Meksiko: ‘Od malih nogu’ u borbu s bikovima

U Meksiku je pokrenuta kampanja čiji je cilj spriječiti obuku djece za borbe s bikovima. U Španiji je ta starosna granica 16 godina, ali u Meksiku ona ne postoji. Pristalice tvrde da je riječ o tradiciji koju treba sačuvati, dok protivnici insistiraju da je riječ o nepotrebnom riskiranju dječijih života i žrtvovanju životinja.

Trenutak ponosa za osmogodišnjeg Edsona – njegova je prva borba s mladim bikom. Njemu su borbe s bikovima u krvi. Pokazuje svoj plašt i mač… Plaši se da bi mogao biti povrijeđen, ali sanja da jednog dana obiđe svijet.

“Želim biti slavni borac s bikovima. Želim da mnogi ljudi dolaze i gledaju kako se borim”, priča Edison.

Državne akademije

Tri puta sedmično ide na časove u areni u Guadalajari, gdje stanovnici dolaze kako bi posmatrali borbe. Za većinu učenika borbe s bikovima su porodična tradicija. Kažu da im je to u genima od doba španske kolonizacije. Treneri ih uče disciplini i fokusu i kažu da je najbolje početi dok su još mali.

“Potrebno je mnogo vremena i predanosti da bi neko postao profesionalni matador. Što ranije počnu, imaju više vremena da se pripreme”, kaže trener Pablo.

“Širom Meksika ima 15 državnih akademija. Treneri insistiraju da to nije tradicija koja nestaje. Ali, kritičari smatraju da je jednostavno pogrešno izlagati malu djecu takvom nasilju”, izvještava iz Guadalajare reporterka Al Jazeere Rachel Levin.

Na snimku iz Kolumbije, najslavnijeg dječaka matadora, poznatog po nadimku Michelito, bik je više puta oborio na zemlju. Počeo je trenirati sa samo pet godina. Organizatori su optuženi za iskorištavanje djece kako bi privukli posjetioce.

U Meksiku nema starosne granice za borbe s bikovima. Kongresmen Salvador Caro pokušava zabraniti praksu koju smatra ravnom zlostavljanju djece.

Igra ili nasilje

“Dosta nam je nasilja. Svakog dana sve više Meksikanaca želi da se ta vrsta nasilja zabrani. Meksiko, Kolumbija i Peru su jedine države u Latinskoj Americi koje promoviraju borbe s bikovima”, izjavio je Caro.

Gledajući sa tribina, Edsonovi roditelji priznaju da njihov sin još ne shvata opasnost kojoj je izložen.

“Ne znamo vidi li svoju budućnost u ovome. To je za njega trenutno igra. Kasnije ćemo vidjeti ima li ono što je potrebno za taj posao”, kaže njegov otac.

Roditelji kažu da će ga podržavati sve dok sam ne odluči je li zaista vrijedno riskirati život u borbama s bikovima ili ne.

Izvor: Al Jazeera