Facebook razvija novu mobilnu strategiju

Facebook od sponzoriranih tekstova uprihoduje milijun dolara dnevno, od čega polovicu generiraju mobilni korisnici (EPA)

Piše: Robert Gabelić

Facebook je nedavno objavio prvi poslovni izvještaj od kad je kao javna kompanija uključen na burzu. Rezultati drugog poslovnog kvartala 2012. godine razočarali su investitore koji su cijenu dionice doveli na novu najnižu razinu. Dionica Facebooka danas vrijedi 30-ak posto manje od inicijalne, s cijenom koja je po zatvaranju burze na sekundarnom tržištu u tzv. aftermarketu pala za novih 11 posto.

Premda su rezultati bili u okvirima koje su predvidjeli analitičari tržište je reagiralo negativno. Rast prihoda je usporen. U zadnjem tromjesečju Facebook je uprihodio 1,18 milijardi dolara, 32 posto više no prošle godine. U proteklim razdobljima taj postotak je bio znatno veći. Investitori očito ne vjeruju Facebooku u mogućnost zadržavanja rasta koji bi opravdao višu cijenu dionice.

Negativan poslovni rezultati

Ukupno posljednji kvartal za Facebook je bio negativan uz zabilježeni gubitak od 157 milijuna dolara. Negativan rezultat u najvećoj mjeri uzrokovali su jednokratni troškovi vezani  uz izlazak na burzu bez kojih bi zarada iznosila 295 milijuna dolara ili 12 centi po dionici.

Nisu svi segmenti Facebooka razočarali. Najveća društvena mreža i dalje brzo raste.

Na kraju lipnja Facebook je imao 955 milijuna aktivnih korisnika. U usporedbi s prošlom godinom to je povećanje od 29 posto. Broj korisnika koji se logiraju na najveću društvenu mrežu barem jednom dnevno porastao je 32 posto na 522 milijuna. Najveći rast ipak vezan je uz broj onih koji Facebooku pristupaju putem mobilnog uređaja. Broj mobilnih korisnika Facebooka danas je 543 milijuna što je 67 posto više no u istom razdoblju prošle godine.

Uz više od polovine korisnika koji svom Facebook profilu pristupa putem mobilnog uređaja Zuckerbergu je jasno u kojem smjeru ide razvoj društvenih mreža.

“Mobilno tržište je za nas velika prilika”, rekao je u konferencijskom razgovoru s analitičarima osnivač Facebooka najavljujući mobilnu strategiju od koje se za sada vide samo počeci.

Odnedavno Facebook u svom ‘timelineu’ prikazuje sponzorirane tekstove, koji svoj prostor pronalaze i na ekranima pametnih telefona. Donedavno mobilni korisnici najveće društvene mreže su bili pošteđeni reklama. Facebook od sponzoriranih tekstova uprihoduje milijun dolara dnevno od čega polovicu generiraju mobilni korisnici. Ipak, to je još samo mali dio ukupnih prihoda od reklama koji su u posljednjem kvartalu iznosili 992 milijuna dolara.

Vodstvo kompanije izloženo je snažnom pritisku da porast broj mobilnih korisnika pretvori u novi izvor zarade. To je jedan od glavnih razloga zbog čega Facebook intenzivno razvija novu mobilnu strategiju.

Najava vlastitog telefona

Prema brojnim spekulacijama takva strategija uključuje proizvodnju vlastitog mobilnog uređaja. Prema nedavnom pisanju Bloomberga, koji se poziva na izvore upoznate s materijom, vrlo je izvjesno kako Facebook s pametnim telefonom na tržište izlazi već sljedeće godine. Premda se iz Facebooka ne mogu dobiti jasni komentari o razvoju pametnog telefona, Zuckerberg izjavljuje da u tome trenutno ne vidi pretjeranog smisla, puno je detalja koji na to upućuju. Potvrđena je suradnja s HTC-om, a među Facebookovim zaposlenicima nalaze se i inženjeri koji su sudjelovali u razvoju Appleovog telefona.

HTC poznati tajvanski proizvođač mobilnih uređaja usprkos seriji negativnih poslovnih izvještaja posjeduje reputaciju kvalitetnog proizvođača koji se može nositi s  aktualnom konkurencijom. HTC je svojevremeno i Google izabrao kao  partnera u proizvodnji vlastitog telefona – Nexus One.

Potencijal pametnih telefona kao nove poslovne platforme je velik. Uz mogućnosti lociranja korisnika, plasiranja personaliziranih oglasa, online servisa, takvi uređaji odnedavno se sve aktivnije promoviraju i kao sredstvo plaćanja, digitalni novčanici. Iz tog razloga nije se čuditi što velike internetske kompanije poput Facebooka žele imati veći utjecaj na funkcionalnost uređaja koji polako mijenjaju navike korisnika. Uostalom, slične spekulacije o vlastitom pametnom telefonu stižu i iz Amazona koji je na tržištu već prisutan s tabletom i čitačem digitalnih knjiga.

Izvor: Al Jazeera