Dolaskom krize raste i krivotvorenje hrane

Šest mjeseci prošlo je od izbijanja skandala s konjskim mesom, što je najveća prehrambena prijevara zabilježena u Europi u novijoj povijesti, no eksperti upozoravaju kako takve prijevare mnogo veći problem nego što se misli.

Dolaskom ekonomske krize, upozoravaju upućeni, krivotvorenje hrane je u porastu, iako su izbijanjem skandala s konjskim mesom, koje se prodavalo kao govedina, Europljani ostali zgroženi.

Postavilo se pitanje što jedemo i javila se potreba za praćenjem lanca distrubucije hrane.

„Nisam se pretjerano iznenadio. Nisam očekivao da će koristiti konjetinu, ali u drugim djelovima svijeta prijevare s mesom su vrlo česte. To je bio samo jedan primjer prijevare. U Kini smo vidjeli gore slučajeve, jer su podvaljivali i meso štakora“, tvrdi Mitchell Weinberg, osnivač i glavni direktor Inscatech, tvrtke koja je stvorila jedinstvenu metodologiju za zaštitu svjetskih lanaca isporuke hrane.

Osim lažnih dizajnerskih satova, torbica i naočala inspektori vrlo često naiđu i na krivotvorenu hranu i piće, a upravo je najveći problem – alkohol.

Krivotvorenje postalo ‘novi sport’

„Bollingerov šampanjac smo zaplijenili u lokalnoj prodavaonici. Lažni šampanjac lošije je kvalitete, a crvena etiketa očito je isprintana na kućnom štampaču. Kad je uporedite s orginalnom, vidite da su zlatna slova otkucana. Obično tražimo i pravopisne greške“, ukazuje Russell Bignell, trgovinski inspektor londonskog okruga Wandsworth.

Europol poručuje potrošačima da paze šta kupuju, jer je zbog ekonomske krize krivotvorenje postalo novi sport.

„Izazov za države je to što mogu djelovati tek kad roba dođe na granicu, jer većina te hrane i sastojaka dolazi iz drugih dijelova svijeta. Države zaista jako malo mogu uraditi na zaštiti od krivotvorenja hrane. Važnu ulogu ovdje može odigrati privatni sektor“, dodaje Mitchell Weinberg iz Inscatecha.

Testiranje hrane povećalo se tek nakon skandala s konjskim mesom, ali to opet ne rješava suštinski problem.

Prvi korak u borbi protiv prijevara trebaju napraviti najveći svjetski proizvođači hrane, a to je da napokon počnu provjeravati svoje dobavljače.

Izvor: Al Jazeera