Ponosne žene na nebu iznad Srbije

Srbiji radi svega deset žena pilota. Da bi počele same da lete, bile su potrebne godine, a prolazile su kroz vojne obuke. Neke od njih danas su i ponosne instruktorke letenja. Na nebu iznad Beograda sa njima je razgovarao reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Tamara Aćimčev, instruktorka letenja, ima 24 godine. Kaže da je među najmlađim instruktorkama letenja na svetu.
Uzleće se sa travnate piste. Nema turbulencija, nema pritiska. Otprilike 600 metara iznad zemlje – idealno za sportsko pilotiranje.

Tamarin otac je čuveni pilot i u mnogo čemu je uticao na njen posao. Ima dozvolu da upravlja i komercijalnim avionom. Uživa u letenju, za koje kaže da je lakše nego upravljanje kolima.

“Moguće je parirati muškim pilotima, čak štaviše, moje mišljenje je da su ženski piloti mnogo precizniji i mnogo staloženiji, mnogo bolji piloti”, kaže Tamara.

Još nekoliko lepih prizora iz aviona i spuštamo se… Bučno je, ali Tamara sleće bez ikakvih problema… Na pisti je čeka novi đak.

“Tamara će nastaviti da daje časove letenja, a mi se sa aerodorma Lisičiji Jarak selimo na Vojni aerodrom u Batajnici. Vojska Srbije od 2011. godine u svom sastavu ima tri žene koje pilotiraju”, izveštava Kostić.

Kad baka skače padobranom

Avion “Mig 21” Vojske Srbije za sada je rezervisan samo za pilote: 25-godišnje potporučnice Ana Tadić i Sandra Radovanović pilotiraju “Super Galebovima”. Upisale su Vojnu akademiju 2007. godine. Prošle su tešku pešadijsku obuku. Vrtele se u centrifugi. Ipak, dočekale su da sednu u avion.

“Tek prvi put kada sam probala, kada sam poletela, tada sam, ustvari, shvatila da je to posao za mene, tada sam se zaljubila u letenje, jer ja pre toga nisam ni letela. Svako od nas je došao sa željom da bude pilot, ali da to ne probaš, ne poletiš, nisi siguran da li je to – to”, priča Ana.

Hrabro su prošle sve testove. Kažu da se nisu obazirale na muški deo populacije u vojsci. Slušale su svoje instrukture, a na nebu su bile disciplinovane.

“Mislim da je tu bilo malo skepticizma, da nisu baš očekivali da ćemo se pokazati kao što smo se pokazale, ali mi smo njihovo poverenje opravdale i tu smo gde jesmo, sasvim ravnopravne sa njima”, kaže Sandra.

Da su žene na nebu sve hrabije potvrđuje i skok iz padobrana ove bake: 80-godišnja Jovanka Ostojić uspešno je skočila sa instruktorom sa visine od 3.000 metara.

Žena letača i pilota, očigledno, biće sve više. Tabu da je to nemoguće razbijaju roze i ljubičasta kaciga na krilu borbenog aviona.

Izvor: Al Jazeera