Svi poslovi Radimira Čačića

Čačić: Mađarski Prizivni sud promijenio presudu prvostepenog Suda, te odbacio uvjetnu kaznu (AFP)

Piše: Ana Tenžera

“Sve se tresem” izjavio je prije nekoliko mjeseci prvi potpredsjednik Vlade (kako inzistira da ga se zove) Radimir Čačić, kad je čuo da Europska komisija baš i nema najbolje mišljenje o činjenici da jedan ministar ujedno bude i član Nadzornog odbora INA-e kad mu je to bilo na popisu želja.

No, vjerojatno se, ipak, zatresao barem malo u avionu na putu iz Katara, kad je shvatio kako je mađarski Prizivni sud promijenio presudu prvostupanjskog Suda, odbacio uvjetnu kaznu te utvrdio da prvi potpredsjednik Čačić mora u zatvor.

Na posljednjem se ročištu “izvukao” – uvjetna kazna, službeni vozač, ministarska fotelja… No, ovog puta Sud je odlučio drugačije. U obrazloženju presude sutkinje Nemethne dr. Halasz Bernadett stoji kako je na dan nesreće vidljivost bila zadovoljavajuća, te da se moglo vidjeti čak dva do četiri kilometra, iako je padala kiša.

Sukob interesa

Vidljivost Čačićeve bahatosti bila je i ranije zadovoljavajuća, no sve se nekako (with a litlle help of my friends) uspjelo sakriti pod tepih. Čini se da je i njegov tepih konačno pokrio dovoljno, pa i previše stvari.

Kad je 2000. godine postao ministar graditeljstva Račanove Vlade, jedan od prvih poteza ticao se, naravno, njegovog resora, ali i njega osobno. Poticajna stanogradnja (POS) bila je jedan od prvih Vladinih poteza, a tko je kao ministar graditeljstva poslove gradnje dodijelio upravo svojoj firmi? Čačić. Tko je potpisivao ugovore sa javnim poduzećem i tzv. dopunske ugovore mimo javnih natječaja? Ministar graditeljstva. Čak je i Sabor, kakav god da je, ovdje utvrdio sukob interesa.

Vjerovnici su prijavili čak 452 milijuna kuna potraživanja od bivše Čačićeve tvrtke Coning, no stečajni upravitelj priznao im je blizu 177 milijuna kuna, jer je ostalo otišlo u zastaru. Najveći dio tih potraživanja odnosio se na propali posao u Izraelu, blizu 282 milijuna kuna. Odakle tako veliki iznos? Čačić je 1991. godine, kad je bio direktor tada društvenog Coninga, u Izraelu ugovorio gradnju skoro 1300 stanova, koja je najviše pridonijela stečaju Coninga.

Kao tipičan socijalistički direktor, firmu je privatizirao postavši vlasnikom i stekao golem imetak, dok su ulagači i dobavljači ostali bez svog novca.

Krajem 90-ih, kao jedan od suvlasnika Tjednika je, također, ostavio novinare bez plaća i honorara.

Dug hotela

Prošle godine obnovljeni Hotel Trakošćan opterećen je s više od 91,3 milijuna duga – a radnicima nije isplaćena još nijedna puna plaća. Vlasničke udjele ima Čačićeva supruga.

A što se tiče prometnih nesreća, prva se dogodila još davne 1974. kada je zaspao tijekom vožnje između Vinkovaca i autoceste i slupao automobil Alfa Romea Giulia, tada vrlo atraktivno sportsko vozilo.

Godine 2002. Volvom udara u kombi na varaždinskom Trgu slobode i nastavlja se voziti kao da se ništa nije dogodilo. Ubrzo ga policija sustiže u Novom Marofu, a Ratko kao Ratko – pravda se da ništa nije primijetio.

Šest godina kasnije kasni na sastanak s Jadrankom Kosor i parkira vozilo na Markovu trgu. To zamjećuje policajac koji ga upozorava da tu nije dopušteno parkiranje, na što mu Čačić dobacuje da mu napiše kaznu.

Bilo je još toga – od davanja naredbi za kupnju HŽ-a kako bi se pogodovalo Diokiju do gotovo ponašanja pravog političkog Mamića.

Izvor: Al Jazeera