Kontekst

Koje su implikacije izraelske zabrane i gašenja Al Jazeere? | Kontekst

Gosti Konteksta govore o težini posljedica ovog poteza Izraela na slobodu medija i pokušaju zamračivanja zločina koje Izrael čini u Gazi kao i kontinuiranom putu gušenja istine.

Nakon što je usvojen zakon, izraelska policija jučer je izvela raciju u Al Jazeerinom uredu u okupiranom Istočnom Jerusalemu i zaplijenila svu opremu, a kablovski operateri su obustavili emitovanje programa Al Jazeere u toj zemlji.

Vlada je blokirala i web-stranice ove medijske kuće. Ujedinjeni narodi, Reporteri bez granica i brojna novinarska udruženja najoštrije su osudili odluku Vlade Izraela o zabrani rada Al Jazeere.

Među njima je i Međunarodna federacija novinara, koja je osudila gašenje Al Jazeere, rekavši da je riječ o direktnom napadu na slobodu govora.

Al Jazeera mreža osudila je odluku, kazavši kako se radi o kriminalnom napadu na međunarodno i humanitarno pravo, i to kada je upravo ovaj kanal pokazao realnosti događaja u Gazi.

Potez Izraela osudio je i njegov zagovornik i saveznik Njemačka.

Ova odluka predstavlja kulminaciju višegodišnjih izraelskih pokušaja da uguši izvještavanje Al Jazeere, u kojima su, uz ostalo, ubijeni i novinari te medijske kuće Shireen Abu Akleh, Samer Abu Daqqa i Hamza al-Dahdouh.

Više o ovim temama, težini posljedica ovog poteza Izraela na slobodu medija i pokušaju zamračivanja zločina koje Izrael čini u Gazi kao i kontinuiranom putu gušenja istine za Al Jazeeru govore:

  • Edhem Fočo, direktor Al Jazeera Networka Sarajevo,
  • Tim Dawson, zamjenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara, i
  • Scott Griffen, zamjenik direktora Međunarodnog instituta za štampu.

Emisiju uredila i vodila Hanan Nanić.

Izvor: Al Jazeera