Sjećanje na ubijene iz kosovskog sela Meja

Na Kosovu se u subotu obilježava Dan nestalih osoba. Tokom rata 1999, prema podacima Fonda za humanitarno pravo, ubijeno je više od 13.000 ljudi, a traga se za još 1.745.

Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj je posjetio selo Meja, na jugozapadu Kosova, koje lokalni mještani zovu Dolinom tuge.   

Dvadeset sedmog aprila prije 14 godina u ovom mjestu za svega nekoliko sati , prema podacima EULEX-a, ubijene su 372 osobe.

Gjeve Rama izgubila je muža. Prošlo je 10 godina otkad ga je sahranila, ali kaže da svake nedjelje posjećuje njegov grob. Ostala je sama sa šestero djece. Najstariji sin  je tada imao 12 godina.

Tijela prebačena u Srbiju

Kaže da su prošli kroz teška vremena. Djeca su završila samo osnovnu školu jer nije bilo para. Sada su odrasli, a njen unuk nosi ime njenog muža.
Rama kaže da ne može da zaboravi trenutak kada su srpske snage odvojile njenu porodicu.

Prije četrnaest godina 27. aprila ovdje u Meju moj muž je nosio u krilu naše dvije djevojčice. Rekli su mu da siđe sa traktora i uzeli su ga. Ja sam pošla s njim, ali mene su gurali, a njega su uvukli u polje, gdje su ga i ubili. Čuli smo pucnjavu, čuli smo kada su ih prebili, nakon pola sata prognali su nas za Albaniju. Nakon četiri godine smo saznali da su sva tijela ubijenih  prebačena u Srbiju, gdje su ih i pronašli u Batajnici”, prisjeća se Rama.

Nekoliko metara dalje, Muhamet Rrustemi čisti tri groba svoje braće, a još traga za rođacima.

Na Kosovu se još traga za 1.745 lica, a na ovom groblju, Muhamed kaže da su ostavili  28 praznih mjesta.

“Ja mislim da Srbija treba da se izvini za to što je učinila na Kosovu, te da vrati kosti ubijenih ljudi koji su još tamo, jer to je stvarno važno za nas. To je isto kao da se vrate živi. Ja mislim da naša Vlada nije učinila ništa da oni koji su počinili ove zločine budu privedeni pred organe pravde. Mislim da je nemoguće da se ubije 400 ljudi, a da se ne pronađe nijedna osoba koja je to učinila“, kaže Rrustemi.

Istraga za ratne zločine

Tužioci EULEX-a  zvanično su pokrenuli istragu za ratne zločine počinjenih u selu Meja.

Kako se navodi u saopćenju, oni su “do sada identificirali približno 20 optuženih, koji se mogu teretiti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, uključujući i ubistva 372 žrtve tokom napada na civilno stanovništvo albanske etničke pripadnosti “.

Najveći broj nestalih osoba su kosovski Albanci, a među nestalim ima i Srba, te pripadnika ostalih etničkih zajednica.

Za  porodice koje su pronašle kosti svojih voljenih, kako kažu, život teče dalje. Za one koje još čekaju, ostaje da se nadaju da će se oni jednog dana pronaći.

Izvor: Al Jazeera