Umjetnici raskrinkali metode obavještajaca

Piše: Tim Gaynor

SCOTTSDALE, ARIZONA – Dok se Abu Omar kretao prema džamiji u Milanu gdje je bio imam, agenti američke Centralne obavještajne agencije (CIA), u zajedničkoj akciji s italijanskim službama sigurnosti napail su ga biber-sprejom i strpali u kombi.

Omar je američkim vojnim avionom prebačen iz  baze Aviano u Egipat, gdje je četiri godine bio pritvoren bez suđenja. Tvrdi da je za to vrijeme ispitivan, mučen strujom i zlostavljan.

Mutne, loše fotokopirane kopije pasoša šest agenata CIA-e traženih zbog otmice Omara u februaru 2003 sada su dio jedinstvene izložbe kojom umjetnici žele objelodaniti tajna djelovanja američkog sigurnosnog aparata.

”Praćenje prolaznosti” [Hasan Elahi]

Elahi, koji je kasnije stavljen na državnu listu nadzora terorista, odgovorio je tako što posljednjih 12 godina na internet u realnom vremenu postavlja svoju lokaciju, kao i račune te hiljade fotografija svojih jela, aerodroma kroz koje prolazi te čak i kupatila u koja odlazi, u orvelijanskom činu samonadzora.

”Ovo je moja reakcija na ovu situaciju i objelodanjivanje iste”, rekao je Elahi o svom projektu ”Praćenje prolaznosti”.

”Svi imamo neki zapis o tome gdje smo bili i šta radimo … Nadam se da će gledalac, dok bude u ulozi agenta FBI-a, shvatiti da bi to mogli biti i oni.”

Direktor CIA-e John Brennan nedavno je kazao da bi ponovno dobijanje povjerenja javnosti ”učinilo rad sviju nas lakšim i boljim”.

Uprkos otkrićima aktivnosti tajne države, koje predstavljaju prekršaje i zaobilazak zakona i često testiraju vrijednosti etičkog ponašanja, ovu izložbu je pozdravio najmanje jedan bivši špijun.

”Ona je vrlo bitna zbog vrste ispitivanja koja postoji i različitih tehnika koje su korištene u prikupljanju obavještajnih podataka, ne samo danas, nego kroz historiju”, rekao je Richard Post, bivši agent CIA-e i bivši predsjednik odjela Udruženja bivših obavještajnih radnika u Arizoni.

”Vrlo je zdravo to što  imamo grupu vrlo motivisanih građana koji su zainteresovani da pokušaju osigurati da Vlada čini sve što može kako bi radila u korist svih nas, poštujući naše nacionalne tradicije, baštinu i slobode.”

Izvor: Al Jazeera