglašava da ovo može imati dalekosežne posljedice za hrvatsku kulturu.

Ističe da je odluku vrlo negativno doživjela kao netko tko je u toj predstavi trebao sudjelovati.

Kazališni kritičar Jutarnjeg lista, Tomislav Čadež, smatra da je ovo samo još jedan pokazatelj da se u Dubrovniku misli samo na turizam i ukoliko je neki dotok novca ugrožen, bit će zabranjeno bilo što.

Po njemu, iza svega se krije želja za novcem. “Ne treba im umjetnost, nego čuvanje imidža grada, prodaja sladoleda, šetači po zidinama i to se ne smije ugroziti”, kaže Čadež.

“Sve kontroverze treba u korijenu sasjeći. A takve su i Igre. One služe kao ilustracija turističke idile”, smatra Čadež.

Kazališni redatelj Mario Kovač smatra da se ne radi o pametnoj odluci. ”Elementarne čestice” smatra jednim od najboljih suvremenih romana koje je čitao.

Kaže kako postoje djela koja su velika bez obzira na kontroverznog autora, koji čak može biti i negativna ličnost. 

“Odluka bi imala rezona kada bi se radilo o uprizorenju nekog od Houellebecqovih djela koje imaju veze s islamom, ali ‘Elementarne čestice’ s tim nemaju veze”, kaže Kovač.

Budući da je, kako kaže, objašnjeno da se radi o savjetu, a ne zabrani, smatra da bi direkcija Igara trebala iskazati elementarnu građansku odgovornost i postaviti predstavu na repertoar.

‘Kultura postala žrtva turizma’

S druge strane i Kovač smatra kako se radi o odluci koja, zapravo, ima daleko više veze s novcem. Nekada je, kaže Kovač, cijeli Dubrovnik bio kazalište i grad je živio s Igrama, predstave su se igrale u raznim prostorima, a danas su tamošnjim vlastima sporedne – u fokusu je turizam. 

“Od ponosa grada, Igre se danas doživljavaju kao nešto što smeta da se u što kraćem vremenu nakrca što veći broj turista. Kultura je postala žrtva turizma”, kaže Kovač.

Stoga smatra kako se radi o lažnoj i neiskrenoj brizi za osjećaje vjernika muslimana, jer u Houellebecqovom romanu po kojem se radi predstava, ponavlja, o tome nema spomena.

“Mislim da se koristi njegov negativan imidž da se prikrije prava meta napada, a to su Dubrovačke ljetne igre”. 

Redatelj Ivica Buljan trenutačno je na putu i nije bio dostupan za komentar.

U ime Hrvatskog društva dramskih umjetnika situaciju je kratko komentirao predsjednik Društva, Slavko Juraga.

On se slaže kako predstava nema veze s religijskom tematikom i sličnim temama, ali podsjeća da autor romana ima.

Istaknuo je kako nije upoznat sa svim detaljima ali, koliko zna, riječ je o preporuci da se ne izvodi ne djelo, već autor koji bi mogao izazvati neželjene reakcije.

“To je normalna preporuka, nije zabrana niti cenzura, već sigurnosna procjena i ne vidim u čemu je problem. Ne osjećam to kao cenzuru”, kazao je Juraga.

Redateljica Snježana Banović slaže se s Gotovac kako je odluka o skidanju predstave s repertoara Igara katastrofalna te ocjenjuje da to ukazuje na postojanje autocenzure. “Sve to samo je rezultat potpunog pada sustava i svakog kriterija”, kazala je Banović.

Strah od rastjerivanja turista

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Dubravka Vrgoč, pita se što se zapravo zabranjuje: “nepostojeća predstava na kojoj rad još nije ni započeo i za koju ni ne znamo kako će izgledati, ili autor kojeg se tako stavlja u neki drugi, politički kontekst (?)”.

“U današnje vrijeme svaka je cenzura, malo je reći, neobična pojava jer takva su vremena ipak iza nas”, kazala je Vrgoč Hini.

Tim više je to neobično, jer se radi o djelu koje se izvodi po europskim pozornicama, smatra, a s repertoara nije skinuto ni u Francuskoj, iako se strah od mogućeg terorizma i pitanje njegove kontroverznosti povezuju s autorovim izjavama o muslimanima i pojavljivanjem na naslovnici satiričnog lista Charlie Hebdo.

Redatelj Krešimir Dolenčić, slično kao i Čadež i Kovač, smatra kako je odluka posljedica pritisaka dionika “tzv. izvanpansionske potrošnje u Dubrovniku – vlasnika kafića, hotelijera i ostalih” – koji se plaše da bi im postavljanje predstave kontroverznog pisca moglo “rastjerati turiste”.

Kad se uopće postavi pitanje hoćemo li postaviti predstavu pisca koji se nalazio na naslovnici Charlie Hebdoa, na njega naprosto nema odgovora, jer tko će onda biti taj koji će zanemariti takvo pitanje, smatra Dolenčić. “Zakotrljao se domino efekt koji je doveo do zabrane”, kazao je.

Napomenuo je kako se radi o jednom od pet najboljih svjetskih pisaca koji je trebao imati premijeru na Igrama.

“Kad policija skida predstave to je odvratno i užasno, to je katastrofa o kojoj se više od toga ništa ni ne može reći. Kad se tako nešto dogodi, gdje smo onda i što smo mi?”, zapitao se.

Pisci: Nejasna odluka

Na preporuku MUP-a  kako bi izvođenje te predstave predstavljalo sigurnosni rizik, reagirali su i Hrvatski PEN centar te Hrvatsko društvo pisaca.

Istaknuli su kako je odluka o zabrani predstave nejasna, te da ukazuje na nerazvijenost u Hrvatskoj poštivanja slobode govora i umjetničkog izražavanja.

“Olako odbacivanje elementarnih ljudskih, političkih, autorskih… sloboda u ime bilo gradske, bilo regionalne, bilo nacionalne sigurnosti… nisu ništa do malograđanski kukavičluk, monokulturni i monokonfesionalni strah od drugog, vježbanje parohijalne ignorancije i odustajanje od temeljnih i gorućih pitanja”, stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednica PEN centra Nadežda Čačinović, i predsjednik HDP-a Nikola Petković.

“Ne osuđujemo samo netolerantnost već reagiramo i na proizvoljnosti i konstrukcije koje izmišljaju moguće reakcije koje bi, kako smo čuli, mogle narušiti turističku idilu i ekonomski profit Grada Dubrovnika”, napominje se u priopćenju.

Ministar Ostojić rekao je ranije kako je točno da se radi o preporuci, jer MUP ne može zabraniti određenu predstavu ili sugerirati da se ona ne odigra, već je na pitanje ravnateljice Dubrovačkih ljetnih igara postoji li sigurnosni rizik oko izvođenja predstave tog redatelja, odgovoreno da postoji sigurnosni rizik.

“Ja stojim iza toga. Mislim da je važno da se takva stvar uvaži. Ja ne mogu iznositi detalje, ali u situaciji kada imate da je netko deklarirani islamofob, onda nema potrebe da dolijevate ulje na vatru, pogotovo ne u sredini gdje je integracija islamske zajednice takva kao što je u Dubrovniku i u vrijeme turističke sezone kada nama takav događaj zaista ne treba”, rekao je Ostojić.

Izvor: Al Jazeera i agencije