Lampedusa: Spasilac ne zaboravlja brodolom

Više od 350 imigranata izgubilo je život u brodolomu koji se u oktobru desio u blizini obale italijanskog otoka Lampedusa.

Dva mjeseca nakon tragedije Klaudio Lavanga je razgovarao sa ribarom koji je te noći sudjelovao u spasilačkoj akciji.

Ovo je godina koju Domenico Colapinto nikad neće zaboraviti. Bavi se ribarstvom već 40 godina i more mu je drugi dom. Međutim, prije dva mjeseca je svjedočio tragediji zbog koje se sada plaši otvorenog mora.

Prevrnuti čamac

 „Plovili smo prema luci kad smo primijetili prevrnuti čamac. Vidio sam glave koje su virile iz vode. Požurili smo da im pomognemo”, kazuje ribar Domenico Colapinto.

Domenico i njegov brat bili su prvi spasioci koji su stigli do mjesta najtežeg brodoloma ikada zabilježenog kod obale Lampeduse, najjužnijeg italijanskog otoka.

Više od 350 imigranata poginulo je kada se njihov čamac prevrnuo.

„Te noći su Domenico i njegov brat iz vode izvukli 18 imigranata. Kaže da je sretan što je spasio toliko života, ali i to da ga još progoni pomisao na one koje je ostavio iza sebe”, javlja reporter Al Jazeere Claudio Lavanga sa Lampeduse.

 „Vrištali su i mahali nam, ali na svakog kojeg smo spasili jedan bi se utopio. Od te noći srce mi ne prestaje lupati. Još se nisam natjerao da opet isplovim”, sjeća se Domenico Colapinto.

Ostaje na kopnu

Već dva mjeseca, čim pomisli na isplovljavanje iz luke, počne paničiti, ali više brine zbog imigranata koje je spasio nego zbog sebe:

„Zovu me tatom. Nadam se da će, uz Božiju pomoć, naći sreću gdje god da odu. Nemaju ništa. I nama koji smo ovdje je teško, ali mi barem imamo dom, a oni ni to nemaju.”

Ribari poput Domenica na moru se osjećaju kao kod kuće. Međutim, dok se ne oslobodi strahova ostajat će na kopnu i gledati kako njegov brat isplovljava bez njega. 

Izvor: Al Jazeera