Kontekst

Veze kriminala i vlasti u zemljama regije | Kontekst

Banja Luka i Sarajevo su gradovi u kojima su česti slučajevi reketiranja, a organizovane kriminalne grupe dobro su umrežene s grupama iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu, Srbija zauzima visoko treće mjesto od 44 države u Evropi. Prate je Crna Gora na petom i Bosna i Hercegovina na osmom mjestu.

U izvještaju za Srbiju ukazuje se da je zemlja tranzitno čvorište za heorin i kokain. Kako se dalje navodi, mafijaške grupe u Srbiji uživaju zaštitu političkih ličnosti i koriste se kao produžena ruka države u kontroli privatnog sektora.

Banja Luka i Sarajevo su gradovi u kojima su česti slučajevi reketiranja, a organizovane kriminalne grupe dobro su umrežene s grupama iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Korupcija je, upozoreno je, i dalje rasprostranjena u BiH, uz bliske veze vlasti i kriminalnih grupa.

U Crnoj Gori klanovi “Škaljar” i “Kavač” su najistaknutije organizovane grupe koje se bave pranjem novca i trgovinom kokaina iz Latinske Amerike i imaju veze s korumpiranim lokalnim političarima i tijelima za provođenje zakona, piše u ovom izvještaju. O poraznim činjenicama iz izvještaja koji je objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, za Kontekst govore: Božo Prelević, advokat i bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije, Damjan Ožegović iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine i Mladen Tomović, advokat i bivši zaposlenik Agencije za suzbijanje korupcije u Crnoj Gori

Emisiju uređuje i vodi Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera