Kontekst

Ko će i kada primorati Izrael da okonča sukob u Gazi? | Kontekst

Postoji li mogućnost za pregovore o rješenju palestinskog pitanja sporazumom o dvije države, na čemu Izrael zasniva moć i koliko će dugo SAD biti najbliži saveznik toj zemlji?

Dok Izrael priprema kopneni napad na Rafah, deseci ljudi ubijeni su u granatiranju tog područja na jugu Pojasa Gaze u koje se sklonilo više od million ljudi.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron pozvao je Izrael da prekine svoju trenutnu vojnu strategiju nakon noćnih napada na Rafah, a nizozemski premijer Mark Rutte upozorio je da bi izraelska invazija na Rafah imala “katastrofalne humanitarne posljedice” i pozvao na hitni prekid vatre koji će u konačnici rezultirati “trajnim okončanjem” sukoba, što uključuje “održivu palestinsku državu, pored sigurnog Izraela”.

O tome postoji li mogućnost za pregovore o rješenju palestinskog pitanja sporazumom o dvije države, na čemu Izrael zasniva moć i koliko će dugo SAD biti najbliži saveznik toj zemlji za “Kontekst” govore Siniša Vuković, profesor na Univerzitetu “Johns Hopkins”, i Mirko Dautović, analitičar za međunarodne odnose i predavač na Univerzitetu Webster u Taškentu.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević

Izvor: Al Jazeera