Jača američko tržište nekretnina

Prodaja kuća u Sjedinjenim Američkim Državama raste, a s njom i nada da je stambeno tržište napokon na putu ka održivom oporavku.

U posljednjih nekoliko godina, kolaps tržišta nekretnina bio je kugla na lancu koja je povlačila Amerikance na dno. No, stambeni sektor konačno se toga oslobodio. Prodaja novoizgrađenih, ali i starih, kako stanova tako i kuća, u porastu je, a i cijene se kreću više nego dobro.

Stručnjaci kažu da je pet razloga zašto sektor nekretnina konačno može opet stati na svoje noge, dobro poslovati i zarađivati. Razlog broj jedan: Niko ne želi propustiti prodaju.

Jed Kolko, glavni ekonomist i šef odjela za analitiku kompanije Trulia, kaže da ljudi sada očekuju da će cijene rasti.

“Ako se očekuje rast cijena, kupci postaju nestrpljivi jer ne žele propustiti najniže cijene, ali prodavači mogu odlagati prodaju ako su uvjereni da će cijene rasti, ako misle da će dobiti bolju cijenu za šest mjeseci ili godinu.”

Osim toga, banke se polako počinju oporavljati i sve više nuditi kredite, a treći razlog zašto građani sada ulaze u kupovinu nekretnina jeste strah da će propustiti niske kamatne stope.

Niske stope

“Kamatne stope su na historijski niskom nivou, ali su na putu prema gore. Ako taj trend zaista uhvati maha onda možemo imati situaciju u kojoj će biti sve više prijava za kredite s niskim kamatama zbog straha da bi se kamatne stope mogle dramatično povećati”, kazala je profesorica za promet nekretninama i finansije na Univerzitetu u Pennsylvaniji Susan Wachter.

Jedan od razloga je što se i interes stranih investitora za američke nekretnine smanjuje.

” Tokom recesije stranci su bili veoma zainteresirani za domove u SAD-u koje su mogli kupiti po povoljnim cijenama, ali sada vidimo da interesiranje stranih kupaca pada kako se cijene u SAD-u oporavljaju. Sve je manje stranaca, a sve više Amerikanaca koji traže kuće za kupovinu”, rekao je Kolko.

Konačno, zahvaljujući reprogramiranju kredita i mnogim pogodnostima koje se nude na tržištu, mnogi građani će uspjeti zadržati svoje domove tako što će se konačno napraviti balans između ponude i potražnje koja će i stabilizirati cijene nekretnina.

No, tržište rada i dalje je slabo, a mnogi potrošači još uvijek su u stisci s novcem. Ipak, sektor nekretnina postaje sve susretljiviji i privlačniji.

Izvor: Al Jazeera