Teška godina za novinare – 132 ubijena

Radi se o najvećem broju ubijenih novinara otkako je Međunarodni institut za štampu počeo 1997. da sistematično registrira slučajeve nasilne smrti (EPA)

Za novinare i reportere 2012. godina je bila crna godina s rekordnih 132 novinara ubijena tokom obavljanja posla, saopćio je Međunarodni institut za štampu (IPI), sa sjedištem u Beču.

“Radi se o najvećem broju ubijenih novinara otkako je Međunarodni institut za štampu počeo 1997. godine da sistematično registrira slučajeve nasilne smrti novinara, navodi se u saopćenju IPI-ja.

“Prethodni rekord je zabilježen u 2009. godini sa 110 ubijenih novinara, među kojim su 32 novinara ubijena u masakru u Maguindanaou, na Filipinima”, precizira IPI.

Opasne zemlje

U 2011. godini, 12 novinara je izgubilo život na zadatku, prenosi Fena.

Osim zemalja tradicionalno opasnih za novinare, kao što su Pakistan, Somalija, Filipini, Honduras, Meksiko i Brazil”, samo u Siriji je ubijen 31 novinar i osam izvjestitelja, u sukobima između režima Bashara all-Assada i opozicije.

U drugom redu najopasnijih zemalja za novinare u 2012. godini je Somalija, sa 16 ubijenih novinara.

Među ostalim zemljama smrtonosnim za ovu profesiju je Pakistan, s osam ubijenih novinara, Brazil sa pet, Kolumbija i Honduras sa po tri i Meksiko sa sedam ubijenih novinara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO