Život je stalna borba, porazi samo lekcije

Samo 50 dana nakon tragedije u Mađarskoj Nataša Kovačević ponovno je došla pod koš (Ustupljeno Al Jazeeri)

Razgovarao: Mladen Obrenović

Tragedija koja se dogodila mladoj srpskoj košarkašici Nataši Kovačević zaprepastila je sve – ne samo košarkašku svijet, nego i javnost u Srbiji, regiji, Europi.

U prometnoj nesreći u Mađarskoj, koja se dogodila prije dva mjeseca, ostala je bez lijeve potkoljenice, no u teškim trenucima koji su je zadesili pokazala izuzetnu snagu, hrabrost i odlučnost te svojim porukama prema javnosti pokazala kako je odlučan borac koji život želi iskoristiti na najbolji mogući način.

Poruke koje je objavljivala na društvenim mrežama ili slala iz bolnice, izjave koje je davala i optimizam koji je prenosila na svakoga tko joj je došao u posjet bile su u stilu stare narodne: „Što te ne ubije, to te ojača“. Kad je svijet obišla fotografija na kojoj Nataša, 50 dana nakon nesreće, na jednoj nozi stoji pred košem definitivno je oduševila cjelokupnu javnost.

U razgovoru za Al Jazeeru Nataša Kovačević poslala je nove poruke koje zrače optimizmom, pozitivnim i afirmativnim pogledom na svijet i dane koji su pred njom – ne samo svojoj generaciji, nego i puno starijima.

Al Jazeera: Jedna od najupečatljivijih scena koje su obilježile dane iza nas je Vaš ponovni izlazak na košarkaški teren s loptom u ruci. Kakav je osjećaj ponovno držati loptu i suočiti se s košem?

Nataša Kovačević: Sve se desilo spontano. Nakon treninga u teretani sa bratom, ugledala sam prazan košarkaški teren. Naravno, odmah sam uzela loptu i počeli smo da šutiramo. Jasno je da sam pobedila. Osećaj je predivan, baš kao povratak kući, jer košarka je moja prva ljubav i to šutiranje posle dva meseca bilo je zaista neverovatno.

Al Jazeera: U medijima uglavnom izlaze Vaše objave na društvenim mrežama, bez obzira radi li se o porukama ili fotografijama. Jedna od njih je i ona: “What doesn't kill You, makes You stronger” koja stoji i na Vašem Twitter profilu. Jeste li i prije nesreće vjerovali u takav životni moto?

Nataša Kovačević: Da. Oduvek sam verovala u taj moto. Košarka nas najviše uči tome. Život je neprestana borba i svaki poraz je samo lekcija. Nikada se ne treba predavati.

[Photo: KSS]

Nataša Kovačević: Košarka daje mnogo načina da se ostane uz nju. Trenutno nisam razmišljala o tome. Nikad se ne zna. Videćemo šta budućnost nosi sa sobom.

Al Jazeera: Zanimljivo je da ste igrali i za Zvezdu, i za Partizan. Za koji od ta dva kluba snažnije kuca Vaše srce?

Nataša Kovačević: Igrala sam za oba velika kluba i to je stvarno neverovatna čast. Oba tima su mi veoma prirasla srcu i podjednako navijam za njih.

Al Jazeera: Općenito, kakvu vrstu košarke preferirate – možda nešto u stilu Rodmanovih riječi “Napad dobiva slavu… ali obrana pobjeđuje” ili “run and gun”, da se poslužim NBA-rječnikom?

Nataša Kovačević: Košarka nije individualan sport, već timski. Možete imati najbolje igrače, ali ako ne igraju zajedno, jedan za drugog, to neće funkcionisati. I napad i odbrana su podjednako važni, ali tim donosi pobedu.

Al Jazeera: Vjerujete li da možete biti primjer i drugima svojom snagom volje, željom i hrabrošću ne odustanete u borbi s izazovima koji su pred Vama?

Nataša Kovačević: Nisam razmišljala na taj način. Verujem da ljudi ne znaju koliko su snažni dok ih situacija ne dovede da to i budu. Nadam se da primerom mogu da inspirišem ljude da cene ono što imaju.

Izvor: Al Jazeera