Radulović: Budućnost u zajedničkom turizmu

Budva postaje sve popularnija destinacija i u zimskom periodu (Al Jazeera)

Piše: Fahrudin Smailović

Na listi turističkih destinacija u svijetu koje će privući najviše turista u budućnosti, a koji je sastavio američki portal Business Insider, Crna Gora se našla na drugom mjestu.

Među 50 turističkih destinacija koje će privući najviše pažnje stranih turista u narednih deset godina našla se, osim Crne Gore, Bosna i Hercegovina na 49. mjestu, Hrvatska na 45. i Albanija na 42. mjestu.

Prema spomenutoj listi, Namibija će biti najprivlačnija destinacija turistima. Lista je sastavljena na osnovu podataka Vijeća za turizam u svijetu (WTTC). Oni su uporedili podatke o razvoju zemalja u svijetu i o doprinosu sektora turizma ekonomiji zemalja u narednih 10 godina.

Žarko Radulović, suvlasnik hotela Splendid u Budvi i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, rekao je za Al Jazeeru da Crnogorci, zahvaljujući ”balkanskom sindromu”, obično čekaju da ih neko drugi pohvali kako bi spoznali svoju vrijednost.

“Nama je potreban neko iz Amerike da nam to saopšti. I što je najstrašnije – svi u okruženju to prihvataju kao fakat”, kazao je on.

Pored te svijesti i znanja o vlastitim potencijalima, potrebno je i samopouzdanje: “A to znači puno rada, što nama ne ide u prilog. Međutim i Crnogorci se kvare, odnosno dio njih – počeli su da rade i to je velika šansa za nas”, ocijenio je predsjednik Turističke organizacije Crne Gore.

Investiranje u infrastrukturu

U izvještaju Business Insidera navodi se da nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji Crna Gora ulaže značajna sredstva u potrebnu infrastrukturu. Radulović kaže da infrastruktura u ovom trenutku nije dovoljno razvijena.

Potencijali sjevera

“Sjeverni i centralni dio Crne Gore upravo imaju najveći potencijal. Izgradnjom autoputa Bar – Boljari cijeli centralni i sjeverni dio Crne Gore dolazi u punu funkciju.

U toku je izgradnja puta između Plava i Podgorice u dužini od 42 kilometra, koji ide dijelom kroz Albaniju. Plav je sa Gusinjem jedan od najljepših predjela Crne Gore, možda i Balkana”, kaže Radulović.

“Crna Gora akumulira onoliko novca koliko može i gradi infrastrukturu toliko koliko može da napravi. Međutim, daljim razvojem i otvaranjem novih velikih investicija u turizmu sigurno će infrastruktura da to prati”, kaže on.

Prvi uslov je privući investitore i stvoriti ambijent da se ostvare te investicije – da se obogati i proširi sadržaj, da se podigne nivo usluge i kvantitativno i kvalitativno. “U tom trenutku Crna Gora stupa na turističku mapu svijeta u punom kapacitetu.”

Ljetna sezona u Crnoj Gori se iz godine u godinu produžava. U zimskom periodu se nude brojni sadržaji – kongresi i razni drugi događaji. “Stvorili smo brend dočeka Nove godine u Budvi. U taj grad dođe po 50 hiljada turista za Novu godinu. Polako se nešto dešava i ide u boljem pravcu”, kaže Radulović. 

Predrasude o turizmu

BiH: Turizam najprisutniji u Sarajevu

Prema spomenutoj listi, Namibija će biti najprivlačnija destinacija za sve turiste koji vole putovati svijetom.

Nakon Namibije na listi se nalaze Crna Gora, Zambija, Angola, Kina, Gabon, Burma, Kambodža, Tajland i Cape Verde.

“BiH se uglavnom oporavila od devastirajućih posljedica rata. Sektor turizma je najprisutniji u Sarajevu, sa svojom osmanskom arhitekturom. Planinski turizam je vrlo popularan, a u zemlji postoje i mnogi skijaški centri”, kaže se za BiH na ovom portalu.

Napominje se kako bi putovanje u svjetske metropole u budućnosti moglo postati dosadno i razočaravajuće iskustvo, navodi agencija Anadolija.

“Sadašnje poznate turističke destinacije, kao što su Pariz i New York, svake godine ugoste veliki broj posjetilaca, da bi u budućnosti putovanje u ove gradove moglo postati razočaravajuće iskustvo zbog velikih gužvi, preskupih hotela i loših restorana”, navodi Business Insider.

Dodaje se kako je logično da će turisti sve više posjećivati neke druge, manje poznate svjetske destinacije.

Bavljenje turizmom u našoj regiji shvaćaju kao lak izvor prihoda, mada je to predrasuda. Turizam je proces u kojem učestvuje cijela država.

Turizam počinje onog trenutka kada avion sleti na tivatski, podgorički ili sarajevski aerodrom i kada turista izađe iz aviona.

“Turista prvo sreće pasošku kontrolu. Ako je taj službenik namršten, ako mu baca pasoš i ne zna da ga pozdravi na nekom od stranih jezika, ta predstava već ne obećava”, kaže Radulović.

”Predstava” traje dok se gost ne vrati u avion: “Ako svi nismo na nivou potrebnom za turizam, taj turista neće nikad više poželjeti da dođe da gleda tu predstavu i neće nikada predložiti nikome drugom da pogleda tu predstavu”, dodaje on.

Povezivanje regije

Radulović kaže da se regija mora povezivati kroz biznis, jer Crna Gora sama za sebe nije dovoljna.

“Ako Crna Gora predlaže i Sarajevo i Mostar i Zlatibor i Drač u Albaniji, to je već snaga, jer niko na Balkanu nema ni Pariz, ni London, ni Beč, ni Rim, pa da mu to bude glavni motiv da dovuče nekog gosta”, smatra Radulović.

Prema njegovoj ocjeni, regija mora skupiti kritičnu masu pozitivnih, interesantnih stvari, biti jača i primamljivija nego što je jedan Beč i jedan Pariz.

Sami za sebe, centri u regiji nemaju tu kritičnu masu, ali zajedno imaju, zaključio je Radulović.

Slijedi grafički prikaz najatraktivnijih turističkih destinacija, koje je objavio Business Insider:

50 emerging holiday hotspots

Izvor: Al Jazeera