General protiv angažmana u Afganistanu

Australija priprema da preda kontrolu nad sigurnošću u provinciji Uruzgan afganistanskim snagama sigurnosti (AP)

Piše: Snježana Mulić

Bivši zapovjednik australijskih trupa u Afganistanu, general-major John Cantwell, tvrdi da je ratni angažman njegove zemlje u Afganistanu eksperiment koji neće dobro završiti.

Penzionirani general je kritizirao način na koji političari u Australiji prikazuju vojni angažman ove zemlje u Afganistanu kao uspjeh, što je on opisao kao zavaravajuće.


Cantwell: Častan i hrabar eksperiment [Wikipedia]

Ovo nije prvi put da se general Cantwell javno kritično osvrće na angažman australijskih trupa u Afghanistanu.

Također je javno postavio pitanje da li je to uopće vrijedno izgubljenih života te se upitao da li mu iko može kazati da li je u Afganistanu išta bolje nakon angažmana australijskih trupa.

Posljednja kritika ovog generala dolazi u momentu kada se Australija priprema predati kontrolu nad sigurnošću u provinciji Uruzgan afganistanskim snagama sigurnosti.

Australija se zavarava

“Mislim da je ovo častan i hrabar eksperiment, ali također vjerujem da neće dobro završiti”, izjavio je prije dva dana za ABC Radio National ovaj australijski general.

“Afganistan je duboko podijeljena zemlja po raznim osnovama, rastakaju je plemenski animoziteti i mržnja, podijeljena je geografski, ekonomski, politički, to je naprosto jedan veliki haos, koji se neće promjeniti ni za nekoliko predstojećih decenija”, kaže Cantwell.

“Mi se zavaravamo ako mislimo da je australijska vojna misija u Afganistanu sada drugačija i usmjerena ka izgradnji države (nation-building) te da ćemo od Afganistana stvoriti malu demokraciju ili neki svijetli bastion zapadnjačkih ideja u tom dijelu svijeta. To se, naprosto, nikada neće desiti”, dodao je ovaj general.

Zeleni protiv angažmana 

Cantwell je opisao australijsku vojnu misiju u Afganistanu kao “rastegljivu”, jer su njene trupe sada uključene u izgradnju države, program koji nije bio predviđen kada su one prvi put angažirane u Afganistanu.

Uprkos odličnom poslu koji su australijske trupe obavile u Afganistanu, general Cantwell smatra da je ta uloga ipak pretjerano naglašena od strane australijskog političkog vodstva.

“Mi ne činimo ništa u Afganistanu kao cjelini, mi smo uključeni samo u manjem dijelu zemlje – doduše važnom dijelu, ali je naša uloga ipak minorna.”

Australijski vojni angažman u Afganistanu ima podršku obje političke opcije u Australiji, iako su Zeleni sve vrijeme pozivali Vladu da povuče trupe iz Afganistana.

Lider opozicije Tony Abbot opisao je generala Cantwella kao izuzetno “impresivnog čovjeka” , dodajući kako niko iz australijske vlasti ne želi da trupe ostanu u Afganistanu ni trenutka duže nego je to neophodno.

Abbot je novinarima u Canberri kazao da se mnogi pitaju da li Australija u Afganistanu čini ispravnu stvar ili ne.

“Moje uvjerenje je da činimo ispravnu stvar”, zaključio je Abbot.

Iz Afganistana u bolnicu

General Cantwell je napisao knjigu koja uskoro izlazi iz štampe o njegovim iskustvima kao vojnika, u kojoj se dotiče i trauma koje je doživio nakon što se vratio u Australiju nakon prvog Zaljevskog rata.

“Po povratku u Australiju doživio sam napade noćnih mora i izlive iracionalnog ponašanja. To me je proganjalo dvije decenije”, između ostalog piše general Cantwell u svojoj knjizi.

Nakon što je penzioniran u februaru ove godine, general je proveo sedmicu u klinici za mentalne bolesti zbog akumuliranih psiholoških poteškoća prouzrokovanih boravkom u Afganistanu.

Posljedice boravka bile su posttraumatični stres, s kojim se danas suočavaju mnogi pripadnici oružanih snaga Australije koji su bili angažirani u Zaljevskom ratu i u Afganistanu.

Izvor: Al Jazeera