Kontekst

Kakav će biti odgovor SAD-a nakon ubistva američkih vojnika u Jordanu?

Američki predsjednik Joe Biden poručio je da ne želi izazvati regionalni rat, ali da će odgovoriti na napad na američke trupe.

Iračka oružana grupa Kataib Hezbollah, bliska Iranu, objavila je obustavljanje svih vojnih operacija protiv američkih vojnika u regiji. Ta grupa preuzela je odgovornost za napad dronom u blizini granice između Jordana i Sirije u kojem su poginula trojica američkih vojnika.

Američki predsjednik Joe Biden poručio je da ne želi izazvati regionalni rat, ali da će odgovoriti na napad na američke trupe. Iran je negirao umiješanost i zaprijetio da će “odlučno odgovoriti” na svaki američki napad na Islamsku Republiku nakon što je predsjednik Biden povezao Teheran s ubistvom američkih vojnika u bazi u Jordanu.

U očekivanju najavljenog američkog odgovora raste zabrinutost da bi to moglo dodatno zapaliti regiju već uzdrmanu ratom u Pojasu Gaze i napadima jemenskih pobunjenika na brodove u Crvenom moru za “Kontekst govore”: Božo Kovačević, diplomat i bivši ambasador Hrvatske u Rusiji, Vuk Vuksanović, istraživač u Beogradskom centru za bezbjednosnu politiku i saradnik vanjskopolitičkog instituta IDEAS na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, i Stevan Gajić, politolog i naučni saradnik Instituta za evropske studije.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević

Izvor: Al Jazeera